用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問有冇同路人? 自閉症問題⋯⋯
go

請問有冇同路人? 自閉症問題⋯⋯   [複製鏈接]

小朋友21個月了,有自閉症傾向,仲未識講野同太識聽指令,剛剛入紙排E位,亦都開始做緊私人綜合訓練。
由於小朋友係細B,我打算比佢做大B,想試下今年in明年讀N班。於是我打去學校試探下收唔收有需要幫助既小朋友,結果暗示唔收。
想問有冇過來既家長分亨經驗點幫小朋友搵學校架?有冇坦白同學校講等問題⋯⋯定應該幫佢排i位,而唔係E位呢?因為真係好擔心冇人收

最後有咩辨法令佢可以肯講野, 佢一個單字都仲未有,好擔心啊!

remark:之前好少上討論區,所以post錯左係另一區域
   9    0    0    0

回覆 Melody19 的帖子

做完評估後,小朋友智齡等各方面怎樣,如果排得E位,應該都智力發展都屬正常至中上。我小孩都係二歲三個月左右先有單字,之後一兩個月後就有短句了,最重要多同佢溝通傾計及訓練,他們其實都吸收中,雖然你覺得暫時冇咩進歩,。我還記得我小朋友第一次叫爸媽,真的開心到不得了!給小朋友多一點時間及耐性吧!

回覆 jj100c 的帖子

19個幾月時去某機構評估,話佢非語言就大約15個月到,言語就11個月到,但其實我自己覺得佢未必有15個月,因為佢連我係媽媽都唔知(例如叫佢比個玩具我)。到左e家,叫名又係唔點應.....所以都幾灰
你小朋友返學未? 我想知點幫到佢搵學校?

你同佢溝通溝通一定要加埋手勢,佢哋先容易接收到。

如果語言&學習情況唔多理想,建議快D搵密集式訓練(治療黃金期係3-6)。我大仔三歲至識講第一個單字,兩歲被評為中度自閉症,個時即刻同佢報讀私人訓練中心既密集式課程,讀左1.5年,然後重回上流學校,由K3至而家小五,一切正常,成績中上,有正常社交,有自己既朋友仔……學校既老師都唔知佢既過去病歷……

大仔既成功全靠「密集式訓練」,所以千奇唔好擔誤,錯過治療黃金期呀!

fandd 發表於 19-9-5 16:30

如果語言&學習情況唔多理想,建議快D搵密集式訓練(治療黃金期係3-6歲)。我大仔三歲 ...

你好啊,我想問你個仔上左邊間中心啊? 見到你個歷程好勵志。 我仔2歲都未講嘢,懷疑自閉,剛剛開始上ABA,我好希望佢可以好似你個仔咁...

Melody19 發表於 19-9-4 09:24
小朋友21個月了,有自閉症傾向,仲未識講野同太識聽指令,剛剛入紙排E位,亦都開始做緊私人綜合訓練。
由於小朋 ...

我仔都係未講野,所以我暫時都冇報學校.. 想focus 訓練先。

講野方面我會多D 重複講單字俾佢聽。 尤其當佢有野想要 ,就同佢講呢樣野既名稱 然後先俾佢。 多D 重複講。

我仔18個月,健康院啱啱寫左紙轉介我去體能智力發展中心再作評估。我仔都係一個單字都冇,唔係時時聽到大人指令,好灰....
而家主要係返playgroup, 我都擔心搵學校問題,唔知個仔係咪適合返傳統學校......

如果語言&學習情況唔多理想,建議快D搵密集式訓練(治療黃金期係3-6歲)。我大仔三歲 ...

請問可以pm邊間私人訓練中心嗎?

想問問你兒子當時的特徵明顯嗎?冇入讀過政府s位?

回覆 Fatfat_ball 的帖子

兩歲前幾乎所有自閉症病徵中哂,當時本來排S位,但係私人訓練中心上左1年多密集式訓練後,已可改排E位,最後讀左3E位訓練(同時間讀緊主流幼稚園)。上小學後,CAC便closefile,不用任何跟進。所以小學係唔知佢之前既病歷!

fandd 發表於 19-9-12 00:46

兩歲前幾乎所有自閉症病徵中哂,當時本來排S位,但係私人訓練中心上左1年多密集 ...

會唔會自言自語同拍打東西?係咪真係訓練可改到?眼神如何?

佢三歲至識講第一個單字,又點會自言自語呢?

佢會間唔中拍下玩具既!

眼神仲衰,任何時間都唔會望人,成日唔睬人。

憑我囝囝既經歷,我非常相信是密集式訓練班的成果。

fandd 發表於 19-9-12 21:09

佢三歲至識講第一個單字,又點會自言自語呢?佢會間唔中拍下玩具既!眼神仲衰, ...

我仔成日遊左魂,又自言自語d bb語,我都好擔心!雖然佢剛3歲,都識講d短句,但佢成日拍野,唔知點搞!

如果懷疑小朋友發展上出現問題,而經濟負擔得起,應及早帶他去做評估,並於治療黄金期內接受訓練......經驗話比我知,若小朋友的情況不是太嚴重,接受行為治療是較易有顯著的效果。

fandd 發表於 19-9-13 00:12

如果懷疑小朋友發展上出現問題,而經濟負擔得起,應及早帶他去做評估,並於治療 ...

已經做緊密集或訓練,現在係考慮要唔要s位!另外,仔仔返緊主流k1,但有拍打同學,好擔心!

如果K1還未能「坐定定 、聽指示、不騷擾人」,咁就梗係上S位好啦!

當年我囝囝上午到中環上3小時密集式訓練,下午到將軍澳返3小時主流N班,一星期上足5日,雖然好辛苦,但都好值得呢!

fandd 發表於 19-9-13 13:22

如果K1還未能「坐定定 、聽指示、不騷擾人」,咁就梗係上S位好啦!當年我囝囝上 ...

咁遠走來走去好辛苦啊 聽到都心酸 咁細個人仔

回覆 Hmmchan 的帖子

請問您去邊間上密集訓練呀?
‹ 上一主題|下一主題