用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?
樓主: 莎莉媽
go

[澳紐] 有有仔女2020年去紐西蘭讀Year 9/10?   [複製鏈接]

anitawong21 發表於 20-6-9 16:45
咁就好啦,係咪響Auckland?有冇Boarding?
係Auckland呀, 住親戚屋企

ccab 發表於 20-6-10 12:37
係Auckland呀, 住親戚屋企

咁就好,有親戚睇住,唔洗咁擔心啦
8-)

回覆 ccab 的帖子

十分恭喜

penguin20 發表於 20-6-10 10:49
我有問題,未用過 視象通話,發現家中電腦 沒有Skype.
請問有沒有 其他方法可以 interview?
請幫忙提議一 ...

我一間用Skype 一間用zoom, 在pc or laptop 裝software 都好快

anitawong21 發表於 20-6-10 11:54
唔洗電腦都可以!倆公婆,各自用手機開一個Skype account,然後用視象玩一兩次先啦!
...
好提議。
多謝大家意見。

bbba05 發表於 20-6-7 13:23
有三間都係 auckland,  想在auckland讀?  會比較多中國人和其他人種,少d本地人。 Hamilton宿位少,宿生 ...
thx!
有男女校介紹嗎?要有宿舍

ponysee 發表於 20-6-11 18:07
thx!
有男女校介紹嗎?要有宿舍

除咗男女校,有宿舍,有冇其他要求?例如宗教,地區(怕凍),  怕中國人等等。

bbba05 發表於 20-6-11 18:21
除咗男女校,有宿舍,有冇其他要求?例如宗教,地區(怕凍),  怕中國人等等。

...

沒有宗教、地區(不是地震帶)他不怕冷,不要太多中國人就可以,希望有好學校可啟發佢,因為係香港太hea.想問吓而家係香港是讀4科+2科,紐西蘭是怎樣選科的?

ponysee 發表於 20-6-12 12:31
沒有宗教、地區(最好不用轉機)他不怕冷,不要太多中國人就可以,希望有好學校可啟發佢,因為係香港太hea ...

唔要太多中國人,可以排除auckland.   如果想要唔洗轉機嘅男女寄宿學校,可以考慮以吓兩間,
1. St Paul’s Collegiate School - 私校,Hamilton, yr11 開始coed
2. St Peter's School (Cambridge) - 私校,Cambridge (Hamilton附近)

兩間都係私校,學費連宿費廿幾三十萬一年,車程一至兩個鐘,少中國人,成績top50

如果想平d, 可以睇吓以下兩間,遠d, 要轉機,成績亦相對冇咁好
Whanganui Collegiate School
Mt. Aspiring College

(coed boarding school真係唔多選擇)

住宿舍會有紀律d, 樣樣定時定候,但hea唔hea真係睇學生。至於揀科我就冇乜認識(阿仔yr10), 等其他人答你。

回覆樓主:

我住Auckland 的朋友之前提我,st Peter Cambridge 中國人不多,但比較多出位小粉紅

kinder17 發表於 20-6-12 15:23
我住Auckland 的朋友之前提我,st Peter Cambridge 中國人不多,但比較多出位小粉紅

...

多謝提醒,唔上網search吓都唔知咩叫"小粉紅"

bbba05 發表於 20-6-12 15:56
多謝提醒,唔上網search吓都唔知咩叫"小粉紅"

我原先對呢間都好有興趣呢,申請表都填咗大半

kinder17 發表於 20-6-12 16:07
我原先對呢間都好有興趣呢,申請表都填咗大半

Oh,但十幾歳又身在異鄉,有冇咁嚴重?我女話未聽過佢學校嗰D講政治嘢,而家仲係稱呼緊嗰個病叫「X漢Y炎」
8-)

bbba05 發表於 20-6-12 12:52
唔要太多中國人,可以排除auckland.   如果想要唔洗轉機嘅男女寄宿學校,可以考慮以吓兩間,
1. St Paul’ ...

我上網看看先,我只可選校公校,budget有限
,如果轉機有甚麼學校介紹?
Thanks!

ponysee 發表於 20-6-13 00:27
我上網看看先,我只可選校公校,budget有限
,如果轉機有甚麼學校介紹?
Thanks!

轉機的其實上面都寫咗,可以睇吓 Whanganui Collegiate School和 Mt.Aspiring College.  

各位可否比些意見,女校,有boarding,成績中上。
1)Nelson college for girl
2) Timaru girls high School
3) Woodford House Napier
4) Nga Tawa Diocesan School
5) Napier Girls High School
謝謝

bbba05 發表於 20-6-13 01:01
轉機的其實上面都寫咗,可以睇吓 Whanganui Collegiate School和 Mt.Aspiring College.  

...
thanks!

之前,我們一家人討論外國升學,沒有告訴親友。
呢兩日,同我們的親友提起,意想不到,有不同意見給我們。
請問各位家長,可否分享大家的睇法。
去紐西蘭升學的 好處和壞處。

mayto 發表於 20-6-13 16:40
各位可否比些意見,女校,有boarding,成績中上。
1)Nelson college for girl
2) Timaru girls high School

可以睇P.2至P.5,有你提嘅其中两丶三間學校意見

想2021去紐西蘭讀year 12,請問大家對以下學校有何評價:
1.Epsom Girl’s Grammar School
2.Carmel College
3.St Hilda’s Collegiate
4.Woodford House
唔想有太多中國人,升大學率好啲,boarding/homestay都可以。Thank you(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題