用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 千祈唔好揀細agent
go

千祈唔好揀細agent [複製鏈接]

朋友嘅真人真事
佢報學校果陣搵左間細agent
係佢朋友介紹,諗住會貼身D跟住去到,睇哂成績啊果d, 個agent就比左一間叫lime house school嘅學校
話佢成績入呢間一定冇問題
結果出事,間學校 收嘅學生好差 學生好曳 完全不知所謂
後尾先知間細agent其實冇咩學校

所以,勸大家千祈千祈千祈千祈千祈唔好揀細agent
好易中伏
寧願等耐D搵間大D、有reputation嘅agent

1    0    0    0

kiwang 發表於 19-10-28 11:56
友嘅真人真事
係佢朋友介紹,諗住會貼身D跟住去到,睇哂成績啊果d, 個agent就比左一間叫lime house school嘅學校
話佢成績入呢間一定冇問題
結果出事,間學校 收嘅學生好差 學生好曳 完全不知所謂
後尾先知間細agent其實冇咩學校
所以,勸大家千祈千祈千祈千祈千祈唔好揀細agent
好易中伏
寧願等耐D搵間大D、有reputation嘅agent
嗯! 你朋友無做功課做資料搜集? 只係信 agent? 其實, 作為父母除咗信 agent 外, 都要問吓人, 做吓資料搜集自己分析下才做決定嘛!

Agent 係 sales, 同地產經紀無分別. 父母要自己過濾及分析嘛! EK 口碑 Lime House 負皮一大籮

Lime House School https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3705001&fromuid=1539350

Lime House School https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3468947&fromuid=1539350

Lime House, Chase Acadamy https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2190090&fromuid=1539350

重點未必係大細agent問題,係選校時切忌只聽單方面片面資訊!要自己耳聽八方,做功課

非常認同,我親戚之前就同你exactly一樣
又係細agent, 不過而家轉左校

除了選校,好的agent應該安排幾家學校差不多時間出offers, 否則家長可能要無奈地交Deposit (因爲出offer時間不同). 因為一些agent想快得到生意,會叫家長盡快報名。

朋友嘅真人真事
係佢朋友介紹,諗住會貼身D跟住去到,睇哂成績啊果d, 個agent ...

我係2016年時,我仔話既然會在英國逗留幾年,預科轉校,見識下英國其他地方及中學!

我積極考慮個呢間Lime House School,預算中六轉去呢間讀,咁我同我用開細Agent講 :

我:我想仔中六轉去Lime House School !
Agent :千奇唔好 !

我:點解
Agent :此校多大陸同學 !

我 :但佢哋公開試成績幾好,細校來說,排名好高 !
Agent :唔好盡信!

我:你哋學校list,又有此校?
Agent :佢 魏我哋,才把此校放在我哋網上list 度 !

***真係要問清楚、問多幾間Agent !***

我諗最大嘅問題係d細agent根本提供唔到好多選擇出黎
所以比黎比去都係果幾間
我自己覺得搵間好似英識果D會穩陣D

朋友嘅真人真事
係佢朋友介紹,諗住會貼身D跟住去到,睇哂成績啊果d, 個agent ...

其實應該自己了解學校,上網搵資料,agent介紹不會盡信,同時搵五間agent考不同學校。
家長應該做好功課,好多人都知L H唔掂架。

回覆樓主:

貨比三間可,细比較貼身靠口碑,反而怕新agent,佢地學校介紹有限,另大agent介紹貴學校及跟一般。。。

回覆樓主:

大agent細agent都會有良莠不齊嘅現像,最緊係要自己小心選擇。多數agent一定會優先推薦一啲高佣金嘅學校,唔想花時間求證嘅家長如果照單全修,後果當然要自負。

cfs 發表於 19-10-28 13:36
其實應該自己了解學校,上網搵資料,agent介紹不會盡信,同時搵五間agent考不同學校。
家長應該做好功課, ...

L H係邊間?

Milkmilkbobo 發表於 19-10-29 11:04
L H係邊間?

樓主說的Lime House
‹ 上一主題|下一主題