用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道second in
樓主: testher
go

真道second in   [複製鏈接]

回覆樓主:

我都叫你繼續數呀, 我都好想知點解你小朋友會跟唔到學校要求嘅? 學校課程雖然係深,但係我讀咁多年都未試過只有七個人合格喎,大多數都跟得上。

miujoey 發表於 19-9-18 16:19
我都叫你繼續數呀, 我都好想知點解你小朋友會跟唔到學校要求嘅? 學校課程雖然係深,但係我讀咁多年都未試 ...

既然你又係用家,你不如又分享吓學校啲野俾我哋啲考生知啦。

我都叫你繼續數呀, 我都好想知點解你小朋友會跟唔到學校要求嘅? 學校課程雖然係深,但係我讀咁多年都未試 ...

其實佢講嘅野可以apply 落所有學校,
睇佢語氣同學校都唔似好聚好散

wan0526 發表於 19-9-18 15:01
收好多Sen, 痴線,上堂處理行為問題都用左半堂去,利申,我有做功課堂同睇飯義工
...

你好,想請問“痴線”係指某d 學生有精神問題,定係形容學校處理方法?想了解更多,謝謝

回覆樓主:

看見不實的報導難免氣憤, 想知道更多學校嘅資訊,可以去小學概覽, 那裏很多資料。

miujoey 發表於 19-9-18 16:54
看見不實的報導難免氣憤, 想知道更多學校嘅資訊,可以去小學概覽, 那裏很多資料。
...

睇唔到用家感受wor...
所以我等無知媽媽唯有係到8

回覆 miujoey 的帖子

The account is created in 註冊時間: 11-5-19 10:19

Mikor 發表於 19-9-18 16:52
你好,想請問“痴線”係指某d 學生有精神問題,定係形容學校處理方法?想了解更多,謝謝
...

呀,痴線唔係話學生,學生係好多Sen遮, (痴線)係我既助語詞,=(大佬呀),用左半堂去處理行為問題, 得返半堂去教書 咁解。

恰恰相反,如果跟唔到就唔會:低不就。 如果你要做鴕鳥,自己騙自己, 死都話冇出現過有一年數學一班得七個人合格呢個情況,其實你可以繼續吹。唔明點解你會覺得深,其實一d都唔深,中文功課詞語都係寫嗰兩三次,社會考試會提供字,英文作文都只係短文,咁都叫深?你無事呀嘛?數學差係因為佢教到跳黎跳去,9唔搭8,真係深,點解釋DSE成績咁爛呢?
我都係有嗰句講嗰句,一味掛住自我感覺良好有咩用呢?我同學校講轉校都係話搬到好遠車程太遠,4點2放學,返到去要6點咁滯,咁都唔算好聚好散呀?我真係唔知畀咩理由佢好囉

miujoey 發表於 19-9-18 16:54
...

實唔實自己睇啦,即刻有人pm我話都想轉校。仲有,我係前用家,不是記者,不存在咩報導,係分享,當然大家睇到要自行分析啦,你可以自己吹到勁好,但唔可以話我呢d唔同既意見係不實囉,難道我一講真相就係抹黑,口可唱好,不能說差?你都好維穩哦,但sorry, 我唔buy你呢套。大家都可以順便客觀咁睇下現任的家長人品係點。好人一生平安!

不歡而散走既,心情不好....

wan0526 發表於 19-9-18 15:05
講到啟發自主學習,佢除左學校有間圖書館,有個閱讀馬拉松(填閱讀時數),同一年有一日reading day外,其 ...

是否每天早會前都有早讀?幫唔到小朋友提升閲讀興趣嗎?

laiann 發表於 19-9-18 18:40
不歡而散走既,心情不好....

你?點解會不歡而散既?理論上d老師都客客氣氣架哦,不過無所謂啦,讀書遮,搵到好既我都恭喜你

wan0526 發表於 19-9-18 19:29
你?點解會不歡而散既?理論上d老師都客客氣氣架哦,不過無所謂啦,讀書遮,搵到好既我都恭喜你
...

不是我.. 吾係你嗎?..我所認識既真道家長絕大部分都好友善,有禮,懂得尊重的。

laiann 發表於 19-9-18 19:40
不是我.. 吾係你嗎?..我所認識既真道家長絕大部分都好友善,有禮,懂得尊重的。
...

最後,想提一提兩個字:「尊重」,每一間學校都有人喜歡有人唔喜歡,不要一聽到別人講出不喜歡的事情時,就屈人地不歡而散呀,能力唔夠呀等等,咁樣既唔理性,又唔成熟,不要在公開場所讓大家看到更多『真道人』的醜態。我不需要你同意我的睇法,但至少,請不要 用抹黑來扼殺我表達意見嘅權力,可以嗎?回覆到呢度不回了,留返俾大眾自己參考,好人一生平安,真道完美無瑕,ok?

其實都只是普普通通兩個字而已,也不用這樣緊張呢⋯⋯

回覆樓主:

用家, 想講吓自己嘅觀感,希望幫到大家。
中: 學校唔會要求抄寫好多生字, 佢哋每教完一課,都會有個小測驗,包括課文入邊嘅詞語運用同文法。個人覺得呢種安排唔錯。唔係死默書。當然,如果自己有要求,想小朋友可以默寫到多啲字,咁就要自己喺屋企同小朋友落多啲功夫
英: 唔覺得英文程度淺, 自己都有喺網上睇到家長分享其他學校嘅試卷, 真道一年級嘅英文試卷, 係比一般學校深,當然神校嗰啲我冇睇過, 冇比較。 英文一年級第二個月就要寫大概50字嘅短文。我相信一般學校一年級仲未有呢個要求。不過,個人睇法,英文係教得快,家長要睇得緊, 另外,感覺學校應該係默認入學嘅小朋友喺英文上邊有一定嘅水準
數:數學冇教得特別深, 程度都係跟返課本。一年級會用到1,2年級嘅書。佢哋有自己一套嘅教學次序, 例如會喺一年級嘅時候, 將1,2年級課本裏面同一教學主題嘅章節整合一齊教, 個人覺得,雖然好似係喺用書上邊跳嚟跳去,但係其實係有條理嘅。
至於考試成績,我唔知道樓上那家長小朋友讀幾年級。有可能年級唔同我未感受到上邊嗰位家長講嘅問題。我小朋友今年二年級, 上年學期尾考試, 英數95分以上, 全級分科排名都排到三、四十。 中文80幾分排名已超過100, 所以我印象覺得學生嘅水準唔差
閱讀:老師對小朋友閱讀嘅數量係有要求。感覺學校幫到我小朋友培養閱讀嘅習慣。例如,佢而家會主動拎書出街睇, 呢樣係佢以前唔會做嘅。
總結,真道平時嘅功課一定比其他小學少, 有一啲課題,可能覺得學校畀嘅練習唔夠,所以小朋友未必會太熟練。自己過去一年嘅感覺,家長係要跟得足。

H小B媽 發表於 19-9-19 09:31
用家, 想講吓自己嘅觀感,希望幫到大家。
中: 學校唔會要求抄寫好多生字, 佢哋每教完一課,都會有個小測驗,包 ...

英文一年級頭兩個月要寫50字文,呢個進度肯定唔係淺,st mary 都差唔多

好多謝呢位用家前輩分享
好仔細好清楚,多謝您
可否請教下小一的科學科會是教什麼?有冇小實驗做?

回覆樓主:

科學大概教重力平衡,三原色反射,冷熱對流傳遞,動物種類等等, 上堂有小實驗

更正一下,英文寫作, 一年級初段大概30-40字, 到學期尾要求60字

testher 發表於 19-9-18 15:15
我完全贊同佢DSE成續唔達標
但IB成績幾好,唔可以用寶校比

真道IB平均38分 高過不少IS

https://whichschooladvisor.com/hong-kong/school-news/2019-ib-results-hong-kong-students-celebrate-above-global-average-points
‹ 上一主題|下一主題