用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家長撒網報直資 學生易感挫敗 校長:最多報5至6校 個案: ...
樓主: elbar
go

家長撒網報直資 學生易感挫敗 校長:最多報5至6校 個案:報20.. [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 19-10-15 17:03
最後其實最大考慮係「有」vs「無」
如果精選6間黎考,正常都會揀最想入,即失手機會更高
我唸零offer挫敗一 ...

一鳥在手勝百鳥在林

annie133 發表於 19-10-16 05:00
我見只報五六間的,除非本身好smart好突出,否則全軍覆沒多

唔考過都唔知邊間收
莫道你在選擇人 人亦能選擇你······

993rs 發表於 19-10-16 11:42
媽咪你幸運,有個懂得表達自己既小朋友姐....

上年係我第二名小朋友升小,叫有過經驗。兩公婆做既功夫由  ...

「最重要係,收佢。」感同身受

1998Ruby1998 發表於 19-10-16 22:58
回覆 maylulu 的帖子

你咁講,睇得出你好幸運,小朋友應該都屬於醒目同善於表達自己嘅人。

隔離舖5間撞時間

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3796223

sunnymama2 發表於 19-10-17 11:50
優才和我家距離點對點半15分鐘內到,但因為佢的收生程度,真係嚇怕好多家長。

唔好話我冇誠意,我地低級 ...

運用損失規避心理減少offer decline rate

hom320 發表於 19-10-18 15:25
我都係"幸運兒",上晒堂交埋功課都係唔收...傷心挫敗

長痛不如短痛

B.B.BaBa 發表於 19-10-19 10:59
某版友真係堅離地!
間間學校課程基本上的確是一樣,但師資不會一樣,學校資源不會一樣,學生水平、秩序亦 ...

玉不琢不成器
‹ 上一主題|下一主題