用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 計劃Y9/Y10到英國留學請進
go

計劃Y9/Y10到英國留學請進   [複製鏈接]

大家好小女正讀中一 計劃完成中二/中三會到英國留學 而家開始做緊功課,有無家長都計劃中?大家一齊分享下資料 :)
   37    0    0    0

回覆樓主:

我兒子現在中二, 準備2020讀Y10, 巳搵左AGENT 入申請

我初步打算2021 讀 year 9,問過Agent 同上網揾過資料,有些學校要2年前申請的。

回覆 iloveorange 的帖子

我女今年中三,計劃九月過去讀yr 10, 依家等緊interview,  但我覺得如果呀女性格獨立,過去讀yr 9會好d,一黎學校收生會多d,二黎有一年時間適應,跟住先開始讀GCSE課程,我覺得會好d。可惜我上年無認真上EK鑽研下,依家遲左一年了!

我都係, 唔知要2年前開始就要做.... 我阿女F1, 希望趕得切過去讀 Y9 ... 有一年時間適應才上GCSE

fafapoodle 發表於 19-9-15 08:57

我女今年中三,計劃九月過去讀yr 10, 依家等緊interview,  但我覺得如果呀女性格 ...

請問y10 的位會少y9 好多嗎?定每間學校不同?謝謝

greatli 發表於 19-9-15 09:17
我都係, 唔知要2年前開始就要做.... 我阿女F1, 希望趕得切過去讀 Y9 ... 有一年時間適應才上GCS ...

請問你target了邊幾間?

third form 同 sixth form 係收生多d嘅!基本上你入學校網頁,間間admission資訊都係講嘅兩級嘅!

回覆樓主:

我都想2020 send阿仔去讀y9, 但甚麼也未開始攪,會否太遲?我仔成績麻麻地,top嘅boarding school就無機會㗎啦,唔知點揀學校好?我仔喜歡做animation, 有無d boarding school在design and technology 方面比較著重嘅?有無家長可分享吓?我好迷茫。

kiwi_kiwi 發表於 19-9-15 11:01
我都想2020 send阿仔去讀y9, 但甚麼也未開始攪,會否太遲?我仔成績麻麻地,top嘅boarding school就無機會 ...

好多好多學校都有Design and Technology 這一科。另外,如果你仔喜歡animation, 你最好揀埋有提供GCSE Computer Science這科的學校。我孩子就係讀這兩科,鍾意讀又花心機去讀,所以考得好。揀科,興趣行先是最好。

TTEE1819 發表於 19-9-15 11:25

好多好多學校都有Design and Technology 這一科。另外,如 ...

多謝你的回覆。我都係諗住阿仔興趣緊要,但我甚麼idea都無,身邊無朋友仔係讀boarding school。請問你仔之前讀那閒boarding school, 可以分享嗎?

kiwi_kiwi 發表於 19-9-15 11:29
多謝你的回覆。我都係諗住阿仔興趣緊要,但我甚麼idea都無,身邊無朋友仔係讀boarding school。請問你仔之 ...

你可以自己諗幾樣野先:
1. 選地區
2. 選男校定男女校
3. 學費大概幾多
4. 學校成績

如果你想在2020九月入學,現在要即刻搵agent啦,唔好遲。

想問一下出年一月如果插班year 9 又會否多d 位?

TTEE1819 發表於 19-9-15 11:37
你可以自己諗幾樣野先:
1. 選地區
2. 選男校定男女校

我下星期六約咗一個agent傾。但佢initial俾我嗰幾間學校list, 我在EK forum唔見有其他家長提,唔知係咪因為我仔成績麻麻,所以只能介紹非熱門學校。其實,我係咪要揾多幾個agent傾吓呢?

有揾左一間細公司要我寫一封email sole agent 比佢搞,自己比較擔心,AA 又好full booking ,要排到11 月底先可以見,因為仔成績不太好,又比人大一年,問過原來boarding school 年齡收生有限制,如果出年9 月apply year 10 應該好難,所以想試下year 9 位多d 會吾會好點?

kiwi_kiwi 發表於 19-9-15 11:57
我下星期六約咗一個agent傾。但佢initial俾我嗰幾間學校list, 我在EK forum唔見有其他家長提,唔知係咪因 ...

當年,我都係用兩個agent的。我覺得搵多一個,無壞呀!

TTEE1819 發表於 19-9-15 12:04
當年,我都係用兩個agent的。我覺得搵多一個,無壞呀!

想問一下兩間agent 分別比不同學校你選嗎?

請問有咩agent 介紹一下?

如果AA first appointment 係11 月底,唔好等佢啦,搵其他啦。

醒目開學勳章

我都打算下年九月送阿仔去英國讀Y10,而家搵咗Agent報學校,將會做Ukiset 其實評估

原來呢咁富,怪不得打極都無人聽,Email有冇人覆
‹ 上一主題|下一主題