用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請問邊間IS插班無年齡限制?
go

請問邊間IS插班無年齡限制? [複製鏈接]

我fd一家有國外諗緊返來,佢小朋友讀緊私校,好多科讀高兩三級,即係佢y4讀緊y6數學。佢想知入到香港插班是否一定要按年齡?定係通過面試即可讀高一班?例如按年齡插esf應該係y6,可直入y7嗎?
   0    0    0    0

deco99 發表於 19-9-7 06:50
我fd一家有國外諗緊返來,佢小朋友讀緊私校,好多科讀高兩三級,即係佢y4讀緊y6數學。佢想知入到香港插班是 ...

是否類似蒙特梳利的教學,採用混合班形式,有能力的可讀advanced 一點?
建議先找心儀的學校查詢,按課程、位置、學費先選擇,報名、考核、面試然後商量跳班可能性;學校未知學生的程度和背景,不會一開始就認同跳班的。

讀書唔係剩係講超前curriculum,都睇學生如何融入和校園生活。跳班在學習有得,但小朋友好難和同級同學交到朋友,呢樣對佢社交、全人發展影響好大。

我以前有個老板,佢係外國係跳咗兩級,佢話係學校係無朋友。同學個個大佢兩年,高佢好多,根本當佢透明。唔知有無關係,佢性格亦極之難頂...

deco99 發表於 19-9-7 06:50
我fd一家有國外諗緊返來,佢小朋友讀緊私校,好多科讀高兩三級,即係佢y4讀緊y6數學。佢想知入到香港插班是 ...

如果朋友有US passport, 入HKIS 應有accelerated/gifted program.

‹ 上一主題|下一主題