用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 LS小學IS中學的考慮
樓主: 964000
go

LS小學IS中學的考慮   [複製鏈接]

暫時我小朋友轉IS,適應的好快。反而我自己一時轉唔到
無論學業,朋友,課外活動,都適應到。而且多了自己時間,可以無壓力下閱讀,學自己想學的網課,做自己喜歡的運動,全家最開心就係佢。

melobi12 發表於 19-11-6 17:40
我諗大部份讀神校嘅家長同學生,同讀IS嘅家長同學生,係有截然不同嘅心態、生活模式、追求目標,如果真心 ...
神校/IS唔矛盾喎,都有家長子女讀兩種。我覺得主要考慮小朋友性格和學習方法,如同讀IB還是DSE,冇絕對。至於心態,目標,生活方式,取決於家長多D

retriever 發表於 19-11-30 09:57
據你我講法,國際學校未必每間都可能做到你說的境界。但近年因為輸入人口問題,似乎新開了很多國際學校, ...
讀得IS的新移民家長,通常本身教育背景都好強。我所認識的此類家長,通常都係國際大公司高管,或者專業人士,唔少人自己海外名校畢業,屬於藤校家長。對子女的教育重視程度非常之高,而且將來入讀名校的機會也十分之高。咁將來新校的university placement, 應該唔會差。

Jane1983 發表於 19-12-2 10:42
回覆 b3410 的帖子

睇你寫,你應該係大和細都是讀本地學校,就是中間的一個中學轉到IS。請問為何有這安排 ...

性格同學習方法問題。中間果個性格比較天馬行空,大細都比較跟得rule. 而且我比較注重學術,希望基礎紮紮實實。

BCDJP 發表於 20-7-7 21:12
小一中文應該唔太深,小朋友現k3都寫到中文短故事,應該唔落後. 日日2 小時中文補習,佢嘅程度唔差好遠吧 ...
想中英皆佳要考慮,co ed
‹ 上一主題|下一主題