用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 PHY CHEM BIO DROP PHY 對想入醫會影響/冒險嗎? ...
go

PHY CHEM BIO DROP PHY 對想入醫會影響/冒險嗎?

現S4, 沒有修M1/2, 是否醫學院會優先考慮 4 + 3X而沒有機會,認有比較下小孩能力不逮, 謝謝!
:-D

這是皇仁2017年 dse 成績

你自己數下, 這版有多少人, 是讀6科的?

得6科的人, 通常都會有m1/2

但名校, 通常叫人維持7科

好成績的人, 7科或7科+m1/2, 都係咁應付

暑假 攪返好 phy 最實際

你phy drop 得, 代表讀書方法有問題

最後bio,chem 也以低分收場

drop phy 仲想博醫科?  不如放棄啦, 放棄phy, 放棄醫科

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/329509/%E4%B8%AD%E5%A4%A7%E9%86%AB%E7%A7%912019%E5%B9%B4%E5%85%A5%E5%AD%B8%E6%94%B6%E7%94%9F%E9%96%80%E6%AA%BB%E7%82%BA7%E7%A7%9140%E5%88%86-%E9%99%B3%E5%AE%B6%E4%BA%AE-7%E7%A7%91%E8%A1%A8%E7%8F%BE%E6%9B%B4%E5%85%A8%E9%9D%A2

蝕底, 得6科.... 其實唔岩讀醫, 我建議放棄
港大醫科轉best 6, 就是預中文或通識失手, 有3x

你一drop 科, 中文通識英文不能低分, 好大壓力

我估drop phy 後, chem, bio, 中五會繼續捱打

phy 思考能力直接影響chem,bio, 因為讀phy 方法, 與bio,chem 極接近

chem, 一去到電解 , 應該想放棄, QC 半班FAIL CHEM  中五 上學期, 今屇中六生,當年中五上學期
但無人DROP  科, QC 仔硬淨

之後bio 中五, 去到plant, reproduction , 眼, 腦, 一大堆野, 唔想再讀落去

想放棄麻考大學

我見過同事, 見到學生DROP 科

收工開HAPPY HOUR 香檳慶祝, 多謝不少子女為老師提供笑話

2jkidsfather    發表於 19-7-11 16:21

回覆 bforbtec 的帖子

今次PHY 考得不好,他似乎沒有想DROP,只是我自己擔心,現在已叫他暑假重新整理鞏固,找出問題,請問大家對溫習這科有沒有什麼練習或建議,謝謝!

bforbtec 發表於 19-7-11 07:09
這是皇仁2017年 dse 成績

你自己數下, 這版有多少人, 是讀6科的?
十分感謝你的分享和分析,謝謝!

PHY , 男仔來說, 應是相對容易

試下買這本,來睇
非常簡潔的交代PHYSICS , 深的知識也有

但問題,有少少筆誤, 所以 唔識做, 睇答案就可以

你個仔, 需要一本PHYSICS, 可以短期內, 增加佢自信
俾佢認知,以前讀書方法出事

帶給佢新的角度看物理

這本書, 應可以帶給佢一個新 的角度去看PHYSICS

之後做這本MC

一本一本練習買,唔好一次過做晒

PHYSICS 其實最淺, 在PHY,CHEM,BIO 中

最難是BIO, 其次是CHEM, 最易是PHYSICS

PHYSICS 早期TOPIC 名校教MECHANICS  

名校出得深, 打殘不少小孩

睇完, 睇熟我2本書, 其他 練習, 慢慢做, 應可以上手

睇熟 再講

一般PHYSICS 你要拿好成績 , 4-5套練習是很基本

唔好幾本幾本咁買

1,2本,1,2本咁買
做完,睇完1,2本,唔夠侯才買, 第二本

男仔最後沖, 不得了

陳嘉堯中四 下學期成績開始急升
基本上, 我是睇住皇仁仔陳嘉堯排名急升

第一名皇仁仔余同學, 排名不嬲高

第二名皇仁仔曾冠霖, maths全級第一

你知唔知, 皇仁, 中五 final exam , chem , phy, bio 炒晒

中六 mock 都炒炒地, 但中六, 幾個月, 一沖個下

all in 成績爆分

不要抹殺小孩

一DROP科, 斷了自己機會
今天比較忙,寫下你要的物理書

學校TEXTBOOK 超廢

勿用TEXTBOOK 是常識
你個仔, 多數衰ON 居, 讀TEXTBOOK 當溫左書

我就係見, 好多皇仁仔, 中五, 中六,才沖考大學

成個人唔同晒

所以我從不用中四表現 去睇一個小孩

中四DROP 科 , 及留班是極度愚蠢的做法

但竟有皇仁父母, 走來, 想留班。。。

小孩最需要, 是贏一次

俾佢地知, 佢地有機會贏

之後肯同你博

所以, 最好安排埋讀書時間表

進行有紀律式讀書, 幾點做乜, 幾點做乜

其實真係唔好咁快drop 科。 我阿女中四至中五上學期chem成績中下少少,當時我都有些擔心, 佢話想補chem, 我話唔好, 因為當時已經補緊數學, 學校又要交幾千蚊學費,覺得好重皮。 我話係咪你溫習方式錯左呀? 跟住佢話我要諗下點溫先!  同埋問下老師點溫法!  我好多謝佢老師,真係教得好好! 今年有竟然三份一人拎5**, 包括我囡囡, 好感恩。

圖書寶寶 發表於 19-7-12 09:19
其實真係唔好咁快drop 科。 我阿女中四至中五上學期chem成績中下少少,當時我都有些擔心, 佢話想補chem, 我 ...
你囡囡好叻
DSE前都冇補過chem 嗎? 請問係學校大約取幾多成分= 5**?

從未補過chem,  中五開始補physic. 數學就中一開始補。中,英,通識,econ靠自己。 銀兩有限。 亦都唔想佢補太多,佔用太多時間讀書,  好陰公。
今年未出, 上年有超過70%入八大。其中50%入三大。
我估今年好過上年, 老師話拎5**人數大增。

圖書寶寶 發表於 19-7-12 10:58
從未補過chem,  中五開始補physic. 數學就中一開始補。中,英,通識,econ靠自己。 銀兩有限。 亦都唔想佢補太 ...
你學校好勁
你囡囡chem學校考試, 通常幾多分呀?  

回覆 圖書寶寶 的帖子

點解多人簡中大醫?港大醫不是更好嗎?

回覆 October. 的帖子

阿女上左中一之後,六年來,我只睇過佢一兩份卷,佢唔比我地睇架, 收埋哂! 當過哂氣之後, 佢就會周圍掉, 到時都可以執番一兩份睇下, 睇下都係得過知字, 因為唔可以向佢提及分數或內容, 如果你討論的話, 佢會好嬲, 好惡咁講 "你做咩睇我d 野呀!" 。當佢考得好,佢一定會自動講。通常考試期間我地係唔會問, "考成點呀" "識唔識呀" "仲唔快d溫習" , 要好像平日一樣。所以我唔知佢幾多分

圖書寶寶 發表於 19-7-12 12:14

阿女上左中一之後,六年來,我只睇過佢一兩份卷,佢唔比我地睇架, 收埋哂! 當過哂氣之 ...
你囡名次一路向前呀.
我仔在我要求下, 乜都俾我睇, 我要珍惜.

圖書寶寶    發表於 19-7-12 12:28

回覆 aa06 的帖子

我個人認為港大較多激進份子, 有d 驚。加上阿女幾個死黨選中大醫。有伴麻。唔好弧身作戰。

阿女上左中一之後,六年來,我只睇過佢一兩份卷,佢唔比我地睇架, 收埋哂! 當過哂氣之 ...
你女間學校每級2班?

回覆 持之以恆 的帖子

中四一開始收七十幾人。咁應該兩班掛。

好,我明天去書局買,讓他趁暑假補底,謝謝!

看到你的留言,我深深認同,不同視野創造不同的人生,能遇上一位良師是改變一輩子的事.

我仔班主任有問他想不想轉科,因中英等好,
班主任是讀理科,
她對我仔說她的想法是理科讀唔識(分數看)就是不會,
指仔成績會被PHY拖累,明白她是為他前程著想,

我同是讀理科,但完全不同意班主任所想,
自己眼見身邊的不同例子
男生的爆炸力,
根本是女生怎努力也追不上的
也正如你所言,
(我仔也是男校.)
其中一個是我仔師兄,
成績一般,
非在精英班.
是中五才發力,
結果成績彪炳
超越全部精英班同學
中大港大醫都收
現在在中大醫.

這幾天,趁放榜,
讓孩子看了理科數據.
他己準備收拾PHY的殘局.

十分感謝你抽空回應!

回覆 圖書寶寶 的帖子

我仔正是上面所指,教科書的問題
溫習方式出現問題,
但現在的挫敗令他成長,
是一件好事,
希望他像你囡囡一樣,
越戰越勇,
謝謝你的鼓勵和分享!

19/64  都攞5星星,間學校好勁!DGS?