用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <討論>小學生社交的成長...
樓主: retriever
go

<討論>小學生社交的成長...

retriever 發表於 19-9-10 15:23
"你講嘅對住教練我唔係好明"
除了教練,器材同樣是問題,唔需要思考如何改善自己,買塊好d的拍便可,不過比較器財或許都可以imprive socially

MrBeast 發表於 19-9-10 17:43
唔知你有冇留意我有話:因人而異和若有需要
also, 至於交朋友,我只是話討論,more a mentor/朋友 角色
...

問題係好多時只係家長覺得「有需要」,有種控制慾想好多野都要打好如意算盤都要舖好條路,好多事都想有份參與。

至於"Mentor"我更覺得家長唔應該爭住做, 搵個適當位置企喺度陪伴佢,ready去聽佢講就好。我唔想佢倒模我或者為取悦我而活,我希望佢喺學校或其他學習環境遇到更多mentors, 集思廣益,有佢自己獨立思考分析能力,唔好只係聽我果套做mummy's boy or girl。不過呢d嘢冇對錯,可能我覺得自己唔係一個好嘅role model,我覺得自己過時,下一代有無限可能性,我唔想阻佢發展。

Elenalan 發表於 19-9-10 18:04
問題係好多時只係家長覺得「有需要」,有種控制慾想好多野都要打好如意算盤都要舖好條路,好多事都想有份 ...

我既育兒想法, IN GENERAL 係跟你果套接近既...

我成日話: "諗下有D 咩唔駛幫佢做" (而唔係諗下有咩要幫佢)

做MENTOR 方面, 其實我覺得係成個市都唔太FLAVOR 細路成長既, 呢代係太過錫細路, 我反而覺得要營造個環境, 讓佢間唔中PK 下, 又做下唔喜歡既事, 受下少苦之類...

問題係好多時只係家長覺得「有需要」,有種控制慾想好多野都要打好如意算盤都要舖好條路,好多事都想有份 ...
我意思是以mentor 身分和子女傾談討論他們遇到的問題或遇到的人和事,不是set up weekly one on one.

Jane1983 發表於 19-9-10 14:43
樓主講的是佢朋友事業有問題,老婆走埋佬,舊同學車出車入,接送佢去療養院,和出席聚會。呢d同鄰居順便送 ...

你被樓主朋友前面一大段悲慘故事感動了,實際上他舊同學並沒有比我鄰居做多甚麼。而且你刻意貶低我鄰居是順便接送,我並沒有描述是否順便,我只說偶然。如果舊同學也是順便呢,你還這樣感動嗎?當然,感激是必需的。

retriever 發表於 19-9-10 18:22
我既育兒想法, IN GENERAL 係跟你果套接近既...

我成日話: "諗下有D 咩唔駛幫佢做" (而唔係諗下有咩要幫 ...

現實是社會的容錯率越來越低,沒理由故意讓孩子犯錯,犯錯是有代價的。

你不也替孩子找了家中學派位很不錯的小學嗎,怎麼說也是鋪路。

Yanamami 發表於 19-9-10 07:54
咪係!退休後好鬼黐身煩死人,个老婆出耐d陣街都成曰问幾点番……

跟據日本經驗,日本老婆叫退休後日本老公"大件垃圾"。

asweetmom 發表於 19-9-10 20:11
你不也替孩子找了家中學派位很不錯的小學嗎,怎麼說也是鋪路。

抽獎抽中一間近屋企嘅心儀小學就算舖好條路,咁又好抵舖,又唔使本。

Elenalan 發表於 19-9-10 20:16
抽獎抽中一間近屋企嘅心儀小學就算舖好條路,咁又好抵舖,又唔使本。

起碼比抽不中的,小學階段的路好走很多,有6年安定日子過。

retriever 發表於 19-9-10 18:22

我成日話: "諗下有D 咩唔駛幫佢做" (而唔係諗下有咩要幫 ...

唔喜歡嘅事佢日日都做架喇,例如功課。我都想俾多d pk或令佢受苦嘅機會,有冇好方法分享?

asweetmom 發表於 19-9-10 20:18
起碼比抽不中的,小學階段的路好走很多,有6年安定日子過。

抽唔抽中都係要讀,何況我一直覺得讀書嘅嘢係讀到就讀到,冇得勉強。

Elenalan 發表於 19-9-10 20:21
抽唔抽中都係要讀,何況我一直覺得讀書嘅嘢係讀到就讀到,冇得勉強。

功課輔導班不是為成績好的學生而設,我是老師也會拒絕你,不過老師說的理由令你很接受。

asweetmom 發表於 19-9-10 20:26
功課輔導班不是為成績好的學生而設,我是老師也會拒絕你,不過老師說的理由令你很接受。
...

其實老師另一拒絕嘅原因係怕功輔班d導師(外判的)睇唔住我女,怕佢曳有危險和騷擾到同學。佢超級坐唔定。

回覆樓主:

我不希望三個女兒有靠朋友救助於危難那一天,首先我不想她們有危難,其次去到靠朋友代表我和老公和我妹和她們老公沒能力/不願意出手,那就太慘了!

asweetmom 發表於 19-9-10 20:31
我不希望三個女兒有靠朋友救助於危難那一天,首先我不想她們有危難,其次去到靠朋友代表我和老公和我妹和她 ...

Depends....遠親不如近鄰,出外靠朋友~亦無人-世-凡風順。

Yanamami 發表於 19-9-10 20:40
Depends....遠親不如近鄰,出外靠朋友~亦無人-世-凡風順。

你有沒有想過能令朋友救助於危難自己先要付出多大呢?

asweetmom 發表於 19-9-10 20:43
你有沒有想過能令朋友救助於危難自己先要付出多大呢?

只要真誠待人足矣……當然唔係講到要捐个肾俾你既程度啦!

Yanamami 發表於 19-9-10 20:56
只要真誠待人足矣……當然唔係講到要捐个肾俾你既程度啦!

我自己的標準是以借錢為分界線,能跨過這條線的朋友我只有兩個。分別能借10萬和30萬,這是我預計他們不還的最大數目。

我可能是屬於比較獨門獨戶的人, 沒有兄弟姐妹, 有的是老遠在外國, 很久才見一次的堂表兄弟姐妹, 所以習慣了君子之交淡如水, 老實講朋友能夠在不開心時心靈支援已好, 要做到兩脅插刀就有點太高要求了,  

MrBeast    發表於 19-9-10 21:15
MrBeast    發表於 19-9-10 21:14