用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一小朋友第一次冇帶書上課就被扣操行分 ...
樓主: AHGU
go

中一小朋友第一次冇帶書上課就被扣操行分   [複製鏈接]

其實中一也不是小朋友了,自己番學自己放學。
扣操行分不是記過踢出校其實不是太大條件。
我覺得讓小朋友早點長大其實是件好事。
記得當年(30年前)剛升中第一個月,因為學校地方細,所以每日是不同年級打波,開始時中一生的我不清楚制度,有一次見到同學打波就走埋去玩,比訓導主任見到,原來當日不是我年級打波,比人記左缺點,勁慘。但以後就知道要小心留意校規。
學校是學習的地方,包括書本外的事。學校內犯錯,好過出到社會犯錯要坐監。
我建議樓主不要在小朋友面前說這件事是老師不對,因為
1.        以後不會專重老師,老師如果認定佢不聽話…..
2.        小朋友事實上真的犯錯了。

AaAma    發表於 19-10-28 10:29
Arabellahk    發表於 19-9-14 13:44
emmyfok    發表於 19-9-11 13:52
emmyfok    發表於 19-9-11 13:51

回覆 AHGU 的帖子

對事不對人,教院新出來其實點解要特別highlight?

回覆 popochiny 的帖子

我睇是學校制度,因為牛肉乾用校長名出。

回覆 In2c68 的帖子

我果間都是這樣

兩位媽媽冷靜點,特別是樓主,會影響小朋友成長的。
其他學校不用,不等於你學校不用。
好似香港坐火車可以講電話,日本可以嗎?又好似日本食拉麵要大大聲食,香港就會覺得冇禮貌。
其實好小事,三十年後佢唔會記得比人扣左操行分。
返學是求分求排名? 還求知識學做人

回覆 IloveJJ 的帖子

君子求諸己,小人求諸人

回覆 AHGU 的帖子

你點睇第一句呢?你是否在批評學校為"納粹學校"呢?

dragonfly2017 發表於 19-9-12 15:06
我仔學校都係咁。因普通話未有書,老師幾日前講咗如果書商還未送書到學校,普通話堂就轉中史堂,点知3份1 ...
點解大多數人都有帶?
‹ 上一主題|下一主題