用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 會俾十歲小朋友跟學生去交流團嗎?
樓主: lukeskywalker
go

會俾十歲小朋友跟學生去交流團嗎? [複製鏈接]

貴唔貴見仁見智,要看行程有什麼得著,兩皮幾新年北海道滑雪都得,我自己就覺得中學先去會較多得益,不過既然樓主已應承,就隨遇而安吧,要相信學校和老師

IloveJJ 發表於 19-9-29 11:32
英國唔係貴過北海道咩?樓主係去英國喎!

只是話personally我覺得物非所值(帳面睇),不過我未好詳細硏究

IloveJJ 發表於 19-9-29 11:32
英國唔係貴過北海道咩?樓主係去英國喎!
比你揀:英 or 澳 呢?

IloveJJ 發表於 19-9-29 12:02
我都唔係評論抵唔抵?只係奇怪你覺得北海道滑雪係貴過英國啫!
朋友cny 去淨機票萬幾,total ~20k per head ,same order of magnitude

IloveJJ 發表於 19-9-29 12:06
澳係指澳洲?
我會揀英國。因為我哋學校去英國,係學術方向,會去大學、學英文、教堂,呢個如果我哋自己去 ...
澳只諗到動物,其實動物園都有得睇,不過去new zealand 又唔同la, 可以睇火山和滑雪

IloveJJ 發表於 19-9-29 12:29
機票既野好浮動,唔同時間買,唔同航空公司,唔同地方買既價格可以相差好遠。
...
早買早享受,;遲買貴好多舊

IloveJJ 發表於 19-9-29 12:30
呢啲我會自己同佢去。
去長隆就得(番禺),澳在我心中只有大保焦值得去,當然10歳家長或許覺得危險

IloveJJ 發表於 19-9-29 12:33
係,所以我8月已買了新年
有朋友9月頭都訂了去東京附近的雪場,佢budget total ~15k

IloveJJ 發表於 19-9-29 12:55
我咪就係去東京滑雪囉!budget 15K?咩日子?邊有可能?講per head 吧?咁就差唔多。不過旅行一向貴有貴玩 ...

諗住你咁精0唔問都知是per head $, 其實之前佢仲話under 15k,不過佢自己有板唔洗租又平d

IloveJJ 發表於 19-9-29 21:21
咁所以我咪就話差不多囉!不過租板少數目啫,搭咩機?住咩酒店?呢啲先大影響
...
所以所以唔係冇可能,in case 被人話地又開始騎gip 樓主個po ,其實可以get 小朋友involve in trip planning, 比較下diff options,自由行感受下唔同體驗

IloveJJ 發表於 19-9-29 22:51
所以我還是寧願自己帶佢地去自由行,好過跟學校去。跟學校去,就當係學校旅行聯宜活動算
...
係呀,幾千都是我可接受的數目,兩皮我0願去住family 個d,不過十歳就太細了

little_yolky 發表於 19-10-3 19:55
如果咁講,12歲英國22日,homestay,四萬,去唔去?
我想小朋友性格也是考慮之內,eg,本想去outward bound,但小朋友不太願意,雖然只是幾日,又或者是杞人憂天,但我費事貼$買難受,所以還未去。若果小朋友是adventurous,可以放膽比佢試,我自己就會較喜歡遁步漸進,先去下本地乜營物營,ok 冇問題就近近地大6台灣,然後先考慮去歐美。另外我亦會諗下個trip 會有什麼得益。

little_yolky 發表於 19-10-3 20:21
阿女好宅,一定唔想去咁報個香港解放軍5日營先。肯定係學自律自理了
...
若是咁,廿天可能長了少少,不過e加有Whatsapp,思鄕病call 你都好容易,但又未必是你想見到。

我考慮緊下年自由行租車旅行,做下d平常唔會做的東西,過度一下
‹ 上一主題|下一主題