用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 純討論-關於國際學校學生操行問題
樓主: Lalaji
go

純討論-關於國際學校學生操行問題 [複製鏈接]

我個小朋友今年由local幼稚園轉左去國際學校. 係操行上面,番左3星期我覺得小朋友反而加重左責任心.老師又會花時間去俾小朋友去認識新朋友,相比以前係local幼稚園,依家既自由度我感覺令到小朋友操行會有進步.
就算班中有小朋友唔聽話,都唔會被老師同學標籤左.只係互相去幫助希望有所改善.

當然都要睇家長對"操行"果把尺點定,係咪坐定定,落ORDER照做就係好操行. 唔出聲唔反駁就係好.呢個就各有各家長既要求不同. 希望幫到你,我都係新手爸爸~~~

同埋我想補充一下,就係老師會比較尊重小朋友既決定,舉個例,班中一個跳舞活動,老師係容許小朋友自行決定參與定係坐番係自己個位,我覺得互相尊重都可以將小朋友既操行提升.

Lalaji 發表於 19-9-20 11:07
咁樣非常之好喎,介唔介意分享係邊間?
我相信讀邊間學校既影響不會太大,就算本地幼稚園,同一間學校,唔同學生都會有唔同經驗. 學校名我PM左你.
我自己既經驗就係,搵一間適合自己小朋友既學校,就會自自然然會睇到小朋友既進步.

回覆 mky456 的帖子

我小朋友讀緊太古果間Delia,唔係太多香港人會選擇的.

我都認為不論係LS或IS,遇到好老師係好重要.
感覺LS老師太多野要兼顧,相對地小左時間可以花係小朋友身上.
暫時既個人經驗,IS老師好短時間(未夠一個月)已經了解左小朋友既弱點,再同作為家長我去討論如何改善.

只要搵到合適小朋友既學校,老師及適合既家庭教育,我相信小朋友操行唔需要太擔心~~

Chung_wy2004 發表於 19-9-25 15:09
Yes , that’s excellent !!! Would u mind to PM your school ? I am searching IS for my son.
我小朋友讀緊太古果間Delia,唔係太多香港人會選擇的. 如果你想了解多D呢間學校,你可以PM我.

shadeslayer 發表於 19-9-25 23:03
又唔係咁簡單。係國際學校老師一般比較能欣賞個別孩子的獨特性。

我的孩子讀過本地學校,又讀過國際學校 ...
我完全有同樣感受,我暫時遇到既國際學校老師會對小朋友有包容,同埋會花時間去了解小朋友既性格.有耐性去俾時間家長同小朋友去改善.
我既個人經驗,本地學校老師會不停咁話小朋友錯錯錯,好似要第二日番學就要即刻變好一樣.

未必每一個小朋友都適合讀國際學校,但我自己既小朋友就正正係受惠於國際學校既學習環境.
‹ 上一主題|下一主題