用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大公立中學Canada Public School Boards & Priviate ...
樓主: 小時了了
go

[加拿大] 加拿大公立中學Canada Public School Boards & Priviate Boarding School   [複製鏈接]

小時了了 發表於 19-11-4 10:39
唔知有無網友聽過基督教 Luther College (係 Saskatchewan)? 呢間好似對學生學術都幾有要求唔 hea 咁, 而見 ...

好似要求好高,唔同esl level又有規定咩科唔讀得,intermediate level  又唔讀得humanities,  又唔讀得science

小時了了 發表於 19-11-5 08:23
之前 EK 爬文唔少網友分享加拿私立寄宿中學好貴, 同英國寄宿學校價錢不相伯仲 (要加幣~6萬一年即係~36萬港 ...

真係要好花心機時間去搵。我之前主要睇ontario, 因佢天氣都算唔錯。如果考慮saskatchewan或者alberta這些較北的省份,我自己擔心小朋友夠唔夠tough(可能係多慮嘅), 我見沙省有半年係會落雪,諗起都驚。

小時了了 發表於 19-11-5 10:48
我最最最最擔心係 homestay 及治安, 始終我嗰個係女, 真係好唔放心 homestay.

天氣, 如果住宿舍會係學校 ...

如果接受得到天氣,似乎Luther又幾啱你嘅要求喎(價錢,成績,有宿舍),  我見佢lunch menu仲每日都有熱食添。

小時了了 發表於 19-11-7 09:30
多謝你分享及意見

最後, 我只報一間 Alberta 省 Calgary 基督教公校 (homestay) Calgary Christian https: ...

之前你一路都搵boarding,  點解最後都接受homestay?   calgary咁凍,每日返學放學都要小心d.

記得你提過阿女最想到加拿大讀書,但calgary嘅環境和生活係咪佢expect那種?

(唔好意思,我比較諸事)

小時了了 發表於 19-11-7 10:13
其實, 係我一直以來心結想搵加拿大價錢可負擔嘅 boarding school, 一直以來我所搵嘅加拿大排名高嘅公校都 ...

有冇睇過哩間?
https://www.elmwood.ca/

IB(成績好似唔錯) , 女校,係ottawa (治安應該好d, 又冇咁多野玩), 基本學費加homestay應該20萬多少少。

小時了了    發表於 19-11-7 14:45
小時了了    發表於 19-11-7 14:42

小時了了 發表於 19-11-7 10:13
其實, 係我一直以來心結想搵加拿大價錢可負擔嘅 boarding school, 一直以來我所搵嘅加拿大排名高嘅公校都 ...

sorry,  忘記咗你最重要嘅要求---基督教。  當我冇講過啦!

tigerhoyee 發表於 19-11-17 11:13
大家好!請問2020年9月讀要幾時apply? 學校有無deadline? 我考慮帶2個囝囡去多倫多,我唔識揸車,請問那邊 ...

public school定primary school? public school可以睇番school board的資料,

https://www.tdsb.on.ca/About-Us/International-Programs/International-Students

9月開學嘅話,5月1日 deadline.

private school間間唔同,要自己睇吓,有d全年都接受申請。當然早d申請有位嘅機會高d啦。

private school嘅資料可以上ourkids.net睇吓。

回覆 小時了了 的帖子

加油

小時了了 發表於 19-12-5 14:13
唉!!!唉!!!唉!!! 我都係因為 $$ 好頭痕呀! 我唔係好想周圍問家人籌旗, 暫借錢暫入銀行以便通過簽證入息審查 ...

右上角第二同第三個好似中國人喎

小時了了 發表於 19-12-11 23:27
啱啱 skype interview 完,interviewer 好 nice 好親切,全程同阿女傾吓偈,我同C6 只係陪坐陪笑。我英文唔 ...

問題會唔會主要圍繞信仰?

小時了了 發表於 19-12-12 10:27
學校真係有Chinese 學生呀
啱啱agent 打俾我, School Board send 咗 email 俾agent, 昨晚 intervie ...

恭喜晒    真心替你開心,辛苦咗咁耐,終於等到了。Praise God!

小時了了 發表於 19-12-12 21:45
唔好意思,我又問問題。想問吓妳點俾pocket money 俾妳小朋友? 俾homestay 幫忙每月俾小朋友? 開張debit ca ...

如果可以,最好當地開個戶口和debit card, 阿女可以電子付款和在atm拿現金。或者可以放錢在學校,叫學校每星期發放。

littlepower.ma 發表於 19-12-13 11:30
回覆 小時了了 的帖子

唔好意思,因朋友係監護人,所以我一次過比錢給朋友,由她过户給呀仔。户口要開,de ...

ANDROID應該冇問題掛,最近ANDROID在Canada嘅市場佔有率係46%

小時了了 發表於 20-1-20 14:02
人心籌算自己的道路,唯耶和華指引他的腳步。

唉! 呢個帖 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=vie ...

對年青人來說,這些打擊實在需要時間平復,需要時間沖淡。唔知阿女用咗乜野方法去嘗試處理情緒,能令妳咁擔心的,似乎真係需要停一停諗清楚。其實去唔去外國讀書,幾時去都唔係最重要,將來大把機會,讀書亦只是人生的很小部份,身心靈健康更重要。最緊要孩子父母都安心放心。

靠主得力,主恩常在!

‹ 上一主題|下一主題