用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智 vs 油真
樓主: caribbean1
go

上智 vs 油真   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-7-24 08:30
咁緊係解決唔到先問大家有無咁經驗解決。佢兩個同學唯有密密手朝早做返佢。我讀咁耐書都無見過D咁既同學, ...

哩D事聽好多,更甚嘅仲有。有jm同個女講只要不怕蝕底做多DD,得益嘅都係自己,個女就順番條氣多DD。不過,都係老師有經驗知道總有人經常唔落手做嘢!去到報告嗰部份就要那種人出來回報,結果當然講唔出D咩來,再由真正有落手做嘅女孩子補充回報。咁!就算同組亦有不同分數。到咗下一次,懶嘅人又會漸漸投入了。

pokinponi    發表於 19-7-24 15:11

POWAHBB 發表於 19-7-24 09:19
中學生涯時都有遇上這類人,組員有人提出不寫她的名字在report上,當做懲罰,最後我們都是心軟沒有這樣做 ...

唔再同麻煩人同組。其實已經係一個好好嘅處理方法,小孩子最怕被杯葛。所以,通常事情都會有好轉。

little_yolky 發表於 19-7-24 10:50
其實我從來唔介意做多D,你唔做都無問題,但就唔好只係say no但又唔俾意見,跟手話返屋企諗但又無諗,累到 ...

我哋個個都會為咗個合作開番個臨時Whatsapp群組回報自己嗰部份的進度,只要有人未回報大家就會吹攞進度。所以,無人敢懶惰唔做嘢!亦準時交到功課。

gigayan 發表於 19-7-24 09:35
阿女小學都會遇到,有d同學可能小息掛住玩,無做到分組嘢,阿女就會叫佢地free rider
...

小學遇到嘅都會忍咗就算,到咗中學多數唔會太讓步了。

Yanamami 發表於 19-7-24 14:51
唔可憐,所有際遇都係好訓練。样样禁順境唔係好事。

認同呀!以前嘅人話中學就好似社會的縮影。真係一D都無錯。
‹ 上一主題|下一主題