用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?
樓主: 莎莉媽
go

[澳紐] 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?   [複製鏈接]

mayto 發表於 20-6-19 10:47
回覆 anitawong21 的帖子

謝謝小時侯了了和你的回答,在成績報告有分Decile 1-10 是咩意思呢? 如果想選Band ...

Decile 同成績冇關,主要睇學生家庭背景,如父母學歷、收入,政府會按學校decile調配資源。
8-)

bbba05 發表於 20-6-18 22:44
想問吓大家,term break時住homestay嘅生活會係點?平時有咩好做?

肯定會打機啦!

睇吓homestay 肯唔肯帶佢出去玩,或者約朋友出街,不過而家咁樣都唔知仲俾唔俾佢哋出去。
8-)

bbba05 發表於 20-6-19 13:57
我都係咁諗,但成日打機都悶啦。就算host family會帶,可能一星期都係一次,連續3星期咁嘅生活唔知點過:un ...

你覺得佢哋打機會悶啫,但打緊機嘅人係打到收唔到手㗎
8-)

Crabtree 發表於 20-6-21 16:07
我女煲劇,有時去supermarket買零食,出去食下lunch

你有冇開Netflix 俾佢用?
8-)

mayto 發表於 20-6-28 11:44
請比些意見,Iona or Nga tawa 兩間都收呀女。Iona會不會谷d?兩間程度是否差不多?
呀女成績一般怕太谷追不 ...

梗係去Iona啦,恭喜哂呀
8-)

mayto 發表於 20-6-30 14:12
回覆 Crabtree 的帖子

謝謝anitawong21 & anitawong21 & 你 回覆

其實兩間成績都好,但我記得Nga Tawa人數比Iona少半,同埋你應該知Nga Tawa出名馬術,本地生大多數係為咗學馬術而入去,你可以思考吓啱唔啱呀女讀。印象中Iona都有,其實好多學校都有,但唔係最專著,未必校內有練馬場地。

其實我係第一次響哩度聽到有人話入到Iona,本來已經好少收留學生,佢一定係覺得你有能力先至肯話收你。學習情況唔多清楚,但聽講學校管理得幾嚴。我只係搭shuttle入過去一次,因為同車有宿生要落車,就咁睇環境真係好靚,校內就睇唔到啦,但decile 10女校,點都唔會差得去邊。

8-)

Crabtree 發表於 20-7-7 18:02
大家學校係term break有冇攪旅行比國際學生呢?我女學校2日1夜去Queenstown

有搞惠寧頓遊學團,但呀女冇參加,佢話搭咁遠車,冇我俾佢攬住瞓,驚暈車浪喎
8-)

Crabtree 發表於 20-7-7 23:16

知道幾多日嗎?我知道Otago boys去5日旅行,聽阿女 ...

唔記得了,大約四、五日左右。

8-)
‹ 上一主題|下一主題