用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關自行選校 (觀瑪 / 九龍華仁 / 聖芳濟書院) ? ...
go

有關自行選校 (觀瑪 / 九龍華仁 / 聖芳濟書院) ? [複製鏈接]

OctoberW 發表於 19-8-23 12:17
回覆 奥脫福 的帖子

Thanks. 奥脫福

Sfc 全 in, 冇記錯校長好似話今年收咗370十幾份表,自行40個左右,sfc  嘅機會照計比wy高,華仁見成績最好300個,同樣收40幾個,好多B1 A至B1B,相對B1A未必揀sfc 先,至於英文去得見的我諗大部份都得,未必好有優勢,我諗都係睇成績特異功能同對答

OctoberW 發表於 19-8-23 23:26
thanks Carmen! 你小朋友在這間學校讀書嗎?
係,今年S1

OctoberW 發表於 19-8-23 23:36
乜自行可以無面試機會架?? 自行只可有兩間學校選擇,如果報了又無面試機會,咁咪少咗 一個 qu ...
係嫁

Queenielam88 發表於 19-8-24 00:00
唔係好明你意思,美術同音樂都要呈分,好多人因這兩科差而拉低呈分分數喎。還有九華不是全in,會揀申請人 ...
我睇完都係呢個諗法,唔係好明,如果中英數常高分,音樂是藝低分的話,正常情況應該會被拖低,名次會差咗,我有沒有理解錯,因有時知道有啲同學係音樂或視藝差拉低了

回覆 medicine 的帖子

後面看到了,因為一般學校中英數常比例會高啲,所以以為搞錯咗,另外你有冇帶亞仔參觀過sfc 同華仁,校園方面兩間差好遠(好大同好細),另外學習方面華比較自由,sfc 感覺都谷,高年班每個星期一有測驗,有龍虎榜,校長之前曾經話中二定中三試過有同學唔得會勸退,之後中四佢OK返再收返,雖然最後佢收返個學生,不過都反映咗壓力都幾大,了解下兩間學校再同阿仔商量下實地睇睇先,另外亞仔性谷唔谷得,熟唔熟於自動波都係考慮之列,我估你觀塘一間加外區二選一,比較下兩間邊間比較啱先

medicine 發表於 19-8-24 12:44
本人KL1區家長。算係明白本區中學硬件環境。軟件環境就了解不多。多謝你的信息提供。SFXC或WYK該唔係我杯茶 ...
電話MON 細,冇留意到個名,以為你是觀塘的樓主,係我朦朦地
‹ 上一主題|下一主題