用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 IB 學生,可否報 CU medicine & HKU dentistry? ...
go

IB 學生,可否報 CU medicine & HKU dentistry?

ivac 發表於 19-7-25 21:10
我囝囝對這兩科也有興趣,但 dentistry 好像收得很很高,要44分。而 CU medicine 可能43分也入到。但老師說 ...
我理解IB要經Non-Jupas每間U各自申請,HKU Dentistry, CU Medicine 當然可以喇!

ivac 發表於 19-7-25 21:10
我囝囝對這兩科也有興趣,但 dentistry 好像收得很很高,要44分。而 CU medicine 可能43分也入到。但老師說 ...
Non Jupas 冇問題,

回覆樓主:

是否同personal statement有關?報不同科要睇多份,如申請ucas只可upload一份

ivac 發表於 19-7-25 22:27
那就好了了。不不知何解解,個 counselor 話報 dentistry, 就全部也要要報dentistry ,唔唔可以報其他科, ...
個counselor用報UCAS嘅思維用在non-Jupas.

ivac 發表於 19-7-26 07:26
謝謝回覆!若可這樣報,那就好了。我囝比較喜歡牙科, 但真係收得太高!未必達到要求。相反現在medicine 比 ...

42 or 43 係 conditional offer? predicted grade 可能高過這個分數才有機会有CO, 我知兩年前中大医CO43, 同學仔PG 係44 or 45

知道有人 Non Jupas 同時報咗 CU medicine and HKU Dentistry.  分開報U,  分開personal statement寫, 當然可以

佢 PG 44/45

HKU Dentistry   CO 44/45
CU Medicine     CO 42/45

結果考43/45

因為爭一分先入到牙科, 佢好想做牙醫, 又叫校長寫信, 又叫議員寫信, 結果都冇收到.

最後入咗CU medicine.

HKU Dentistry 對PG的要求真的很高(IB 44), 今年我仔的同學唔夠PG44報咗都無得interview, HKU只容許你放BDS第一(否則唔考慮你), 至於CO開低d,係因為真係好想收你,亦對你的公開試有信心,其實BDS的interview唔易過,early Jan面試,late Jan出CO

ivac 發表於 19-7-26 10:42
多謝你們的 sharing!! 好讓讓我知道實際情況。等我同同囝再商量吓。佢比較喜歡牙科,除了了因為喜愛做做手 ...

牙醫一時疏忽都會斷送別人性命喎!

ivac 發表於 19-7-26 10:33
咁真係比我想像中難,我囝囝現在PG 只有43 :(咁會唔會連 medicine offer也沒有?因他兩科 language 也未 ...
PG43可報CU medicine, April將會有interview, IB 43夠入,加油!

ivac 發表於 19-7-26 16:30
剛同佢傾過,同佢講醫科亦有很多不同專科,不是時常似電視劇咁,但佢仍堅持考 dentistry 。PG 43也會有offe ...
牙科少血

del....

請教各位,如果想讀HKU Dentistry, IB 要讀甚麼科目,這些科目要讀High Level or Standard level? 謝謝!
Hello! Mami and me love swim very much!! :wave: