用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 開學第一關
go

開學第一關  

就要開學,各位家長會幫小朋友準備啲咩呢?

唔小了,升中當佢半個大人辦。

回覆樓主:

都無咩準備了,之前呢幾個月已準備晒!
試返學放學,自己睇通告填通告,自己食飯,預習課本,做功課。
而家只爭俾零用錢。

電子字典,掃描式,無需打字的

Yanamami 發表於 19-8-23 18:59
唔小了,升中當佢半個大人辦。

可以放心最好

IloveJJ 發表於 19-8-23 22:35
都無咩準備了,之前呢幾個月已準備晒!
試返學放學,自己睇通告填通告,自己食飯,預習課本,做功課。
而家 ...

(emoji)(emoji)準備充足,試返學放學係要試路線?(emoji)

martindu 發表於 19-8-24 14:15
電子字典,掃描式,無需打字的

手機嗎?學校比帶?

不用太多準備,讓孩子開開心心面對新的學習環境就可以.

jli008 發表於 19-8-24 14:48
不用太多準備,讓孩子開開心心面對新的學習環境就可以.

(emoji)都係,順其自然最好

Vincentc88 發表於 19-8-23 18:57
就要開學,各位家長會幫小朋友準備啲咩呢?

心理輔導。

因為過咗六年,唔記得自己當年幾咁屎,要提醒佢當年都係由零開始,初中只需要打穩陣腳,唔需要名列前茅,依家個個同學都係精英,佢一定唔會亦唔需要一早就名列前茅,唔需要俾壓力自己。最緊要搞好個樣,唔好一面暗瘡

CCynnie    發表於 19-8-30 09:28

Vincentc88 發表於 19-8-24 14:30
手機嗎?學校比帶?
學校形容手機為:精神科毒品。嚴謹帶手機,我說的是掃描式電子字典

martindu 發表於 19-8-24 15:46
學校形容手機為:精神科毒品。嚴謹帶手機,我說的是掃描式電子字典
有無戒毒班介紹?

Vincentc88 發表於 19-8-24 14:29
(emoji)(emoji)準備充足,試返學放學係要試路線?(emoji)

响學校收咗佢之後,佢哋返學既日子,我自己試咗返學路線既時間。

7月中開始,佢參加了學校既乒乓球班,自己試咗返學放學。

由於佢小學一直係由爸爸送返學,我私家車接放學,無法,因為有個弟弟。咁但係而家既中學要過海,要搭巴士轉地鐵,所以都好大轉變。

little_yolky 發表於 19-8-24 15:04
心理輔導。

因為過咗六年,唔記得自己當年幾咁屎,要提醒佢當年都係由零開始,初中只需要打穩陣腳,唔需 ...

同意!小朋友開始對自己形象重視,其實好影響自尊同整個中學生活的

martindu 發表於 19-8-24 15:46

恕我孤陋寡聞,是快譯通之類的東西?
手機當然容易上癮,不過影響的恐怕唔單止小朋友(emoji)

pccw2017 發表於 19-8-24 16:53
有無戒毒班介紹?

唔知若干年前有冇課外班教人戒網癮,電視癮?

IloveJJ 發表於 19-8-24 17:12
响學校收咗佢之後,佢哋返學既日子,我自己試咗返學路線既時間。

7月中開始,佢參加了學校既乒乓球班,自 ...

過海返學其實就真係辛苦...加油

pccw2017 發表於 19-8-24 16:53
有無戒毒班介紹?

有無人話你知其實美沙酮只係安慰劑,無用的,戒毒都係要靠個人意志。

Vincentc88 發表於 19-8-24 17:22
唔知若干年前有冇課外班教人戒網癮,電視癮?

你唔好咁講呀,我當年每日做好功課溫晒書至煲電視㗎。我做好晒所有嘢,阿媽就唔理我做乜了。BTW,當年如果唔係成日睇電視,溫多一陣書,可能可以考第一都未定。

Vincentc88 發表於 19-8-24 17:20
恕我孤陋寡聞,是快譯通之類的東西?
手機當然容易上癮,不過影響的恐怕唔單止小朋友(emoji)
...

係好似支筆咁,scan個字就出解釋喔!我IT盲都見過。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊