用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 开始写简体字
樓主: martindu
go

开始写简体字   [複製鏈接]

martindu 發表於 19-8-26 17:39
最後結果:教育局、考評局、中學校長、都一致認同文憑試可以繁簡並用、不過因為某些老師會排斥簡體字、所以 ...
可能老師對中文要求高,有簡有繁其實真係唔係咁好睇,從文學角度睇水準唔夠當然考試尤其是公開試,快而準緊要D,到時候繁簡並用好了。

gigayan 發表於 20-5-22 12:40
認同
簡體字呢d, 識就識, 唔識就唔識, 無謂花太多時間~
對啊,會寫的,常用的一些字,可以簡體寫的快一些。不會的,由佢。或者調轉,有D字太難寫,記一下簡體如何寫,都係為了節省時間。例如開門的開,一定寫簡體 开,體,也一樣,体,答卷速递提升一倍。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-22 21:00
應該係兩科先啱,4C中 中作/閱讀理解已經寫死你,重有科通識,唔好睇少呢科,真係寫到你手都斷  ...

寫英文快過中文所以通識應該揀英文答。

YmOra 發表於 20-5-23 08:53
英教通識嘅中學好少,無乜得揀。

我以為大部分1A英中都係英文教。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-23 09:02
我呢區冇英文通識嘅中學,1A校都係用中文教通識。
學校揀用中文教的原因是?  學生能力問題? 老師師資問題?還是其他?

洋蔥頭媽咪 發表於 20-5-23 10:22
我估初期 DSE 加通識,可能學校怕同學思維用英語去表達冇咁理想,始終我哋嘅母語是中文,中文比英文強嘅學 ...
其實堅持一下用英文教學,初初可能辛苦些,不過,用慣咗,反而簡單,而且順便可以保持英文水平。不過已經唔重要啦,都唔知將來考唔考。

gigayan 發表於 20-5-23 13:20
有聽過中學校長講,用中文教通識係能夠容易d我手寫我心,所以都多英中係中文教通識。

不過,教育制度應該 ...
少修一科,輕松一些

YmOra 發表於 20-5-24 09:17
我都有留意到"曾肇添"中教通識,我都有DD意外,理應學校盡收B1a學生,還高調聲稱所收嘅學生盡是級3 ...
之前留意DSE英文科成績,傳統名校的確好過地區名校一截。不過地區名校通常叻中文,大家打平手。所以可能是地區名校傾向於中文教通識的原因。

YmOra 發表於 20-5-25 09:57
個人認為,神校和地區名校的"客源"好唔同,而且全港B1a學生個餅唔細,加上學生性格大不同,應同你所講 ...

高筋/中筋麪粉的比喻好好!冇話邊種好或者差,只不過係不同的粉適合整不同的食物。
‹ 上一主題|下一主題