用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 醫科真是咁難讀嗎?究竟是學校問題還是學生問題 ...
樓主: nhi
go

醫科真是咁難讀嗎?究竟是學校問題還是學生問題  

planetearth 發表於 19-7-9 21:18
由細到大都將學習過程終極量化,衹求分數,快速達標以操題,Tip題捉題爲捷徑,那就失去了深度思考的能力以 ...

我都有些感觸,但不適合在這裏講,遲些在日誌噏吓。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ilyrd 發表於 19-7-9 14:15
我有時都矛盾,醫壟斷,被人嘈醫醫相衛,唔夠醫生,排隊....等等.但另一方面對一班尖子又確實係一個名和利能配 ...

我是針對一些香港人在海外已經有醫生牌,有經驗,但要考番10年8年前的 basic Science 執業專科醫生。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 19-7-9 11:42
我識人子女每年暑假期間,回港後,都補習,包括 Cambridge, Oxford and Owens etc. 英美都有!
...
如果指大學生去補習,第一次聽。

ANChan59 發表於 19-7-9 21:27
我都有些感觸,但不適合在這裏講,遲些在日誌噏吓。

嗯,好的,留多幾隻字!

回覆 ANChan59 的帖子

我女兒在英國讀醫也是PBL 的,她的好朋友是HKU 的,她有睇hku 的 notes 和做past paper, 但她跟我說雖然大家都是PBL, 但是課程和考試方式都不同

cow 發表於 19-7-9 22:20

例如

男女神校學生,DSE失手入不到三大,只可以入城大,最後去了Owens,讀 Economics,因為自己中五 drop M1,英國有大學師兄補,兩年暑假回港補數。最後 first class 畢業,他那一屆32% first class 。

另一個初中英國讀寄宿,入到劍橋讀 Economics,一直都補數,最後 second class upper 畢業。

多數是死數學,又不想轉或是轉唔到科,逼住要補習,總算順利畢業!

lovenature 發表於 19-7-9 22:32
回覆 ANChan59 的帖子

我女兒在英國讀醫也是PBL 的,她的好朋友是HKU 的,她有睇hku 的 notes 和做past pa ...

這一點我知道,教學法多是框架形式,具體執行及考核可以有彈性調整。聽說其他PBL都會教多些 SBL內容才集中PBL。

香港中學大學的考核方式,我的感受是香港大多數出卷時,目的是考你有什麼唔識,傾向鑚牛角尖。外地的考核是要知道你識幾多,較大路,冇咁刁難!

cow 發表於 19-7-9 22:20

係近10年開始有。讀醫學院有人搵高年級/現職醫生收費補習,有d係學生自己搵人,有d係直升機父母幫個仔搵埋,並不是一兩個零星個案。

keep-calm 發表於 19-7-10 08:32
係近10年開始有。讀醫學院有人搵高年級/現職醫生收費補習,有d係學生自己搵人,有d係直升機父母幫個仔搵埋 ...
讀大學,同學間討論下,再唔明問下professor咪得。身邊有人問下當然好,當年我細佬大學讀econ都有問我啲數,但我無特別幫他補數。

cherry媽咪 發表於 19-7-8 19:26
剛剛今天和朋友傾起,她女兒已收HKU 及CUHK電話及電郵,夠分即入,她們去完HKU嘅one day program 同CU嘅tea ...

請問你朋友女兒最終入了HKU 定CUHK

mansdom 發表於 19-7-10 12:16
請問你朋友女兒最終入了HKU 定CUHK

佢兩邊都夠分,現在諗緊讀邊間
lmy

回覆樓主:

請問:港大醫科收生要6科36分,是否最佳6科?6科M2計唔計?

經常繪形繪聲去影射某啲學校出身,刻意標榜自己有特殊消息渠道,實在係教育論壇嘅壞榜樣。

HKU 醫科第三年是enrichment year, 所以頭兩年好密集咁上堂同考試;依家有三分一人在Year 2尾要補考,可能會影響Year 3部分學生往海外大學交流的機會。

Radiomama 發表於 19-7-10 16:29
HKU 醫科第三年是enrichment year, 所以頭兩年好密集咁上堂同考試;依家有三分一人在Year 2尾要補考,可能 ...
唔會掛,咁嚴重?而家7,8月補考咪得囉?你真料定估?

回覆 ilyrd 的帖子

先攪清楚,肥佬嘅係 DSE入定 Non-jupas 入,港大去年超過一半收non-jupas 喎

greendaddy 發表於 19-7-10 19:18
回覆 ilyrd 的帖子

先攪清楚,肥佬嘅係 DSE入定 Non-jupas 入,港大去年超過一半收non-jupas 喎 ...

Year2係前年入嘅人喎!唔係上年入㗎喎
lmy

ilyrd 發表於 19-7-10 16:37

唔會掛,咁嚴重?而家7,8月補考咪得囉?你真料定估?
It's on the news.

https://topick.hket.com/article/2393599/%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E9%86%AB%E5%AD%B8%E9%99%A2%E4%BA%8C%E5%B9%B4%E7%B4%9A%E7%94%9F%E8%80%83%E8%A9%A63%E5%88%861%E4%BA%BA%E4%B8%8D%E5%90%88%E6%A0%BC%E3%80%80%E5%8A%A9%E7%90%86%E9%99%A2%E9%95%B7%E5%AD%94%E7%B9%81%E6%AF%85%EF%BC%9A%E5%90%8C%E5%AD%B8%E4%B8%8D%E5%A4%A0%E7%94%A8%E5%8A%9F

各位,

虚心求教,小朋友是今年應届學生,想入中大或港大醫學院.  Best 6 36分.  Best 7, 39分, 港大以及中大分别收生鬥槛是 36 / 40分.  請問是否可以放手一搏作為首一二選 ? 請問机會大嗎 ?

回覆樓主:

香港醫科是教的問題,學生每天都上課,學整套醫科的題目,排山倒海。只是為考試,完後就水過鴨背。外國就重個人興趣及發展!一具後邊學邊做自己的專項。