用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 東亞debit card
go

東亞debit card [複製鏈接]

請問是否同HSBC一樣,先入錢到saving, 再用網上或 手機apps轉錢到debit card?  定還是只得debit card 戶口?
   7    0    0    0

回覆樓主:

debit card 同 current account 掛鈎,户口過數

poonseelai 發表於 19-9-7 11:29
debit card 同 current account 掛鈎,户口過數

請問意思是不用再轉多一次錢去debit card 嗎?

MrsFung 發表於 19-9-8 05:57
請問意思是不用再轉多一次錢去debit card 嗎?

以我理解,如果申請debit card 時無額外申請saving account,張卡係link current account,入錢自然入current 了。

我地用hsbc,開戶時職員問要不要saving account,呀女開埋。我轉錢去佢saving,佢要用幾多再自己轉去current。

不過唔清楚東亞係咪一樣....

YuYuMother 發表於 19-9-8 08:00

以我理解,如果申請debit card 時無額外申請saving accou ...

是我攪錯了,HSBC 是current不是saving, 因我老公和我女出了HSBC 及東亞debit card, 2張咭都已轉賬了英鎊,但我女在英國2張咭都未能用到,我估應該是我女未啟動網上服務

MrsFung 發表於 19-9-8 08:19
是我攪錯了,HSBC 是current不是saving, 因我老公和我女出了HSBC 及東亞debit card, 2張咭都已轉賬了英鎊 ...

HSBC UK A/C 如香港開,英國職員會打電話比你activate架。之前無人打過比你女?

我女未去英國,但已可網上處理戶口往來,應該到埗就可直接用debit card。

回覆 MrsFung 的帖子

我阿女個英國戶口,連左goble trsnsfer.而家一版可以睇晒香港同英國戶口.見佢英國戶口有個saving account.但個名吾係普通叫saving.我用信用卡俾網上俾吾到宿舍錢,我估係多過300鎊。用左香港信用卡俾住先。電郵去學校叫佢俾戶口我轉俾佢。因為之轉賬係用到英國房戶口。

回覆樓主:

東亞英國分行星期日開,打去確認好快可用

YuYuMother 發表於 19-9-8 09:34
HSBC UK A/C 如香港開,英國職員會打電話比你activate架。之前無人打過比你女?

我女未去英國,但已可網 ...

我孩子在港已用debit card 網上比錢参加一些學校付費活動

poonseelai 發表於 19-9-8 11:01
東亞英國分行星期日開,打去確認好快可用

我女打去確認左,但是否要再等銀行寄密碼來?

YuYuMother 發表於 19-9-8 09:34

我女未去英國,但已可網 ...

HSBC確認左,但我女在英國用拍咭付款唔得,她問過銀行,話第一次用要有密碼確認,現在等英國寄密碼來香港。佢帶過去的現金已用曬,2張咭用唔到,要靠佢自己解決。

有無帶信用卡?帶左幾多錢呀?我俾左好少錢阿囡。因為以為可以用提款機。就咁去銀行提款得吾得架?

ydoris 發表於 19-9-8 14:19

有無帶信用卡?帶左幾多錢呀?我俾左好少錢阿囡。因為以為可以用提款機。就咁去銀行 ...

帶左2張debit card 及1張信用咭去囉。我女剛說,佢監護人昨天突登車佢去匯hsbc,職員准我女用debit card 提款,但我女好蠢,難得去到銀行,佢只提取10鎊,我真係比佢激死。

有無帶香港提款卡?ebanking 開海外提款功能攞住現金應急先啦!

王家爸爸    發表於 21-1-8 18:34

我仔張東亞debit card 可以喺櫃員機提款,買嘢唔超過某個數就直接do. 佢張卡只有一個account. 開戶口時應該有張紙講晒相關資料。可以直接打去英國東亞問。我試過,佢地好nice 兼講廣東話。

MrsFung 發表於 19-9-8 14:03
我女打去確認左,但是否要再等銀行寄密碼來?

应該之前已寄出密碼,同咭分開寄,電話確認後才可用

MrsFung 發表於 19-9-8 14:07
HSBC確認左,但我女在英國用拍咭付款唔得,她問過銀行,話第一次用要有密碼確認,現在等英國寄密碼來香港 ...

第一次拍咭購物可能要入密碼,之後应該唔洗

我收左pin啦,即係第一次買野用佢來開卡。提款機就用佢要再改密碼?攞十鎊真係買吾到野wor。

poonseelai 發表於 19-9-8 17:17
第一次拍咭購物可能要入密碼,之後应該唔洗

親身經驗:今個暑假到英國,囡囡用佢將東亞 debit card 拍咭購物,價值幾磅 only, 但顯示交易不成功。囡囡好肯定戶口有錢,所以致電英國分行。職員告之,原來有多數舖頭避免別人盜用他人debit card拍咭購買,所以拒絕拍卡收費,下次遇到同類事件,可叫店舖售貨員以輸入 password 形式付款

SIYip 發表於 19-9-8 15:17
我仔張東亞debit card 可以喺櫃員機提款,買嘢唔超過某個數就直接do. 佢張卡只有一個account. 開戶口時應該 ...

請問收到account number之後
係咪兩星期就可以收到debit card
‹ 上一主題|下一主題