用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 過動寶寶 專注力不足,過度活躍症+讀寫障礙
發新帖回覆
go

專注力不足,過度活躍症+讀寫障礙

亞仔評估後証實了專注力不足,過度活躍症+讀寫障礙,即刻去左排政府兒童精神科,但要到2022年先有得睇,我想睇私家,但驚好昂貴,負擔不起.....
有無私家醫生可以介紹?通常幾錢?

好老實,無論睇私家定政府,主要都是食藥,你本身抗唔抗拒食藥先?如果唔想,亦唔急於睇私家醫生,反而確診了有讀寫障礙,學校有冇調適?你可以跟學校的特殊教育主任傾下,看看學校可以有什麼支援。

回覆樓主:

我會同學校傾下,另外,因為亞仔番小學成日都唔小心整親同學,所以都先比藥佢

回覆 carmenyung629 的帖子

教他們多些照顧別的同學,一般社會服務的中心羣體活動 也多參加

回覆 carmenyung629 的帖子

我仔之前有睇開中環私家醫生,維博心裡醫學中心,陳雁飛醫生,幾好幾細心,電話25252300,。每個月藥費大概2500-3200左右,你睇下可唔可以幫到你。

carmenyung629 發表於 19-9-14 18:55
亞仔評估後証實了專注力不足,過度活躍症+讀寫障礙,即刻去左排政府兒童精神科,但要到2022年先有得睇,我 ...

Same, 尋日CAC岩岩confirm
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊