用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 自修M2
樓主: yvonney25
go

自修M2

stillgood20 發表於 20-1-5 14:46
有以下分享:如果要用學校名義報教DSE,M2,
那必須跟學校確認是否一定接受辦理.
唔係太明白,最後學校有沒有接納代報文憑試嘅M2科呀?thx.thx

...M2老師會出一派完整試卷.
成績理想,便接受申請.
(你意思係接受申請報考M2)

...
最終, 理解小兒的壓力,沒有再去爭取了.
(你意思係無再去爭取要求學校代為報考M2)

YmOra 發表於 20-2-4 17:35
唔係太明白,最後學校有沒有接納代報文憑試嘅M2科呀?thx.thx

...M2老師會出一派完整 ...
學校沒有代報.7 天考未完全讀完的課程.
有三十幾分, 已經好叻.

後來, 升副學士, 修統計學, 微積分, 另兩科數學. 全部A+.

stillgood20 發表於 20-2-4 17:43
學校沒有代報.7 天考未完全讀完的課程.
有三十幾分, 已經好叻.

明白晒 thx.thx

其實,你兒子之數學係有實力,只是當時M2沒有受正統教授而矣!繼續努力呀!

想問問,你兒子修文科但強數學,咁中三時之理科嘅生物、物理、化學成績如何?

YmOra 發表於 20-2-5 10:14
明白晒 thx.thx

其實,你兒子之數學係有實力,只是當時M2沒有受正統教授而矣!繼續努力 ...
我細囝修物理和企會財.兩科都OK以上,

科目中參有数學成份的 .那部份都好,
而非数學成份, 會差d.

甚至,通識科.有些题目是数据分析.會表現好d,
要死讀,背誦.唔係佢能力.

stillgood20 發表於 20-2-5 11:22
我細囝修物理和企會財.兩科都OK以上,

科目中參有数學成份的 .那部份都好,

明白。有點可惜,我估你囝囝當年能夠修讀到M2,效果應該好好。不過,現在都唔差,能夠讀到自己喜歡嘅數學相關的學科。

YmOra 發表於 20-2-5 18:48
明白。有點可惜,我估你囝囝當年能夠修讀到M2,效果應該好好。不過,現在都唔差,能夠讀到自己喜歡嘅數 ...
慢慢長路,無話可唔可惜.不過, 香港教育.睇成績.得先都嚴重.
無計.

YmOra    發表於 20-2-7 09:53

回覆樓主:

無M2, 考外國大學比較難。所以我們也曾求津校給我們自修M2。亦回覆如果期終考成績理想就代報DSE M2。

亦是因為怕壓力,我地決定自己唔考M2, 變成考IAL 數。這樣,考得好唔好,都是自己負責。同時順便考埋生物、化學,儲夠3科。

今日,好開心,我地決定是對的,考齊3科, 成績理想。唔洗活在DSE的壓力下。
兩個英津生的媽媽了! ;)

發表於 昨天 13:29 |顯示全部帖子
自修M2, 苜先科Core要好好, 同對數學好有興趣,想當年我都係自修Pure Math, Applied Math

可以試下D Past Paper做下睇下識唔識做
https://nightclass-2d84e.firebaseapp.com/forum
https://afterschool.com.hk/blog- ... -information/#maths
https://dsepp.com/resource_centre/Math/
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊