用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 各位好、我情況比較特殊⋯有冇人幫到我們? ...
樓主: Alfred0419
go

各位好、我情況比較特殊⋯有冇人幫到我們? [複製鏈接]

LeeCC 發表於 19-9-11 18:15
同學仔加拿大出生,媽咪系香港出生,爸爸是加拿大人,同學仔跟媽咪返香港住,一樣入津貼學校讀書
...

內地同外國出生處理方法唔同

Alfred0419 發表於 19-9-11 14:52
補習老師是一對一的嗎?

通常是一班學生,但也可以是一對一,學費會較貴。

ctsang 發表於 19-9-12 04:05
內地同外國出生處理方法唔同

要看 BB 出生時媽媽身份,如果媽媽是香港人,內地生 BB 可以返香港。
大部分國家,也容許國外出生的 BB ,好簡單就可以跟媽媽取得 passport 和居留權。

如果媽媽是香港人(永久居民),即使 BB 內地出生,就已經直接返香港就得。
這一點,N 年前有香港男+內地女的夫婦投訴過,
話點解香港女 + 內地男的 BB 可以直接來香港,
但香港男 + 內地女的 BB 就要申請單程證。
大家都健忘,又或者大家都好年青。
當年王菲已經是香港永久居民,大女童童內地出生。
二十幾年前,王菲個情況,有人話特事特辦,點解唔駛申請,但其實 policy 一直都係咁。

我估,樓主的情況,媽媽是 BB 出生後才取香港身分,所以小朋友出生一刻,不是 "香港媽媽" 的 BB 。

nintendo 發表於 19-9-12 13:13
要看 BB 出生時媽媽身份,如果媽媽是香港人,內地生 BB 可以返香港。
大部分國家,也容許國外出生的 BB , ...
我一直以為中港婚姻,夫婦一方不是永久,就要單程證。
港男,港女居然如此不公平。

Danielhk 發表於 19-9-12 14:04
我一直以為中港婚姻,夫婦一方不是永久,就要單程證。
港男,港女居然如此不公平。

不是不公平,其他國家也一樣。
孩子國籍跟媽媽最簡單,因為 physically 孩子由媽媽生產,所以申請就即批。
要跟爸爸取國籍,就要提供出世紙父母結婚證書,等,去證明身份。
至於雙程證,又是另一個問題,太多假婚姻,而家有雙程證關卡,香港都咁,如果冇這一個關卡,肯定更亂。

Alfred0419 發表於 19-9-10 22:34
事情是這樣的、兒子係內地出世、現在7歲要讀小學二年班架啦。一直都係由老人家照顧⋯點解會咁呢就好複雜啦 ...

我仔當年k3有個7歲小朋友插班, 之前係在國內讀書, 因為要適應香港教育所以從幼稚園k3讀起。 跟住就繼續上小一了!

幼稚園係冇學券嘅私人機構, 而該名小朋友係當時香港有正式身份証。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 Alfred0419 的帖子

剛經過民政事務署見到本小册子有提到新來港兒童啓動課程,如經過你也可以攞本看看。大前提是你要安排孩子到港。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都諗起王菲,對時報章指,因為媽媽係本地人,但佢有權去任何地方生產,包括意外地在外地生產

所以,BB係有等同媽媽嘅居留身份
恐龍家

回覆樓主:

回港定居未?
找教育局

現在香港和大陸的課程都好深,停一年不讀書,小朋友會兩邊都跟唔到。
小朋友用雙程入香港境,入境之後你有沒有去入境處問清楚呀!就算沒有永久,都可以試一試申請身份証。
我上次辦証時有見過大肚婆去大陸拜山早產,小朋友出世在大陸,爸爸話小朋友沒有永久。

就算媽咪係內地人,e家拎work visae係香港做嘢,小朋友都可以申請受養人,最多一個月度就有得批核,同埋受養人身分可以拎香港id,可以讀政府學校。

Alfred0419 發表於 19-9-11 14:53
我係永久、但孩子內地出世⋯⋯事關大陸夠條件都可以拖下架⋯因為有每日150人、所以條隊好逼的
...

樓主太太大陸人?

所以,你要排單程證條隊。不過,如果小朋友一出世就申請,應該已經嚟佐香港。如果而家申請,快則3-4年,慢則6-7年。

都係果句,你應該一出世就幫小朋友申請。

小朋友係你嘅,你當初都無心搞,而家先嚟做呢d. 真係....

回覆樓主

最好梗係爸爸媽媽同仔仔喺大陸定居同返學啦!而家香港俾班暴徒搞到立立亂,教育又朝令夕改,小朋友無所適從,經濟又差,住屋同生活費又貴!早排因為疫情大陸經濟停咗一陣,但認識好多大陸朋友話而家已經全面復工,好多公司都招聘人手,唔通仲留喺香港「被攬炒」!小朋友由讀書開始已經要鋪定關係網,對將來大學及工作都好重要,到小朋友大個先返大陸發展就遲喇!喺香港長大點同由細喺國內建立關係網嘅人競爭?
‹ 上一主題|下一主題