用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

AISHK

國際學校新手,正在周圍物色適合的國際學校 有人介紹我睇下AISHK。 想問下有冇現時就讀嘅家長可以分享下經驗。

1) 整體而言呢間學校算難入嗎,我見學校話會畀澳洲同紐西蘭護照優,先但係就冇講其他護照有冇優先。

2) 我見間學校個school term係跟澳洲時間。 所以入學時間有啲怪怪地。 例如小朋友而家讀緊k2,想要Y1入係咪就係而家考,2021年1月開學如果係咁佢咪比正常上“小一”早咗成九個月?

3) 對於一啲唔係 目標喺澳洲讀大學嘅學生, 讀ais hk有冇需要注意嘅地方。

4) 大家評呢間學校嘅成績同埋校風?

唔好意思,又係咁多問題。 多謝大家嘅分享先。

回覆樓主:

應該prep yr唔係Year 1. 澳洲school term 係一月所以讀左幾個月K3就要走。(不是aishk家長)

回覆樓主:

小朋友現在k2,2015年出世。跟據學校入學表。 一係2020年即係幾個月後入學prep又或者2021即係我哋k3讀咗半年之後就入yr1 有錯請指正

Lalaji 發表於 19-9-21 09:19
小朋友現在k2,2015年出世。跟據學校入學表。 一係2020年即係幾個月後入學prep又或者2021即係我哋k3讀咗半 ...

你面試左末? 2020面試已經過左。我個囡2015出世下年5月in prep yr.  2015出世可以讀2021 yr 1 但問過學校唔recommended 因為學位差唔多冇同埋小朋友做左全班最細因為學年差別。
其它方面要問家長了。

回覆樓主:

我哋仲未面試呀,我諗我個情況同你差唔多小朋友都係2015年出世。 老師唔係recommand你報2015年嗰班咁佢有乜嘢建議。

原來面試係有設定月份㗎我仲以為佢哋係流水式見有小朋友報就會面試嘅添

Lalaji 發表於 19-9-21 10:40
我哋仲未面試呀,我諗我個情況同你差唔多小朋友都係2015年出世。 老師唔係recommand你報2015年嗰班咁佢有乜 ...

咁你報咗名未?我個仔係兩年幾前報名,等左兩年今年二月本身有得in prep year 但我冇去。我哋冇澳洲護照,一般冇護照都要排一至兩年而且prep year就要入。你不如book個School tour問吓

回覆樓主:

我哋申請咗school tour但仲未報名。

Lalaji 發表於 19-9-21 11:15
我哋申請咗school tour但仲未報名。

咁你真係好遲

Lok0211878 發表於 19-9-21 10:05
你面試左末? 2020面試已經過左。我個囡2015出世下年5月in prep yr.  2015出世可以讀2021 yr 1 但問過學校 ...

唔好意思,請問你幾時申請交表格,下年五月in prep係咪校務處話你知?因為我都係上個月交表,我問校務處佢話要2020年四五月先有得in,要keep 住check email確認。

fijimum 發表於 19-9-21 12:15

唔好意思,請問你幾時申請交表格,下年五月in prep係咪校務 ...

我上年年尾交我有aussie passport. Mandy 覆我話下年5月assessment.

Lok0211878 發表於 19-9-21 12:19
我上年年尾交我有aussie passport. Mandy 覆我話下年5月assessment.

多謝您既回覆!希望大家將來可以做同學:),我囡囡都係2015年出世。

Lok0211878 發表於 19-9-21 12:19

請教一下, 唔係話喺入學日數上兩年內先可以申請嗎? 如果y1係2021年 一月開學, 咁唔係應該2019年1月先最快可以申請? 點解上年年尾你就已經可以交表? 係咪因為你轉咗申請prep?

Lalaji 發表於 19-9-21 14:38
請教一下, 唔係話喺入學日數上兩年內先可以申請嗎? 如果y1係2021年 一月開學, 咁唔係應該2019年1月先最 ...

其實我一開始唔記得澳洲school term 係唔同所以我係申請2020 prep year. Mandy 問我係咪寫错或想跳班,但小朋友會好辛苦因為返學時間長。结果我楝左2021 prep。

其實去到prep 先入,已經得番好少位,因為大部分reception class 都會直上prep!

我個仔2015 出世,收左出年一月入Reception!

Lalaji 發表於 19-9-21 09:19
小朋友現在k2,2015年出世。跟據學校入學表。 一係2020年即係幾個月後入學prep又或者2021即係我哋k3讀咗半 ...

可以咁講,學校網站上的入學表只係作為參考。Admissions 會根據你小朋友而家嘅學校來考慮俾你讀邊一年。
如果你嘅小朋友由南半球的學校轉過來,即澳紐一月開學嗰啲學校,就可以俾你根據入學表讀。
但如果你嘅小朋友由北半球的學校轉過來,即係香港的學校由八、九月開學呢種,就需要你既小朋友repeat半年。
我估計你小朋友係15年一月至四月三十日之間出世,剛開始九月讀K2。如果你小朋友2020入AISHK變需要讀reception year (等同K2),因為學校唔想小朋友一入學就skip咗大部分嘅K2。

lovegeneration 發表於 19-9-27 13:47
可以咁講,學校網站上的入學表只係作為參考。Admissions 會根據你小朋友而家嘅學校來考慮俾你讀邊一年。
...

多謝你的詳盡講解。

不過聽大家講條隊咁長,攪到我都冇乜心機報

回覆 zonda123 的帖子

請問你地有澳洲護照嗎?同埋你早幾多報名? 謝謝

kittyuk 發表於 19-9-30 16:29

我建議你join school tour了解下學校 admin Mandy 好helpful 佢會話俾你知幾時申請

zonda123 發表於 19-9-25 08:59
其實去到prep 先入,已經得番好少位,因為大部分reception class 都會直上prep!

我個仔2015 出世,收左出 ...
你好,你兒子是2015 細b嗎?小女都是2020 reception 但2016 bb

kittyuk 發表於 19-9-30 16:29

我地沒有澳紐護照,報名是根據學校要求提早兩年報名因為我地無澳紐護照,都係1st round 入到Reception ,所以我覺得睇英文程度緊要啲