用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 四歲想學彈琴, 家中暫未有琴練習. 請問大家點渡過呢? ...
go

[音樂] 四歲想學彈琴, 家中暫未有琴練習. 請問大家點渡過呢?

四歲想學彈琴, 家中無琴練習. 因為未知佢是否真的鍾意彈琴, 所以不會現階段買琴.

1. 請問是否一開始初學彈琴, 就需要用到琴去練習? 定糸學拍子先, 不用到琴?

2. 我不懂彈琴的, 上堂是否可以家長陪同一起上堂聽?否則回家我不懂幫她練習. 我本身唔識, 所以糸咪報名前, 要問定可否家長入內陪同? 這樣問是否正常的? 定糸老師會不喜歡?

3. 若可以陪同, 又可跟到幾時呢? 因為我不懂彈琴. 若我不入去一起聽, 會否不知如何幫小朋友家中跟進?

3. 若初期學彈琴, 但家中無琴, 通常是否到琴行租房呢? 我見其他分享話每天練15MINS左右, 唔通每天也租房練習? 定糸可租琴回家?

4. 有無人暫時買電子琴(因比較平及細), 比小朋友練習? 我聽人講會學壞手勢. 長遠她有興趣當然會買琴. 但很想知初期大家無琴時點渡過呢?
5. 小朋友學彈琴, 若本身家中無琴,  大家又會幾時決定買琴回家呢?

煩請幫忙解答. 謝謝!

我不懂鋼琴,只係上世紀學過幾年小提琴,可以話系唔識音樂。 初級時老師講的我還聽得明,佢學到三級後我開始聽唔明。
我陪伴上堂,我坐老師客廳梳化,聽佢上堂,一直至9歲,考完5級,因為我時間夾唔到,又覺得他應該會懂得按老師指示練習,但事實非如此理想,老師隔2堂就揾我,話佢未練習好,要媽咪跟下。現在11歲,老師仍然間中打來投訴練琴馬虎,練漏野,所以,陪到幾時睇小朋友性格和能力。可以的話,最好跟到小學畢業,中學生應該唔肯俾媽咪跟啦。

可以去學琴的琴行租琴房,有些琴行俾學生每日練琴時間。

其實最理想系屋企有琴,可以考慮買部數碼鋼琴係屋企練,或者租琴放屋企。我小朋友初學第一年系用家人的數碼鋼琴練琴,大約一年轉老師,新老師建議買鋼琴。
我唔清楚練15分鐘是否足夠,我小朋友一開始已經每日開幾次琴彈,加埋差不多一個鐘

回覆 WINNIETHEMEOW 的帖子

四歲女孩.....理想學琴的時間, 基本幾個月就可決定。

1. 合理是一開始就要彈丶要練習認識個琴。

2. 哈哈、我倆完全不懂琴的, 從開始就陪同一起上堂、 回家便可提醒她/他練習. 陪同上課老師不會不喜歡的。

3. 我倆跟到中學、開始還想自己也學一學、還好沒有這樣做、只作陪伴和提醒老師所說的!

3. 5. 初期到琴行租房,但只二個月就 租琴回家、再跟著買二手琴。

4. 從沒有買電子琴

陪伴和提醒孩子是家長重要的一環!
不要懷疑孩子的能力......
找理想和心儀的老師......

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

1)  絕對可陪,但某些琴行收家長陪同上課費用 (大約 30-40一堂)
2) 初學時學到琴不多,可用簡單的電子琴。用左 1-2本書 (即大約半年,再決定買琴吧)
3) 到琴行練也可,但小朋友一般坐不到太耐,所以家中有琴,可每首練 1-2次,情願分關約次練。因為太細,力度不夠,都不贊成練太耐 (4歲,有部份幼稚園都不執筆寫字 ,何況彈琴要保持手的姿勢)

現在有''電子琴'' 的琴鏈大小和按下去的手感都和真的鋼琴一樣, size 和價錢都少得多, 可以考慮...

我見放係陳列室, 十部有9部都係呢D琴, 唔知係咪個trend 呢...

1. 初學都要練琴的。
2. 上堂家長可以陪,有d琴行會額外收錢。
3. 陪唔係必須。家長提吓練琴就夠,佢有唔明,可以下堂問老師。
3. 到琴行租房或租琴回家都可以考慮。如果初學唔知佢鍾唔鍾意,就去琴行練習好d。4. 唔建議買電子琴。電子琴平極都幾千元。你彈到三兩年決定認真學,都係要轉鋼琴。二手鋼琴亦唔係好貴,買電子琴果幾千元係簁咗。
5. 去到考三級或以上,有個琴係屋企會好d。

WINNIETHEMEOW 發表於 19-8-24 20:30
四歲想學彈琴, 家中無琴練習. 因為未知佢是否真的鍾意彈琴, 所以不會現階段買琴.

1. 請問是否一開始初學 ...
我仔4歲時學琴, 第1堂我陪, 第2堂話比佢知媽咪坐係出面, 你可以裝到媽咪的......自此唔駛跟入去

初學好簡單, 我只`係吉之島買部300蚊電子琴練琴, 1年後見佢學得幾好,根據教琴朋友建議, 買部數碼琴, 琴到依傢都用左7年幾了, 中間有4年停學, 但都有彈過的.

我自己唔識睇譜唔識琴, 只要頭階段努力陪仔練琴, 你又扮晒死唔識叫亞仔亞女教返你, 叫佢做小老師,佢一定好樂意教你及練琴........(我當年就係咁喇)

回覆樓主:

1. 初學就開始要練琴
2. 家長陪上堂有琴行要加錢
3. 因人而異 八級都有家長陪上堂
4. 初學可隔天去琴行練半小時
5. 買琴可等小朋友有興趣才考慮

初學根本無須要急於買琴,想練琴可以同琴行買練琴卷之類。但去到考級,例如二級之前就要考慮買琴練。
唔建議買電子琴作為代替品,……學壞手

我仔四歲學左兩個月琴真係好開始的時候沒有去練琴
但最近要練拉 因為開始正式彈歌
有練過真係好唔同
手指擺位 對琴譜都熟練好多
暫時都係每個禮拜練30分鐘

謝家大少奶 發表於 19-12-17 18:00
我仔四歲學左兩個月琴真係好開始的時候沒有去練琴
但最近要練拉 因為開始正式彈歌
有練過真係好唔同

應該一開始學養成每日練琴的習慣

回覆 LeeCC 的帖子