用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 醫科真是咁難讀嗎?究竟是學校問題還是學生問題 ...
樓主: nhi
go

醫科真是咁難讀嗎?究竟是學校問題還是學生問題  

annie133 發表於 19-7-9 09:00
好多人由細到大靠補習操練而成為尖子,一入大學冇得補,就現形了

香港的尖子,讀醫肥佬要借 Notes,讀 Law 又話睇書睇到毆。

相信只係一部分考試專家的問題。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Acatmom 發表於 19-7-12 16:55
Hmmm.. 有感而發咋...咁講...香港的補習勁過 Cambridge, Oxford, Owens ....英美大學嘅professor
...

唔係,我估係香港學生補開習,唔慣牛劍的方法。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ANChan59 發表於 19-7-12 18:44
不是,係香港学生的水平偏低,因为是高中嘢,只是英国大学见$眼开,收咗先算。
...

陳 sir 講一定啱。

planetearth 發表於 19-7-9 21:02

香港單向性以成積分數定入學條件也是令人 疑惑的. 假設 ...

我都好想知,因親友兒子在top 1名校讀,
佢理科,phy,chem 數理全級頭10,
但中,英只是一般,
學校估 中大約5,英大約4-5
咁呢一類會唔會唔適合讀醫?

請問讀醫科要理科強定
中,英文強較適合或較著數?

andywmama 發表於 19-9-29 15:21
但中,英只是一般,
chem,英文強讀醫科較適合較著數

andywmama 發表於 19-9-29 15:21
但中,英只是一般,
醫科其實唔需要好強的理科,有D嘥咗。反而同學自己有冇興趣熱忱?決斷分析能力如何?溝通能力,medical sense 等等。

cherry媽咪 發表於 19-7-10 12:52
佢兩邊都夠分,現在諗緊讀邊間
你好, 好奇一問,最終入了那間

好像有人所講,現在香港DSE出來水平都比以前偏低,做醫生,不同做其他,我相信不是專材的學生都難考到,且現在從小教育的學習意識態度都變晒,所以點會咁容易考到. 曾聽說過為了這班考生降低入醫科的要求,那也可以等同攞人命較飛,若這樣出來的醫生,當你知道要同你開刀,你是什麼反應?

mansdom ,佢最後選擇HKU
lmy
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊