用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Stamford American School & Mount Kelly School
go

Stamford American School & Mount Kelly School

有冇人知多D關於呢2間學校? 兩間都新校,唔知D老师質素如何?

Mount Kelly 好似到e家都未有正式校捨,得唔得架?

回覆樓主

係呀!我知英、美不同! 因为兩間都冇乜人爭! 兩間都小班教學。現在小學,其实大學去向都未定,英美都冇所谓,兩間都IB 。
下星期會去tour 看看。
你有朋友在SASHK 讀?如何看出老师有heart?

yaijing 發表於 19-9-9 21:53
我仔已在 Stamford 讀咗 2年,而家 grade 6。 我對學校都好滿意。

佢中學直上?在同一校捨?
學校有冇池泳?或者有乜設施?
佢地lunch 係canteen?

我去過MOUNT KELLY SCHOOL TOUR, 老師都OK, 但係真心接受唔到個校舍, 課室之間有間牙科診所.......即係所有人都可以行去果層, 我自己覺得好危險......唔知依家重係咪咁.......

yaijing 發表於 19-9-10 09:04
中學直上同一個校舍。出年年底會有一個新校舍喺而家校舍面前。 基本設施有泳池,Arena, canteen。 每個班房 ...

多謝你的資料!

capital是否可取回呢

yaijing 發表於 19-9-10 14:06
capital levy non refundable

debenture 呢?可轉讓或退回?

多谢回覆

yaijing 發表於 19-9-10 19:58
Debenture 有得退,好似逐年減10萬。 所以如果打算讀五年或以上嘅話, 最抵係買一次過 15萬 capital levy。 ...

EAL 是什麼?
你仔班內有幾人?有幾多班?

回覆樓主:

我仔也在Stamford讀左兩年,唔錯嘅美式教學。

回覆樓主:

美式敎育的話 ASHK 和 AIS 又怎樣?

petitemom 發表於 19-9-13 14:27
美式敎育的話 ASHK 和 AIS 又怎樣?

ASHK 地點有啲遠,去過school tour,學校唔錯。
AIS 行AP課程,打算美國升學係可以的,冇其他IB嘅咁貴。

eurosport1 發表於 19-9-13 07:40
我仔也在Stamford讀左兩年,唔錯嘅美式教學。

你有冇買debenture? 冇2nd passport 係咪一定要買?

超大仔 發表於 19-9-17 16:45
你有冇買debenture? 冇2nd passport 係咪一定要買?

2年前STAMFORD剛開校, MASS INTAKE會易入.
如果而家插班STAMFORD, 佢地都唔憂收生.
佢地想收有外國護照既小朋友多D, 所以本地/內地既學生都多數要買DEBENTURE先收.

我地之前搵IS都係九龍區, 學位都比較緊張, 有排ESF但WAITING LIST都好長. 除非買INR, 如有學位就可以優先面試,申請時就要交INR $5萬DEPOSIT, 再等消息.

我小朋友都是今年插班STAMFORD - MIDDLE SCHOOL, SO FAR我都滿意.
老師和同學都好NICE, 小朋友讀得開心, 每星期都有小測驗睇下佢地學咗既野識唔識.

STAMFORD冇傳統學校咁多功課, 但見小朋友每日都有野學, 每日有少少功課, 生活可以平衡D.
你可以去SCHOOL TOUR參觀下, 了解下先.其實, 如果有興趣, 你都可以試埋申請, 反正REGISTRATION FEE和ASSESSMENT FEE都係免費.
到時睇下學校點回覆你, 你再考慮. 不過佢地真係做完ASSESSMENT, 一星期內就有結果通知你.

另外,睇下你小朋友急唔急轉啦! 下年(年底?)STAMFORD有機會起好新翼, 到時可能會加班既數量, 機會大D同埋收生方面有可能會鬆手D.  

芒果布din 發表於 19-9-18 11:11
2年前STAMFORD剛開校, MASS INTAKE會易入.
佢地想收有外國護照既 ...

多謝你,很有用的資料!

芒果布din 發表於 19-9-18 11:11
佢地想收有外國護照既 ...

Middle School 現在開了幾多班? 你會知道他在校學了什么嗎? 可以了解到他的水平如何嗎?