用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果小朋友俾人話冇天份,咁你會點做呀? ...
樓主: msnancyyung
go

如果小朋友俾人話冇天份,咁你會點做呀?  

little_yolky 發表於 19-10-3 17:36
太有趣了!我家四人,一個天才,一個人才,一個庸才,一個蠢才。不過暫時學歷最高既係果位蠢才
...

太謙了!高學歷蠢才。

nkd 發表於 19-10-3 18:41
太謙了!高學歷蠢才。

唔係我,係C6。佢有一個優點,係好運

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
little_yolky 發表於 19-10-3 18:42
唔係我,係C6。佢有一個優點,係好運

機會係留俾有準備嘅人,一世好運嘅人,往往也是最深思熟慮,準備最足嘅人。

我又講一個,阿仔踩單車,教練是職業車手。教練成日攞佢partner來講,說她無天份,完全無車感,但她好勤力,好鍾意踩。

呢個無天份嘅車手,曾經贏過佢個項的不少獎項,做個世界冠軍。

教練以此同啲小朋友講,你現在學的技巧可能做唔到,甚至你可能覺得自己冇其他人咁有天份。但係唔緊要,只要你鍾意踩,have fun,努力去練,做世界冠軍唔係咁難。

ahngau 發表於 19-11-30 11:00
機會係留俾有準備嘅人,一世好運嘅人,往往也是最深思熟慮,準備最足嘅人。

我又講一個,阿仔踩單車,教 ...

其實,好鍾意,好努力咁練習,都係一種天份

回覆樓主:

如果有人話我個仔冇天份 或者蠢,我必定銘記於心,他日令人刮目相看。 呢個係訓練小朋友的動力!加油!

little_yolky 發表於 19-11-30 12:24
其實,好鍾意,好努力咁練習,都係一種天份
同意鍾意好努力咁練習,都係一種天份

世界冠軍只有一個,唔係咁易,不過倒同意10k hr rule, 只要有恆心鉄柱磨成針。
ps important thing is to have fun n enjoy

Lilianyu500 發表於 19-11-30 13:22
如果有人話我個仔冇天份 或者蠢,我必定銘記於心,他日令人刮目相看。 呢個係訓練小朋友的動力!加油!
...
身邊有位fd, kg時話自己乜都是第一,但入左小學後,雖然是top percentile, 但就冇做過第一,我都經過攞佢個case和小朋友討論

回覆 Lilianyu500 的帖子

咁你個drive就係rage,唔好比人睇死。呢個都好有效的,但可能對身心唔係好健康。

我都記得有次聽講座,講者話佢識得個人,音樂冇天分,但憑努力同興趣,一樣考到鋼琴八級。呢個例子令我印象深刻。冇天分,并吾代表不能成功。

回覆 MrBeast 的帖子

咁個細路有無唔開心呢?

回覆 Ahbee02 的帖子

八級鋼琴和世界冠軍差好遠,在香港,八級鋼琴亦唔係乜嘢特別成就。很多願意練琴的小朋友,終究都會達到,和天份的關係唔算好大呢。

Jane1983 發表於 19-11-30 16:04

咁個細路有無唔開心呢?
冇問ar, 不過直覺覺得係有dd,anyway, 最後佢都入到,心儀中學,開心返哂。雖然有時我覺得他們有些討厭,佢地係有付出好多努力,只能說大家approach 唔同,暫時比佢威住先

咁成日認叻、話自己樣樣第一的人,又確係比較難頂。

Jane1983 發表於 19-11-30 16:07

八級鋼琴和世界冠軍差好遠,在香港,八級鋼琴亦唔係乜嘢特別成就。很多願意練琴的小 ...
係,八級鋼琴唔係乜嘢特別成就,但亦從一個側面講明,努力係有用的,吾好話冇天分就放棄。

有興趣就唔會放棄,話無天份所以放棄的,多數係根本唔鍾意,搵個理由黎justify。

Jane1983 發表於 19-11-30 17:01

有興趣就唔會放棄,話無天份所以放棄的,多數係根本唔鍾意,搵個理由黎justify。
成功感和是否覺得好玩也很重要,性格和如何面對亦境 also,  我估無邊個細路好似我咁同教練駁咀駁舌話識/打到就唔洗來學(不過絕冇不敬的語氣)

Jane1983 發表於 19-11-30 17:01

同意

玩,就好多細路願意學。但要認真學,同埋考級、參加比賽,又唔同啦。
你其實無講錯wor,個細路乜都識的話,使鬼跟佢學咩

Jane1983 發表於 19-11-30 21:07

玩,就好多細路願意學。但要認真學,同埋考級、參加比賽,又唔同啦。

同意,同小朋友講過n次,技術要有提升先會有更高層次的好玩。早前我自己又join 了一個班,毎次打完都帶著被累身膒回家,佢見到問好唔好玩,我就答完全depends on 自己心態。
咁啱看到這vid, guess it applies to any sport, share 下:

https://youtu.be/yrFQCOcTlFY

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊