用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (家長入)優待女兒私校-懷疑保良局蔡繼有面試不公 ...
go

(家長入)優待女兒私校-懷疑保良局蔡繼有面試不公  

全港如有幫小朋友報保良局蔡繼有的爸媽可否挺身留言有關今次面試的方式!!以往如何冇從追究!但今年面試原來唔同唔公平的接見和接待方式面試。例:如果你家中小孩就讀幼稚園係【文娜雅拔幼稚園】咁就可以得到全面的面試,包括單獨的考(1)個人自我介紹(2)講中/英故事(3)中/英的題目(4)數學 看圖數數量(5)表演唱歌 {全面性的面試}!

但如果不幸的你只係不知名的私幼咁接見方式就係一次過4組共幾十個小朋友共處一課室同時間睇完影片油完顏色----走得!!唔會再考個人任何問題!(請問老師您如何判斷該位小朋友唔啱你學校呢)

請問咁嘅學校面試公平嗎?好彩今次我哋幾位媽媽的小朋友同齡但不同學校先發現到啫!(利申:其中一位讀緊文娜雅拔),大家報名費一樣都係400大元是否應該公平俾小朋友一個機會呢?而不是要呢班小朋友和家長來做陪跑呢!

PS. 原來文娜雅拔幼稚園的校監是蔡繼有校長的女兒...

"原來文娜雅拔幼稚園的校監是蔡繼有校長的女兒..." Are you serious?!

回覆樓主:

以前有冇特別照舊某校的學生我唔知,但我仔之前3次面試相信都得到公平對待,亦考得全面。

況且就算優待某校的學生都冇咩特別,如啟思幼稚園考啟基,浸會幼稚園考王錦輝,什至弟妹考兄姐的學校都會有分加,佢地都係比一樣的報名費。

利申,非cky 用家,阿仔間幼稚園非名幼,係好多人的back up之選

RWKT 發表於 19-9-30 10:42
"原來文娜雅拔幼稚園的校監是蔡繼有校長的女兒..." Are you serious?!

知左好耐喎,好奇怪?

事實上,以往讀文娜雅拔係多d 機會入cky, 呢個係幼稚園一大賣點,絕對唔係咩袐密。

利申,非文娜雅拔用家

yettalam 發表於 19-9-30 10:31
全港如有幫小朋友報保良局蔡繼有的爸媽可否挺身留言有關今次面試的方式!!以往如何冇從追究!但今年面試原 ...

一向考學校都會有唔公平情況出現架啦!兄弟姊妹加分,名幼有印象分加唔通又投訴咩?

Ic ic :) didnt apply cky though.

有些小朋友好厲害,可以好仔細說出面試內容;另一些小朋友則什麼也說不出,但並不代表沒有做過同樣的事情

RWKT 發表於 19-9-30 10:42

不嬲都知㗎啦, 算啦睇開啲啦,間間學校都有唔公平嘅情況嘅. 優先收舊生嘅仔女,優先收弟妹考生, 睇地址職業加分。 這不是秘密。

Lilianyu500 發表於 19-9-30 10:51
不嬲都知㗎啦

好明顯有些家長考小冇做過研究

回覆 sunnymama2 的帖子

吾扮豬 又點知你醒

um... 估唔到咁多家長覺得冇問題 我覺得若指控屬實 非常大問題喎!!!

非就讀文中所指幼稚園,但小兒出來的分享,與閣下所謂「全面」的面試一致。同意樓上版友分享,小朋友無講到,也不代表他沒有做到。

早知

有參觀CKY,但没有報考.

RWKT 發表於 19-9-30 10:59

吾扮豬 又點知你醒

其實無意針對任何人,只係想指出,指控一間學校不公時,希望家長有批判性思考。

同意上面某家長所講,有些小朋友醒d,可以講到好多野出黎。有些可能表達能力差d,就會講乜都冇,就好似冇考過咁。

所以指控一間學校時,希望有多些客觀標準才作出指控

醒目開學勳章 王國長老

唔止直私,津校都會特登去target幼稚園辦資訊日

yettalam 發表於 19-9-30 10:31
全港如有幫小朋友報保良局蔡繼有的爸媽可否挺身留言有關今次面試的方式!!以往如何冇從追究!但今年面試原 ...
幼稚園開校時,其賣點之一就係有絕對優勢入CKY,

這個已是多年來公開的秘密!

有聯繫的學校有印象分,或者兄弟姐妹加分并冇問題,但大前提下係應該一視同仁下俾每一位小朋友同樣的面试方式,而唔係有關係的就係單獨面試,冇關係嘅就50位一齊面試!

testher 發表於 19-9-30 10:49
一向考學校都會有唔公平情況出現架啦!兄弟姊妹加分,名幼有印象分加唔通又投訴咩?
...
雖然係但制度必需公平和透明,不過如其他網友提到,可能是小朋友講唔出所有项目,又或者是過唔到first rd 咪早d放你走,無謂花大家時間,都是有可能的。
利申,身邊也有幾fd 入左cky, 非校長女kg

sunnymama2 發表於 19-9-30 10:46
知左好耐喎,好奇怪?

事實上,以往讀文娜雅拔係多d 機會入cky, 呢個係幼稚園一大賣點,絕對唔係咩袐密。 ...

可惜我小朋友入幼稚園後我先知,我本身好鍾意cky,可惜三輪面試後未入到,我都諗過如果讀咗manhabit可能結果唔同,但都無辦法。

利申,舊年我小朋友第一輪都有詳細考核,第二輪同其他人有唔同,但好多人都唔同。面試從來都唔係絕對公平,其它學校都一樣,好多間第一輪面試內容唔同,我都好無奈,但自己揀咗非名幼都要自己面對