用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怎樣裝備自己考中學?
樓主: happpy
go

怎樣裝備自己考中學? [複製鏈接]

kirstyau 發表於 19-9-6 17:11
英普說話能力?參加一項制服團隊。爭取係學校做服務(風紀,圖書館館理員,班長…)

不過咩都假,最緊要 ...

哇!你係咪私訊咗阿妹?除咗成績唔見得人,佢今年全部做晒!

kirstyau 發表於 19-9-7 14:08
但我家阿妹小四仲未有一官半職,希望今年申請到。

成績今年仲可以追

我阿妹都係突然俾人捉咗去做風紀。佢填表時寫最唔想做,點知就俾人捉去做!老師話學校大咗,唔夠人手當值,真係咁都得

hkitty09 發表於 19-9-7 09:26

我小朋友剛升中一, 可以分享下心德。

你講得好啱,我小朋友都係剛剛中一。名次前一名,好過多張豬肉獎狀。

英文oral係極重要。我阿大都係靠佢食糊。反而普通話無考,只有一間普教中直資有考,衰咗,因為普通話唔掂。

我阿大連學校一官半職都無,完全真空!豬肉獎狀有幾張。我都無乜逼佢,只係提議佢科科100分就得,不過佢次次都做唔到而已。要到無用既畢業試至考到兩科100分,太遲了。

kirstyau 發表於 19-9-7 16:00

學校大左,又幾好喎!你地係被要求做,可憐阿妹小 ...

唔駛擔心,我覺得無乜幫助的。

阿細都係曳樣呀,凶神惡煞咁既。

cafeva 發表於 19-9-7 16:38
你地小學不是普教中嗎?為何普通話唔得?

驚囉!

hippoo 發表於 19-9-7 18:27
英文oral係極重要

請問oral係考用英文讀一篇文章,定係英文對答?

間間唔同,兩種都有,仲有一group小朋友用英文討論一個project。

jli008 發表於 19-9-11 11:19
普教中不一定會是教得好,有人有抗拒,有人有語音發錯或聽錯,種種因素都會做成不太好.

的確有多張豬肉獎狀沒 ...

當日我坐響隔離,位老師問題比較細聲而且勁快,阿女普通話唔係好叻而且答得真係唔好。太緊張了!
‹ 上一主題|下一主題