用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學溫書運作使教
樓主: 細細粒媽咪
go

中學溫書運作使教

YolandaTam 發表於 19-9-11 13:09
所以咪多數私補囉:暑假上門幫同學預習,開學後幫手溫書、操練、解惑 - 始終唔係每個老師認真教,認真嘅又 ...

正常正常!
我睇到我仔預習中一既功課,我老公嚇親,佢話以前唔係咁。我話即係叫你一係搵老師教佢,一係佢自己準備,返學就要識。

IloveJJ 發表於 19-9-11 13:33
正常正常!
我睇到我仔預習中一既功課,我老公嚇親,佢話以前唔係咁。我話即係叫你一係搵老師教佢 ...

係呀,返學係當同學預習咗咁,提綱挈領講重點,可以教得好快 (我女學校主科分小組教,佢數學嗰組係 M2 人, core math 已經差唔多教咗兩個 chapter;phy 都一個有多啦)。如果冇預習,真係一片空白㗎,久而久之連學習動機都會消磨淨盡㗎

YolandaTam 發表於 19-9-11 15:43
係呀,返學係當同學預習咗咁,提綱挈領講重點,可以教得好快 (我女學校主科分小組教,佢數學嗰組係 M2 人 ...

其實呢種方法幾好的,我仔小學都係咁,中英數都要佢哋預習,又係响教之前俾啲功課佢哋。到上課係教得好快。我問過兩個仔,佢哋兩個都覺得預習完上課會好似溫習咁,更入腦。

不過,對於搵補習老師來預習,我覺得就失去部分意義,變相係上更多時數既課。而且原本預習可以培養既自學能力,亦無咗。

IloveJJ 發表於 19-9-11 15:50
其實呢種方法幾好的,我仔小學都係咁,中英數都要佢哋預習,又係响教之前俾啲功課佢哋。到上課係教得好快 ...

你講得啱㗎   
我女都發覺所謂"精英班"嘅同學好似冇乜求知精神,淨係乜嘢都背晒佢咁。

發表於 昨天 21:26 |顯示全部帖子
YolandaTam 發表於 19-9-11 09:24
數學唔會啦,文科就再睇一次。
開學係操練期,每日做中等難度嘅數10題,深嘅用嚟準備測考。
...

每日10條係包括功課?
咁大約用幾多時間做?

發表於 昨天 21:32 |顯示全部帖子
YolandaTam 發表於 19-9-11 15:43
係呀,返學係當同學預習咗咁,提綱挈領講重點,可以教得好快 (我女學校主科分小組教,佢數學嗰組係 M2 人 ...

真係教得好快

發表於 昨天 21:35 |顯示全部帖子
S-Kwok 發表於 19-9-18 21:26
每日10條係包括功課?
咁大約用幾多時間做?

唔包括呀,因為暑假時已做,老師叫交功課嗰陣抄返之前做落嘅就得㗎啦!
因為佢學校啲功課太淺,單靠佢考試會好低分㗎
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊