用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 醫科真是咁難讀嗎?究竟是學校問題還是學生問題 ...
樓主: nhi
go

醫科真是咁難讀嗎?究竟是學校問題還是學生問題  

annie133 發表於 19-7-9 09:00
好多人由細到大靠補習操練而成為尖子,一入大學冇得補,就現形了

香港的尖子,讀醫肥佬要借 Notes,讀 Law 又話睇書睇到毆。

相信只係一部分考試專家的問題。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Acatmom 發表於 19-7-12 16:55
Hmmm.. 有感而發咋...咁講...香港的補習勁過 Cambridge, Oxford, Owens ....英美大學嘅professor
...

唔係,我估係香港學生補開習,唔慣牛劍的方法。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ANChan59 發表於 19-7-12 18:44
不是,係香港学生的水平偏低,因为是高中嘢,只是英国大学见$眼开,收咗先算。
...

陳 sir 講一定啱。

planetearth 發表於 19-7-9 21:02

香港單向性以成積分數定入學條件也是令人 疑惑的. 假設 ...

我都好想知,因親友兒子在top 1名校讀,
佢理科,phy,chem 數理全級頭10,
但中,英只是一般,
學校估 中大約5,英大約4-5
咁呢一類會唔會唔適合讀醫?

請問讀醫科要理科強定
中,英文強較適合或較著數?

andywmama 發表於 19-9-29 15:21
但中,英只是一般,
chem,英文強讀醫科較適合較著數

andywmama 發表於 19-9-29 15:21
但中,英只是一般,
醫科其實唔需要好強的理科,有D嘥咗。反而同學自己有冇興趣熱忱?決斷分析能力如何?溝通能力,medical sense 等等。

cherry媽咪 發表於 19-7-10 12:52
佢兩邊都夠分,現在諗緊讀邊間
你好, 好奇一問,最終入了那間

簽名被屏蔽

mansdom ,佢最後選擇HKU
lmy

回覆樓主:

教的問題及學習的本質問題

cherry媽咪 發表於 19-10-4 18:48
mansdom ,佢最後選擇HKU

........

shadeslayer 發表於 19-7-14 18:31
香港的尖子,讀醫肥佬要借 Notes,讀 Law 又話睇書睇到毆。

相信只係一部分考試專家的問題。

del....

samsam123321 發表於 20-2-24 22:21
所以我唔會理小朋友點讀

唔係家長理唔理個小朋友點讀嘅問題,係佢小朋友讀大學嘅時候遇到幾多困難,佢係中學嘅時候係咪已經學到應學嘅技能去讀到大學嘅醫科,或者大學的法律系。

例如,如果從小未能夠培養到閱讀速度,閱讀習慣,無論你考試點高分,去到法律系,睇書唔夠快一樣讀死你。

回覆 samsam123321 的帖子

朋友沒詳細講
lmy

兒子是DSE探花 其實不算勤力 只因考試技巧好
因不喜歡背誦 所以棄選醫科及法律
現讀牙科 較多實習 合格率較高

好彩當年無迫佢讀醫科

goodmama2003 發表於 20-4-19 23:52
識3個讀醫師姐,2個都冇拍拖。
出到去做野就有拖拍,有好多靚女醫生的。

goodmama2003    發表於 20-4-20 16:55
2jkidsfather    發表於 20-4-20 14:31

October. 發表於 20-4-20 09:16
出到去做野就有拖拍,有好多靚女醫生的。
現在讀醫女多過男,所以女仔讀醫拍拖唔易。