用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺區,band 1 尾/ band 2 頭,請教有什麼學校可選。 ...
go

油尖旺區,band 1 尾/ band 2 頭,請教有什麼學校可選。 [複製鏈接]

男仔,數學強和考級十幾名。有代表學校比賽各類數學比賽 和 機械人工程比賽。

請教油尖旺有哪幾間中學合適?

謝謝。
   3    0    0    0

PandaVV 發表於 19-7-25 21:33
男仔,數學強和考級十幾名。有代表學校比賽各類數學比賽 和 機械人工程比賽。

請教油尖旺有哪幾間中學合適 ...

級十X 係B1尾b2頭?

油尖㕵B1尾自行B1AB 陪跑, B1偏C 好小選擇。。(銘基,循道)

抽獎博wyk.SFC 就最大路。

個人認為升中兩文三語比數更重要,自行B1AB 好多都有一*堆*獎,如要專注數學既中學,我只想到培正。

Cliokohonda 發表於 19-7-26 01:51

級十X 係B1尾b2頭?

謝謝您的解答。明白。

考級十幾名,點解係 Band 1 尾 / band 2 頭?

唔好太信成績表名次,只可作參考,報自行同大抽獎一定要問一問班主任自己仔大概位置,因為只計呈分個幾科,呈分名次可以大不同,如果未呈呈ing,小心副科,影響好大。
成績表名次,自行(表面)直資叩門就會有用d。
如果男仔,大上大落,拉平均呈一二三,仲要小心。追問學校最準

醒目開學勳章

是否有特别弱的科目? 雖然我兒仲後你一屆,但也諗過他英文略差。如英文仍是較弱,自行就不報標榜英文好的中學。甘如你小朋友中文較差,可能不報標榜中文好的中學,或報一的標榜數理STEM好的中學。相信1B~1C可找到一的心水的。

王家爸爸 發表於 19-7-26 19:30
考級十幾名,點解係 Band 1 尾 / band 2 頭?

因為小學是二線,所以我覺得要降banding.

piglet0529 發表於 19-7-27 05:42
是否有特别弱的科目? 雖然我兒仲後你一屆,但也諗過他英文略差。如英文仍是較弱,自行就不報標榜英文好的 ...

弱科: 中文(平均80 ~ 90 分)
英文 / 常識 (平均90 ~ 95分)
數學 (95 分以上)

我有問他想讀英中 或 中中,他說因為他的中文比英文弱,所以想選英文中學。

我不清楚油尖旺區的中學,中中是否有部份班用英文教授,所以請教各位。

PandaVV 發表於 19-7-27 11:34
數學 (95 分以上)

點解揀油尖旺區呢?
其他區有無研究過?

以我身邊油尖旺小學朋友所得知油尖旺既二線小學真係只得十幾%係B1....

BearMoon 發表於 19-7-26 22:02
唔好太信成績表名次,只可作參考,報自行同大抽獎一定要問一問班主任自己仔大概位置,因為只計呈分個幾科, ...

一呈的成績是級十至二十,班主任話如果成績保持,可選原區內英中。
如果選油尖旺區中學,我不太清楚了。

bbforever 發表於 19-7-27 11:36
點解揀油尖旺區呢?其他區有無研究過?以我身邊油尖旺學校朋友所得知油尖旺既二線學校真係只得十幾%係B1.. ...

因為家庭財政問題,有機會賣樓,跟娘家一起住和照顧她(7x歲)。

我小時係佐敦讀了3年小學,因搬屋去屯門讀書,所以了解屯門/元朗區中學。

只睇過港島東區。

我先生以前在觀塘區讀書,但他不會理會選校的事情。

PandaVV 發表於 19-7-27 11:26
因為小學是二線,所以我覺得要降banding.
其實小學係唔係二線未必係重點,重點係以前同名次,或者相近名次既,派咗去邊。

PandaVV 發表於 19-7-27 11:52

因為家庭財政問題,有機會賣樓,跟娘家一起住和照顧她(7x歲 ...

如果重stem既,我見油尖旺信義、深水埗瑪利諾神父都幾適合。

王家爸爸 發表於 19-7-27 14:53
其實小學係唔係二線未必係重點,重點係以前同名次,或者相近名次既,派咗去邊。 ...

對,學校實知。不過按人口增長要再保守d。仲有減除特異功能個d水份。千祈咪比學校個chart蠱惑到你。其實只有自行先至穩陣。今年提早公布已經好好。一到大抽獎,考得前,命唔好,真係大把。不過,叩門大機會過人(如果失手派去差)。就辛苦d

油尖旺網循道中學適合他, 9月開放日, 去了解下

leocatcat 發表於 19-7-28 22:39

循道文科科目比理科強?

PandaVV 發表於 19-7-27 11:34
數學 (95 分以上)

睇你孩子的成績,英數常都會很穩定响A級成績,而中文則在A或B,加上中文是孩子的弱項,那我估計與呈分試有關嘅另外兩科"視藝音樂"會是孩子可以提升整體呈分成績的科目,你先考慮有無辦法提升孩子這兩科的成績,讓孩子的全港次弟再排得前D,咁!再以一些數學和機械人獎項响自行階段突圍而出入到合適嘅B1中學,我有兩所B1a中學建議,由於你評估孩子為B1c成績,故去到B1a中學要加倍努力才追得上,要有定心理準備,不過,該中學的其他部份會是很適合孩子呢!""觀塘區B1a聖言中學""的數學十分出色,我估計會好滿足到孩子的數學頭腦;""九龍城區B1a迦密中學""的機械人學會歷史悠久,學校中一級機乎近半階屬學會成員,全校有成十多隊隊伍,出賽經驗十分豐富,我亦估計孩子會有很大的滿足感,不過,要入到這兩所中學不容易,你計劃下可否再提升視藝和音樂的成績,襯哩個暑假好好裝備呢!努力呀!

另外,你班主任都話若然保持成績水平要入番油尖旺區嘅英中不成問題,而你又似乎但求孩子入到英中就收貨嘅話,我比較建議你自行跨區一所"上望"嘅B1英中,本區一所可以穩入嘅B1英中,跨區的就要你襯有時間多做功課尋找一下,而本區的就更不用擔心可以請教班主任。

LeeCC 發表於 19-7-29 07:39
循道文科科目比理科強?

聽循道簡介會,校長講佢地Econ(商科)好出色,我留意到今年循道Econ DSE確係考得最好既一科。你留意下中學概覧循道中三有邊科讀,你會有所領會。

YmOra 發表於 19-7-29 08:12
睇你孩子的成績,英數常都會很穩定响A級成績,而中文則在A或B,加上中文是孩子的弱項,那我估計與呈分 ...

謝謝你的解答和提議。我會再分析財務情況和參考囝的二呈成績後,才決定。

leocatcat 發表於 19-7-28 22:39

好的。謝謝你的解答。
‹ 上一主題|下一主題