用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我依家form3 ,想转校读form4
樓主: fungdaaora
go

我依家form3 ,想转校读form4 [複製鏈接]

fungdaaora 發表於 19-9-4 22:28
回覆 lm251099 的帖子

嗯,就係唔知有冇學校收
問題係有無去試,如果唔試,一定無機會。

miriam 發表於 19-9-5 09:14
香港仔已經有一間
赤柱行船學校

fungdaaora 發表於 19-9-5 17:18
回覆 little_yolky 的帖子

我大陸落嚟已經十幾年,只不過平時鍾意用拼音打字,我中三升中四,但是覺得頂唔 ...
如果係喺大陸落嚟已經十幾年,其實同中文小學升中既同學唔會有好大差異。
如果係初中時,升B1學校,聽唔明老師講嘜,會唔會係英文程度既問題?如果係我既意見係當初應該用有趣啲既方法去改善英文(例如睇英文電影),而唔係諗轉校。
如果目前係中三升中四,學校又係講普通話為主,你係廣東人適應唔到,咁我贊成你應該轉校。

因為唔知道你係讀邊間,所以好難俾到有用既意見。我假設你讀港島區學校,Band 1 頭中學係指 QC、SJC、KC 嗰類,以 Band 3 係指航海學校、香港仔工業嗰類。咁其實你可以試下叩鄧鏡波、聖類斯之類既學校。

cornelius 發表於 19-9-5 19:51
"小学并不是太好,是band3",但升上band1頭中學?我感到有點......
Band 3 小學叻既學生升上 Band 1 頭中學,其實唔出奇,例如西區既潮商、灣仔既嘉道理,都有學生入到 Band 1 頭中學。

cornelius    發表於 19-9-6 10:41
‹ 上一主題|下一主題