用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F1 測驗成績...
樓主: sharonso2
go

F1 測驗成績...   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 19-12-13 09:57
係呀~之前功夫做得足,佢地錯極有个譜,唔会偏離軌跡太遠。小事就唔再計較,真係若要人似我~ ...
軟硬兼施,跌倒鼓勵起番身,hea 我都會照丙。有時我覺得ek 大著重語文,不同溫習方法都是基礎的一種,尤其初中有空間可take some risk

little_yolky 發表於 19-12-14 19:02
錯一次扣幾多?
你個case, 我就會罰做運動,和或扣午飯

little_yolky 發表於 19-12-14 14:10
我唔係要佢似我咁完美呀。佢依家衰到無人有,例如,阿妹要溫書/做功課,佢響度唱歌,講極唔聽。佢同阿妹一 ...
不如你找個機會真誠對話,直接問佢原因,但寃寃相報何時了,律蚌相爭,只會同學得利,blah blah blah
不過我估青春期到,可能都唔入耳但點都試下

little_yolky 發表於 19-12-14 20:05
算啦,反正妹妹都係B2尾B3頭成績,我已經搵緊相應既學校。跟住隻大既又嚟料:點解妹妹可以讀直資咁唔公平 ...
但之後可能妹又噪返家姐溫習,大家玩殘大家…最後激死個係你,所以要盡早行動啦,my 2c

IloveJJ 發表於 19-12-14 22:04
運動點罰啫!佢唔做你都無符
唔做先再罸,不過我都唔會用$,可能是冇得睇電視或打機。若父母本身都運動就星期日一早促起身去跑步、etc.

IloveJJ 發表於 19-12-15 10:47
唔明點解覺得錢有問題,大人返工唔係為錢咩?視賤財如糞土係好事咩?

做運動唔會攞嚟罰,因為响我屋企, ...

講$失感情ma,除了運動,我仲試過用睇書,當然是平時唔會睇個d,the pt is 既然有其他選擇,點解要罰錢呢?再者,我都唔會用$做奬勵,咁做法對我們來說會較consistent

little_yolky 發表於 19-12-15 19:07
我唔係咁睇喔,D錢唔係佢既,我點解要折俾佢?呢D唔係佢應得的。依家我都要佢自己出去唱比賽賺書卷買自己 ...
我諗或許可以咁講,阿大讀書叻幫屋企慳到$,阿細e加要幫,但若阿大將來有需要幫,你食樹皮都一樣會出$。若阿細成績有改進入到心e官津,咁就用慳到d$一家人去旅行食大餐etc。但我都一定唔會拆比佢。

little_yolky 發表於 19-12-15 20:42
要到三月呀!因為唔小心報咗校際。點止粵曲,仲有鋼琴,剩學費都二千一個月,仲未計佢D表演費同置裝費!我 ...

所以最底玩都是合唱團/朗誦,跟著是team sports such as football basketball, 我都蠢左聽d 三姑六婆講去打乒乓球,靜靠學校一星期一次練習唔夠,必定要上C中或和join 球會,時間金錢都有最低消費

b3410 發表於 19-12-15 21:15
好難用金錢去做到持平,其實只要你心中對佢哋一樣,佢哋feel 到。雖然有時會有爭拗,不過轉頭就唔記得喇。 ...
細路未必咁識諗,我小孩細個時(3-4)罰去quiet corner,到到e加仲記得,間唔中會攞出來講,因為佢覺得罰得唔啱

Yanamami 發表於 19-12-16 09:20
我女说龍舟和indoor rowing都唔洗錢……頂多買隊服,係禁多~
龍舟我自己玩過,爬完好似比人打左一身咁,第二日癱左咁乜都做唔到

Yanamami    發表於 19-12-16 09:37

little_yolky 發表於 19-12-16 09:26
查實有咩辦法等佢兩個做多D運動呢?係咁肥落去唔係辦法
暑假去報康民d泳班,有些場日曬雨淋好易抽,試過一次康民打電話來問我有冇興趣比小朋友游埋跟著的下一堂,我考慮過後覺得連續兩個中太辛苦最終冇比$

b3410 發表於 19-12-16 09:33
你自己做先,之後帶埋佢哋一起去。或者爸爸去
其實healthy lifestyle 要全家一起建立
...
同意呀。暑假時報左康民的比賽,有d父母本身又識打,一有空枱就同子女練習,望塵莫及

little_yolky 發表於 19-12-16 09:35
吓⋯⋯
好似世衞建議每天30分鐘帶氧運動哦,同埋小時建立左習慣大個自然會繼續,利孩利己,考慮下

Jane1983 發表於 19-12-16 10:13
回覆 MrBeast 的帖子

細路哥鍾意,重點栽培一樣項目都ok。唔鍾意、唔願練,就即停lor。
還在摸索中,我覺得要看target,同意想學肯練可支持一下,不過我一比$又會哥c9上身
原本乒乓已決定cut my losses,點知學校教練又話要上C中,十分無奈

little_yolky 發表於 19-12-16 10:32
無呀,兩個都無

佢哋細個學游水,學識三式就無學,都學咗幾年。前幾年學過羽毛球,因為教練惡, ...
當初乒乓選C中教練,都是以夾到為主,但成也好人敗也好人,去到某程度要突破,點都要迫下先得。
羽毛球反而遇到個超hea 教練,學唔到最後無疾而終

Jane1983 發表於 19-12-16 12:38
假設500元一個鐘,一星期一次,一個月2000,睇佢半年都係萬二。幾多父母叫仔女幫唔鍾意的樂器,補發住夢無 ...

一星期一堂進度好有限,必須要再加練習,樂器還可自己練,打波要搵人練先得,咁呢個就是父母比自己運動的最佳借口
Ps 去到某level 想更上一層樓就要join 球會了

Jane1983 發表於 19-12-16 12:50
做父母,呢d豬頭骨梗係我地食
其實自知資質有限,無諗住會做世界冠軍,只是想在過程中培養到堅毅和自省的精神,父母一起學仲可以話:我做到點解你做唔到

Jane1983 發表於 19-12-16 15:57
唉,乜講到世界冠軍和資質咁遠,剩係練習和態度都已經唔係唔係果回事  

我老公叫我訓練亞女要吃得 ...
女要富養,吃乜鬼野苦唧,仲有work hard 外仲要work smart。不過從另一角度,例如有一球打唔到,能堅持唔放棄練習直到打到為止,方為人上人
ps. 當然我只是紙上談兵,自己個都未做到,倒我覺得鼓勵和給予肯定是最好的方法

mcl203 發表於 19-12-16 17:22
香港都唔係易事,仲諗到世界級咁堅~~~
順口d

小鹿揀學校 發表於 19-12-16 18:56
“一手”只係香港股票市場的畸形產品,你去買美股,或甚至買美國ADR上市的港股,例如HSBC, 是可以買一股的 ...
香港都有行開acc 送一股 hsbc, 是可買賣,不過可能能唔夠kum commission
‹ 上一主題|下一主題