用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F1 測驗成績...
go

F1 測驗成績...   [複製鏈接]

sharonso2 發表於 19-11-8 13:33
謝謝各位, 咁我先同補習姐姐傾下有無方法改善, 以及針對佢的弱點, 再多做閱讀理解紋練習, 平時睇書.
希望慢 ...

咁其實你知唔知佢哋各科既平均分呢?好似我哋英文其中一份卷一班都12人唔合格,1/3喔,咁都唔駛太擔心既。但如果大部分人都合格,咁先擔心D。

Yanamami 發表於 19-11-8 11:38
各科既mean/ median喺乜野?齋睇分無用~

好彩touchwood暫時全部mean以上。不過協和D女仔真係堅,中文可以攞89分!

love-baby 發表於 19-11-8 17:22
我女都係中一,佢仲以為UT好似小學咁前一晚先來溫點知溫到半夜都溫唔晒,朝早自己校鬧鐘3點起身繼 ...

小學⋯都唔係前一日溫啦

love-baby 發表於 19-11-8 17:39
小學佢真係前一日先溫,連住星期六日就多兩日溫吓,keep到頭20我就唔理佢,我要求好低依家中學我 ...

我S1要求升班,睇嚟阿女可以超額完成。過咗grace period,我好似日日見阿女唔停咁整理筆記咁喔。點解佢咁多嘢整呢又唔敢問佢,問多一句就反白眼

love-baby 發表於 19-11-8 17:48
未就係囉~升中後見佢真係好忙,日日都坐係張功課枱前,除咗食飯沖涼先會離開一陣,又話唔多功課,只係兩 ...

好彩我個從來唔需要我,我無咁失落啫

LeoChung_FB 發表於 19-11-23 00:05
大部分人唔合格而你合格唔代表你係叻,因為你嗰間學校啲水平可能好差,所以你嘅排名先高,其實對比全港都係 ...

我理解呢張帖問得既,就緊唔係B3學校啦朋友。不過,如果B3學校考到top 20%有Level 3,都幾令人震奮喔。有目標都係好既。

kirstyau 發表於 19-11-29 15:20
讀緊教大, 唔代表一定識補。 會唔會補習老師幫唔到佢。 再唔係你試下去補大型補習社, 睇一兩個月,叫佢 ...

樓主話讀緊教育學院,唔係教大喔教大就⋯⋯,教育學院一般係讀完本科再去讀一年攞個cert教書多

love-baby 發表於 19-11-28 07:38
我嗰個全部合格,但唔高分,數學仲係啱啱好合格,幫佢報咗中補,補吓文言文,想補埋數學,但要排到出年先有 ...

係,全部合格,但唔高分。終於迎接第一個below mean。個低能仔普通話測驗題目叫佢寫音調,佢連拼音都寫埋,全part無分

kirstyau 發表於 19-11-29 15:31
oh Sorry! 原來有分別 ,我仲以為教育學院=教大。甘即係大學讀完本科(當中文系),要再讀教育學院先出黎 ...

道理上,教大讀完係教書的,如果搵到工既話

kirstyau 發表於 19-11-29 15:31
oh Sorry! 原來有分別 ,我仲以為教育學院=教大。甘即係大學讀完本科(當中文系),要再讀教育學院先出黎 ...

中大都有教育學院,都有本科課程的。

kirstyau 發表於 19-11-29 15:36
估下咋 會唔會係教小學同中學分別

IloveJJ 發表於 19-11-30 00:39
樓主講既教院,應該是教大吧?教大以前未升格做大學,係叫教院喎!你指既大學教育學院,唔止中大有,浸大 ...

所以如果係教大,不如搵第二個試下啦

IloveJJ 發表於 19-12-11 16:58
中學value 唔同啦!排名ok就得啦!而且你嗰間個個英小上,你英文合格都幾好呀!我仔英文唔合格添呀!
...

咁你覺得英文唔合格慘D定數學唔合格慘D呢?仲要份卷唔深,我只得一題唔識做,我已經30年無計過呢D數了!佢仲要唔知檢討,厚面皮到話:媽咪,你可以做我哋全班最高分喇

IloveJJ 發表於 19-12-12 10:25
咁梗係英文唔合格慘啲啦!英文緊要好多
佢而家係咪無補習?剩係做學校既功課?有無額外做呀?
...

係呀,無補數。練習買就買咗,有無做就唔知佢。不過我話如果學期尾俾我知佢無做,要佢俾返1000蚊我

妹妹頭 發表於 19-12-12 10:49
回覆 little_yolky 的帖子

2樣都咁慘, 因為英文佔總分最重, 我地X3, 中文/數學X2, 都係好重, 所以我至搵私 ...

我哋學校乜都無講,好神秘⋯⋯

IloveJJ 發表於 19-12-12 11:21
如果你哋學校少功課,我覺得數學係要額外做。
我仔而家每星期會自動做晒課後練習,做啱為止。佢哋老師本身 ...

我女有你仔咁勤力就好,佢係成日嘥時間做埋D無謂嘢。

IloveJJ 發表於 19-12-12 12:23
你女睇咁多英文書,點叫無謂野呢?不過叫佢學下平衡囉!
定係因為你哋覺得數學無所謂呢?橫掂打算讀文科? ...

唔係話佢睇書無謂呀,係D家政呀、作嘢呀果D!

話說學期初,唔知乜敬師作嘢比賽,全世界都要交,咁你緊係是旦做去交就得啦。佢又諗又上網搵資料,又問C6意見,搞咗好耐!點知,老師又離奇,居然會打回頭!話佢25週年,內容無提,唔得,重作!咁你是旦搵地方寫個25年幾隻字咪得囉,又話唔好,又嘥好多時間諗。

家政又係。整圍裙老師話繡個名就合格,佢走去同你繡一大棵花同生果出嚟,整咗幾日,咪嘥時間囉!你話攞D時間計數幾好呢

IloveJJ 發表於 19-12-12 12:23
你女睇咁多英文書,點叫無謂野呢?不過叫佢學下平衡囉!
定係因為你哋覺得數學無所謂呢?橫掂打算讀文科? ...

仲有,叫咗佢好多次,測驗時間就唔好睇HP!

IloveJJ 發表於 19-12-12 14:57
咁我仔都係咁喎!佢唔肯求其做,所以咪無時間睇咁多書囉!

你唔覺得無好好善用時間咩?

IloveJJ 發表於 19-12-12 14:57
咁呢啲我仔又唔會既。你哋又測驗?唔係考試咩?

今個學期取消咗考試呀,咪頻頻測驗囉!
‹ 上一主題|下一主題