用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問下香島中學⋯⋯
樓主: lawmiki
go

想問下香島中學⋯⋯   [複製鏈接]

SlowMotion 發表於 20-6-15 09:24
呢度同另一個討論區都有人講香島換入國內生推高 DSE 成縝, 果度仲話有成兩班咁多, 好嚇人, 不過果度政治偏 ...

其實直資始終係生意,靈活性大啲,即使係真既,都係你情我願,又唔怪得人。

王家爸爸 發表於 20-6-15 11:09
喺因材施教既觀點上,可以話係。不過問題係應該學校教惦佢,而唔係轉來轉去。 ...

或者你唔清楚這間學校,香島由中一開始巳有做補底,有兩班英文科係分10-15人小組上堂! 如課程上遇到問題,課後亦可在網上問老師!至於同學跟唔跟到,絕對要看同學嘅求學態度!

12月時參觀九龍塘香島,簡介會坐滿禮堂,當中我又唔覺得好多國內普通話家長。

今年自行小兒有幸入選香島,我們是百份百香港人。

JojoDad    發表於 20-7-10 18:57
bbforever    發表於 20-6-17 22:18

王家爸爸 發表於 20-6-15 11:09
喺因材施教既觀點上,可以話係。不過問題係應該學校教惦佢,而唔係轉來轉去。 ...
同一辦學團體,咪當誇區分班囉!

人地新晉『名校』幼稚園收生已經係咁做啦!

王家爸爸    發表於 20-6-15 15:11
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mybbhei509 發表於 20-6-15 12:43
12月時參觀九龍塘香島,簡介會坐滿禮堂,當中我又唔覺得好多國內普通話家長。

今年自行小兒有幸入選香島, ...
您好, 請問仔仔小學成績是band 1b 或1c ? thanks

bbforever 發表於 20-6-15 11:42
或者你唔清楚這間學校,香島由中一開始巳有做補底,有兩班英文科係分10-15人小組上堂! 如課程上遇到問題 ...
間間直資都有做補底,亦都中英數小組上堂。個人認為做家長需要有做管理既心態:重點唔係投入幾多,而係結果係點。我最記得我啱啱出嚟做野時,個鬼佬老細嗰句:Don't tell me about the labor, just show me the baby。

回覆 SlowMotion 的帖子

插班生並非由中一開始,佢中二,中三都會收插班生,只要你是新移民就入得,唔需要筆試。老實講,我十幾年前讀香島時,本地生是一到中五就被西走晒,當然,原因是成績。大陸學生數理成績確是好香港學生幾倍,唔關學校教得好唔好事,學校老師其實都好普通。各位可以自行淘寶買d同仔女同級既數理練習比一比就知程度差幾遠。新移民唯一就是英文差,數理可以勁過好多香港名校。

Dylanli2017 發表於 20-6-15 16:44

插班生並非由中一開始,佢中二,中三都會收插班生,只要你是新移民就入得,唔需要 ...
(數理可以勁過好多香港名校)  Why????

插班生並非由中一開始,佢中二,中三都會收插班生,只要你是新移民就入得,唔需要 ...

考中文數咪有優勢囉,如果叫佢地考英文數......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

新移民就入得,唔需要筆試。。。真唔真呀?你講緊當年情況?
我識(香港)人(今年)插香島要考筆試喎!

回覆 lovebb2 的帖子

原因咪就是因為大陸d數理教深過香港,你去買本大陸中學既數理練習比香港中學生做,佢地多數唔識做。

回覆 bbforever 的帖子

咁樣,你試下打去同學校講,你小朋友是新移民剛來香港,想插班,睇下佢要唔要你筆試。我果個年代是見一個收一個

回覆 hkpapa852 的帖子

是,佢地d英文水過小學生呀

我記得資訊日副校長講香島正增值分數好高,而且數字係教育局畀,唔係自吹,但如果咁多中一生最後被換走,點様計?

SlowMotion 發表於 20-6-15 20:08
我記得資訊日副校長講香島正增值分數好高,而且數字係教育局畀,唔係自吹,但如果咁多中一生最後被換走,點 ...

你所講嘅多即係幾多?其他B1直資、津校學生,如成績不遞,情況會怎樣?

bbforever 發表於 20-6-15 21:05
你所講嘅多即係幾多?其他B1直資、津校學生,如成績不遞,情況會怎樣?

睇番當時影低啲相, 佢話 1 分最低, 9 分最高, 2017 中英數 9/9/9, 2018 9/8/8, 同 2019 9/8/9, 我當時理解係教育局有中一生入學時成績, 比較佢地六年後 DSE 成績, 不過如果六年後已經唔同咗一半人, 咁教育局點比較?

SlowMotion 發表於 20-6-15 22:24
睇番當時影低啲相, 佢話 1 分最低, 9 分最高, 2017 中英數 9/9/9, 2018 9/8/8, 同 2019 9/8/9, 我當時理解 ...

有無走一半人,係猜測,內地插班生,有又如何,內地生唔插香島都會去其他校,我都聽過內地生插其他校,名列前矛!
教育局點計不是重點,重點係找一間適合自己小朋友程度,教學理念相同嘅學校!

我自己確確實實識得分別兩個朋友的仔女在香島由中一讀到畢業,他們入讀時都不是B1成績,到最後一個做了中學老師,一個做了幼稚園老師!

SlowMotion 發表於 20-6-15 22:24
睇番當時影低啲相, 佢話 1 分最低, 9 分最高, 2017 中英數 9/9/9, 2018 9/8/8, 同 2019 9/8/9, 我當時理解 ...
增值分數其實好虛幻,不少B2做得好過B1
更曾有B1中學話自己增值分數新高個年,係佢DSE成績最差個年。

hkpapa852 發表於 20-6-16 08:48
增值分數其實好虛幻,不少B2做得好過B1
更曾有B1中學話自己增值分數新高個年,係佢DSE成績最差個年。
...
咁如果 B2 校收多咗 B3 生, 但六年後佢地 DSE 成績唔錯(唔一定 5**), 的確增值好多喎

同理, 如果 B1 有年 DSE 冇以往好, 不過其實班學生六年前成績更麻麻, 咁增值分高亦合理

反而想知教育局係咪真係每個學生 trace 佢地中一同 DSE 成績, 還是只係中一一個大數, 中六一個大數比較?
‹ 上一主題|下一主題