用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 IB攻略:IB vs DSE 放榜有感
樓主: PeterWong2012
go

IB攻略:IB vs DSE 放榜有感  

PeterWong2012 發表於 19-7-21 14:56
IB 中文 同DSE 中文係兩個完全唔同既層次!

香港學生怕讀死亡之科DSE 中文既,去讀比全世界外國人讀既IB  ...

而且今年英文不合格率高過中文,死亡之卷已變成英文。

其實中文卷英文卷每年合格率得5成幾,叮噹馬頭。叫死亡語文卷比較適合。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-7-21 18:55

其實中文卷英文卷每年合格率得5成幾,叮噹馬頭。叫 ...
其實香港人以前都係大把人唔睇書,英文年年都係唔多人合格

shadeslayer 發表於 19-7-21 18:55

其實中文卷英文卷每年合格率得5成幾,叮噹馬頭。叫 ...

這情況已幾年,中文2就好大回響,英文2就好似無所謂。

shadeslayer 發表於 19-7-21 18:49
你唔識外國學制唔重要,不要散播錯誤訊息,好嗎。

Google 下 IB language A 好嗎?
你唔識上網Google 下IB 中文試題?
對比DSE, 咁都唔叫易?

PeterWong2012 發表於 19-7-21 21:25
你唔識上網Google 下IB 中文試題?
對比DSE, 咁都唔叫易?
are you referring to Chi A or B?

解構IB中文課程設計 IB專家: 選材與課程規劃最重要
https://topick.hket.com/article/2370857/%E8%A7%A3%E6%A7%8BIB%E4%B8%AD%E6%96%87%E8%AA%B2%E7%A8%8B%E8%A8%AD%E8%A8%88%E3%80%80IB%E5%B0%88%E5%AE%B6%EF%BC%9A%20%E9%81%B8%E6%9D%90%E8%88%87%E8%AA%B2%E7%A8%8B%E8%A6%8F%E5%8A%83%E6%9C%80%E9%87%8D%E8%A6%81

PeterWong2012 發表於 19-7-22 00:03
https://topick.hket.com/article/2370857/%E8%A7%A3 ...

你係話中文B淺?中文B是第二語言,國際學校學生一般中文或其他外語也第二語言水平,正如dse英文是第二語言水平,dse中文水平应該母語水平,要比就比ib中文A。

shadeslayer 發表於 19-7-21 11:56

拿全球IB狀元比率和香港DSE 狀元比率比,不絕對正確, ...
講到尾,近年如果唔係多咗人透過雙學制直資讀IBDP入本地大學,邊有人理香港有幾多人IBDP攞滿分?
其實一直仲有一班人讀GCE-AL入本地大學,點解無人理無人嘈?咪因為D升學專家未識將佢地攬炒囉。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PeterWong2012 發表於 19-7-22 00:03
https://topick.hket.com/article/2370857/%E8%A7%A3 ...

2016 Nov Chi language & literature SL paper 2, 大家参考一下

hkpapa852 發表於 19-7-22 08:27
講到尾,近年如果唔係多咗人透過雙學制直資讀IBDP入本地大學,邊有人理香港有幾多人IBDP攞滿分?
其實一直 ...

唉,人怕出名豬怕肥囉。考試制度上A level最簡單,無core, 學生選3或4科,纯文或理也可

IB補習社既人憑咩自稱專家?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-7-22 08:41
IB補習社既人憑洋自稱專家?

這位專家無睇數據,2019年無一半人中文B取7,真係話咁易?

hkpapa852 發表於 19-7-22 08:27
其實一直 ...

What is your point?雙學制狀士數目只是甚少數。

看來你喜歡只講少數人的情況,然後假設整體有這些問題。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

poonseelai 發表於 19-7-22 08:56
這位專家無睇數據,2019年無一半人中文B取7,真係話咁易?
Mean 係6... 咁都唔叫易?
香港本地大學收IB 學生,有冇話指定學生要用中文A?  唔計中文B?

poonseelai 發表於 19-7-22 07:02
你係話中文B淺?中文B是第二語言,國際學校學生一般中文或其他外語也第二語言水平,正如dse英文是第二語言 ...

再参考2016年11月中文A lang & lit paper 1, 二選一,評論文章相關背景,讀者对象,寫作目的和文体風格特徵等方面意義,題目一有幾頁,只貼題目二。另有校內口試,係文章分析,老師從20多篇抽一份,校內老師評分後,錄影交IBO moderate

PeterWong2012 發表於 19-7-22 09:32
Mean 係6... 咁都唔叫易?
香港本地大學收IB 學生,有冇話指定學生要用中文A?  唔計中文B?
...

選科前要自己考慮中文B是否ok, 看大學要求。或者咁睇,為何dse要求中文要3,大家都知不是學術要求

shadeslayer 發表於 19-7-22 09:04
What is your point?雙學制狀士數目只是甚少數。

看來你喜歡只講少數人的情況,然後假設整體有這些問題 ...
不是我喜歡,係樓主本身既頃向。

回覆樓主:

關於狀元計法,dse 只把取5**計狀元,5, 5*, 5**係拉curve, IB 7分無再細分, 我去加下dse 2018年中英數取5或以上有下列情況:
英文 5** - 1%, 5 或以上 -10%
中文5**- 1%, 5或以上 - 10%
數加M1/M2 5**- 2%, 5或以上30%
5科取得5** - 0.2%, 5科取得5或以上- 4.6%

簡單D講,把dse最top嗰小部分人同ib全數取7比較,是否不合理?

討論歸討論,有些學生可以有的選擇係單一,要達到自己人生目標,只可以努力, 累積自己嘅本錢,無謂引導他們把心力去眼紅別人有,而自己無嘅選擇上,放大問題,自己制造阻力同 矛盾。
有選擇嘅都有負出努力,作為過來人,我以登山為例子,在登頂的時間,分享經驗,難道不比批評比較由邊條路上山來得高興愉悅嗎?
大學路又是一番新嘅人生路,強要計較出自那學校,那學制,會給下一代什麼終身受用的教育哲理嗎?
不同學制有各自特色,學生出幾多力,收獲多少,都係值得要重視嘅,大學收,係對佢地認同,帶住大多批判判,

好多人不理解,大學減收DSE學生,其實係基於面子問題。
同埋只係太單一,聚焦於所謂神科(有錢途科)收生現象。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊