用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Quantitative Finance
go

Quantitative Finance [複製鏈接]

HKU, CUHK, UST 都有呢科,請問:
1) 應該只可以博一個放 Jupas Band A 吧?
2)  Major 呢一科係咪入投行多過入普通銀行? 通常係咪做 dealing 或者 research department?
   10    0    0    0

回覆樓主:

唔該晒陳 sir, 你嘅意見十分實用
小女只係中四,開學班主任叫佢哋每人填一份表大學想揀邊啲科, 最多可填三項。佢 Qfin排1, 其次 econ, stat. 我諗佢對自己嘅數學能力比較有信心。佢最希望係入政府(因為穩定) 或金融界(因為我先生喺發鈔銀行工作接近廿年,算十分穩定)。

回覆樓主:

另外想請問,如果DSE英文只有5, 即使收咗會唔會都好吃力呢?

ANChan59 發表於 19-9-10 13:59
不如你担心数学程度吧。数学唔夠好,会读得好辛苦!

她可以考虑 RM 及 精算,都有些接近。

多謝。佢數攞星應該唔難嘅...又有修 M2...一定努力加油。
小女有諗過 RM, 佢同數學老師傾過。老師讀呢科出身,今年29歲,話好難揾工,小女俾老師嚇窒咗
我又咁睇:我女同佢老師差十幾年, job market 基本上兩回事,老師意見可供參考,但到時又未必咁灰,講到底正如你所講,性格、態度更重要。

ANChan59 發表於 19-9-10 16:42
阿仔畢業之後其中一個 offer 是RM,入咗四大之後,有 recruiter 搵佢,commercial banks 都係有 RM 嘅工, ...

明白,十分感謝。

johnmamama 發表於 19-9-11 15:06
讀Quantitative xxx , 都專業d ? quantitative marketing  前景如何?

我以為 quantitative xxx 係俾啲鍾意數但又想出商界工作嘅年輕人讀

ryantam9394 發表於 19-10-3 19:23
1) 若果放榜嗰日計過條數係穩陣嘅話, 即係話達到上年median分數, 你可以放 a1和2若果 分數去到Lower quar ...

Thanks  
‹ 上一主題|下一主題