用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑書院現9月升小二與德望小學P1 ?
樓主: Girl2014
go

培僑書院現9月升小二與德望小學P1 ?   [複製鏈接]

睇下用幾年DSE成績來比較

如果用今年成績來講

所有科目五級以上百分比:
匯基東九 20.50% / 優才 31.60% / 培僑 32%

所有科目四級以上百分比:
匯基東九 63.10% / 培僑 66%

Sing13 發表於 19-7-26 14:23
睇下用幾年DSE成績來比較

如果用今年成績來講

不知3322的比较又如何呢?

twhkleung 發表於 19-7-26 15:56
不知3322的比较又如何呢?

培橋3322去年開放日問過,如沒記錯是76%,今年唔知,我覺得一條龍不太可能90%以上,畢竟參差比傳統學校大。不過要看實力,我認爲應該看4+,5+
培橋網頁有公布:
今年4+ 66%,5+ 32%,
人均5+科次爲2
18.6%學生 5科28分以上,
20% 學生最少有1科5**
最高爲6科5**1科5*
成績令人眼前一亮,比不少1B英中更好。

我覺得GH最難頂的係7.30返學(location又唔係好方便)以及45人大班!45人一班係唔係全港小學之最?有冇學校一班仲多過佢?

sunflower2000 發表於 19-7-26 16:12
培橋3322去年開放日問過,如沒記錯是76%,今年唔知,我覺得一條龍不太可能90%以上,畢竟參差比傳統學校大 ...

咁真係有1A水平禾!
純从數句分析, 以下資料或可再更了解.
- 今年畢業生应是2013 的S1生, 按校务报告, 当年S1收生人數 182人.
- 2014年, S1升S2人數151人.
- 2015年, S2升S3人數138人. (兩年小了44名學生).
- 2016年, S3升S4人數174人. (增加了36人)
- 2017年, S4升S5人數160人. (小了14人)
- 2018年, S5升S6人數113人. (小了47人)
- 粗略算, 原S1進來的 182人, 能升到S6, 可能是 113人(今年DSE人數)中的 77人, 即原S1生如下42%.
- 當然中途離校的可能是成績很好, 提早被外國名校收了.
- 而走了大量叻學生, 仍有1A成績, 真的很不錯

twhkleung 發表於 19-7-27 00:48
咁真係有1A水平禾!
- 今年畢業生应是2013 的S1生, 按校务报告 ...

又可能走左成半學生,先保持到DSE水平,兩睇啦~

twhkleung 發表於 19-7-27 00:48
咁真係有1A水平禾!
- 今年畢業生应是2013 的S1生, 按校务报 ...
資料一定有錯,簡介會説學校規定人數上限165。不可能180多人。

大雯bb 發表於 19-7-25 01:52
德望真的不是個個適合.. 又早起,又大班教學,都見到有朋友讀一年轉校。

我覺得一動不如一靜 。

我見7點半上堂,如果係坐校車又早,起身起碼要5點半太殘忍了(emoji)

sunflower2000 發表於 19-7-27 12:06
資料一定有錯,簡介會説學校規定人數上限165。不可能180多人。

P. 3 of 2013-2014 annual report.

https://www.puikiu.edu.hk/aboutlist.aspx?clid=153&lan=2&Page=2

twhkleung 發表於 19-7-27 15:12
P. 3 of 2013-2014 annual report.

https://www.puikiu.edu.hk/aboutlist.aspx?clid=153&lan=2&Page=2

oh, 睇錯了,是一年级才对

Girl2014 發表於 19-7-27 12:18
我見7點半上堂,如果係坐校車又早,起身起碼要5點半太殘忍了(emoji)

5:30 am 起床就過左火位了,如果培橋真的不適合,可以再考慮其他學校,不一定要GH啊!

培僑13-14年S7 158,2019畢業人數113,流失率28.5%. 與其他直資學校流失率相若.以香港現時狀況,估計將來流失率都唔會少幾多.

Girl2014 發表於 19-7-27 12:18

可能12年都要5:30起

我有兩個朋友的女女各讀培橋和GH高小.   培橋的小孩上學愉快,學校活動多,鼓勵學生多於比賽拿獎,朋友兩公婆中學都未畢業,小孩有周六補習中英數,父母對學校讚口不絕。
GH 小孩上學也是開心,但虎媽比較多,我朋友女兒中英都有補習,仲要每周各科補兩三次,但功課不多,不是外間傳聞多功課和谷。全年得兩考及一些小測。學校只有英文教深一年,其他科目正常。不過入埋校隊加成績中上先可以穩入中學。所以某些家長就要小孩入音樂田徑游泳等校隊,操練也多。

ednamode11 發表於 19-7-27 22:19
我有兩個朋友的女女各讀培橋和GH高小.   培橋的小孩上學愉快,學校活動多,鼓勵學生多於比賽拿獎,朋友兩公 ...

好多謝你提供寶貴用家意見俾我參考,但想請問GH校隊是否一定由學校挑選?

李大人 發表於 19-7-27 16:17
今年考DSE114人
https://puikiucollege.edu.hk/news.aspx?clid=134&atid=3756&lan=2
是113人, 根據校网

ednamode11 發表於 19-7-27 22:19
我有兩個朋友的女女各讀培橋和GH高小.   培橋的小孩上學愉快,學校活動多,鼓勵學生多於比賽拿獎,朋友兩公 ...
請問如果學校夠,為何小孩要補習中英數咁多科呢?會否看到學校唔同家庭都係咁,即是種學習風氣了?

maylulu 發表於 19-7-26 16:55
我覺得GH最難頂的係7.30返學(location又唔係好方便)以及45人大班!45人一班係唔係全港小學之最?有冇學校 ...
對,這兩點就是要再三考慮的因素。德望的女孩比較克苦耐勞,學校要求孩子們也要簡撲、自立。
‹ 上一主題|下一主題