用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 AS成績得1A 1B1B 想在醫院發展
go

AS成績得1A 1B1B 想在醫院發展

這成績是我女兒,是否考得差而沒有任何醫院工種適合讀

Bonnieyung 發表於 19-8-16 07:43
這成績是我女兒,是否考得差而沒有任何醫院工種適合讀
請問是哪些科? 原先PG 如何?

回覆樓主:

神科就無可能了,可以考慮 PT/OT//pharmacy/medical related/營養師/speech therapy/Nursing /足部治療師⋯⋯等等。還有很多的。

是Math B  Geog A Bio B

而且未知PG係幾多,多謝以上提供意見但1A1B1B真的可以選以上建議嗎?有學校收?如果回來香港讀有大學收嗎?

AS LEVEL RETAKE  返
但佢得三科ALEVEL ,

佢考邊個考試局? WJEC ?

現在處境非常凶險
1. 你 MATHS B, BIO B

醫療重MATHS ,BIO科

2. A2 遠比AS LEVEL難

通常跌1個GRADE , 眼前, 見到MATHS B, BIO B

去到真係A2 黎料時, 可能MATHS C, BIO C

咁如果AL將來可以考回AAA 有機會考返讀醫科嗎?

Bonnieyung 發表於 19-8-16 17:36
AL 最少都要 3A*1A , 香港要四科

唔使諗,A Level 要A*A*A*A*至有機會,CU更要求有BMAT/UCAT

yiphalook 發表於 19-8-16 19:01
唔使諗,A Level 要A*A*A*A*至有機會,CU更要求有BMAT/UCAT
And 96%

bforbtec 發表於 19-8-16 17:22
AS LEVEL RETAKE  返
但佢得三科ALEVEL ,

如果英國讀醫生/牙醫,就是Maths、Biology 和 Chemistry 為重要了。
如果香港讀的話,就是全理科了。

你女兒的 IGCSE 成績如何?
不過你女兒的 AS level 的成績想讀醫科,比較困難了。大學還要看 UKICAT 和 BMAT 的成績呢!
如果你是 T4 Visa ,大學要求你女兒A-level 的成績會更高呢!起碼最少三個A*,還有UKICAT & BMAT 的成績要到達第二級或以上程度。

你有沒有上英國大學網站入讀醫科收生的最低要求?不過她們的最低要求只是給英國學生和 EU 學生作參考。如果oversea T4 就一定要求更高的成績。

angelleungyp 發表於 19-8-16 23:30

你女兒的 IGCSE 成績如何?

唔一定要A*A*A*, 兩個朋友公子conditional offer只要AAA,現已year 2, 3

英國讀醫,chem 是必修科

我女兒IGCSE共考9科成績8A*1B

A2 通常深好多
同AS 是兩個完全不同的層次

仲要讀三科ALEVEL

真係晒氣了 入醫科

https://www.docdroid.net/NMDjBlm/admissions-standards-2019-181030-1.pdf

可試BIOMED ENGINEERING .2A1B

https://aal.hku.hk/admissions/international/admissions-information?page=programme/bachelor-engineering-biomedical-engineering

你個女成績

我估A2 出來拉埋 , MATHS B, BIO B/C

極危險, 快點去買多幾本BIO 書

你知唔知MATHS 是好淺, 無理由拿B

Y13 有BY PARTS , 深好多好多
可以一野拖到你MATHS C GRADE, 到時你個女,  城大都有困難

最好BIO, MATHS RETAKE

睇返每份卷出咩事, 去 處理返
例如咁既成績, CHEM UNIT 2, 同PHY UNIT 2  BIO 2 重考返, 就夠成績報醫

BIO 想高分, 一定要睇多幾本書

仲要淺, 中, 深的 BIO 書

你知唔知, 人地係5,6 本BIO 咁谷
正常智力,起碼3-4本

三科ALEVEL ,. 報護士, BIOMEDICAL,

你個女成績, 令人頭痛

中大, 港大 也睇RESIT AS LEVEL

所以暫時最急的, 展開讀書 計劃 時間表  及部署重考
Y13 回港, 不去旅行

一至五, 追學校Y13 野, 六,日拿一天 去讀返AS LEVEL RESIT

今年學校,最好成績.

97.3 UMS 平均4科

3個97分或以上

社會競爭極大

考得好的人, 全部都係讀4科ALEVEL (EXCLUDE 中文)

你個女讀三科, 我是非常頭痛, 見到咁排面

但如果真係要入醫療2A1B 守住, 之後 先算
盡量狂泵, 加返幾套  MATHS, BIO 書

我估很快可以見效進步, 所以一定要RESIT

Bonnieyung 發表於 19-8-17 05:30
我女兒IGCSE共考9科成績8A*1B

呢兩年嘅gcse好似用9-1分評分制

醒目開學勳章

Anniemun 發表於 19-8-17 05:24
英國讀醫,chem 是必修科

這個是重點

醒目開學勳章

bforbtec 發表於 19-8-17 06:50
A2 通常深好多
同AS 是兩個完全不同的層次

請問有淺, 中, 深的Bio書介紹嗎?

回覆樓主:

請問ukicat , bmat係咩黎? 一定要考?