用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2019文憑試成績及入大學率 (更新1151, 1152, 12/7/2020, ...
樓主: greenapple1093
go

2019文憑試成績及入大學率 (更新1151, 1152, 12/7/2020, 20:44)   [複製鏈接]

73662710 發表於 19-7-11 12:04
Do you trust the figure by GT? 31.6%

我信啊.

優才四主科5級以上百分比是16.8

如果全部科目5級以上百分比是31.6, 假設平均學生考6.5科

(31.6 * 6.5 - 6.6 - 19.7 - 21.3 - 19.7) / 2.5 = 55.2

即另外2.5科既成績五級以上百分比要達55.2%

你睇下優才七科副科(包括M2). 平均五級以上百分比是54.31,

低分既是中國歷史46.2%, 地理39.1%, 相對亦少人選.

ilmsc 發表於 19-7-13 16:13

連結是油真(真光女書院)既成績,不是大坑真光.

培正自行位收自己學生,又收一大班band2生,其實成績都相當唔錯。

難得家長咁認真去分析.
不過學生流失率唔代表咩野, 我亦預期以香港形勢來睇, 中產家庭送小朋友海外讀書既會越來越多, 並非讀唔掂先要去留學.
就算學校升中六會淘汰跟唔上既學生, 吸收叻既學生加入,學校有此能耐亦是其本事之處.
我亦唔會預期SPCC, 女拔既流失率少過鄧顯.
鄧顯無疑是Band1A學校, 但講到出狀元, 就肯定不如SPCC, 女拔, QC啦.

sunflower2000 發表於 19-9-21 09:36
整體達4級或以上的比率為58.3%。
33222或以上85.6%
27%獲得香港大學,香港中文大學,香港科技大學取錄.

沙循四級以上百分比未達60%,話Band1B有啲勉強.

hkpapa852 發表於 19-9-27 08:45
英華女

DSE: http://www.ywgs.edu.hk/public-examination-results

四主科五級以上百分31.1%/42.3%/32.9%/22.8%, 平均32.275%,

相對于名氣, 成績仲要進步.

回覆樓主:

YWC 似乎學生差異大,今年degree率低于過去兩年,估計3322率不太高.

總體學生band1C入,以band1BC既成績出亦合理.

既然學校都寫明non-DSS,亦講明是當年生源不濟,都是等出明年成績先好評估.

papapabababa81 發表於 19-10-7 14:07

呢屆咁多唔係Band 1嘅學生,但5** 5*比率見得人。個 ...

有網友估過英華既生源,都估得幾准.
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3737029&page=12&authorid=0#pid47844611

你睇埋此帖前后文,自然知道英華往年成績.
至於睇叻個部分學生,如果你睇香島前面個批學生,你會以為是band1A B既中學,播道亦有出榜眼,直資學校學生有叻同唔叻并不出奇.

回覆樓主:

我自己都鐘意高主教小學,校長感覺上好有愛心.
高主教中學實在太可惜,咁好既條件,有間直屬私小(好似坑真,九龍民生,培正...中學成績都好好),位處12校網,女生又收左了,小班教學又搞左了,成績彈都唔彈下,等好成績等到頸都長.
小學升中就算走三四十個,再收余下前七十,估計都唔差㗎.我都想知問題出系邊到?

sunflower2000 發表於 19-10-16 22:24
高幼、高小都很好,確實唔明點解會咁。

我認為 是 Band1C 男校既悲哀.

聖方濟, 長天, 高主教, 好多時都徘徊在4+以上百分比4X%既狀況.

學生既output 比 input 低半級至一級.

女校 (九真, 德雅) 就剛好相反.

sunflower2000 發表於 19-10-28 15:25
根據培橋校內報告板的資訊,有家長之前係whatsapp群組分享出來,培橋聯招政府資助學士, 3大 35%,5大47%, ...

陪朋友聽簡介會都見到,據校長話四成幾符合三大取錄線,只有35%入三大.
是五大非八大47%.

greenapple1093    發表於 19-11-3 23:13

Ben2004 發表於 19-10-29 00:41
67% 應指 JUPAS 學位.

即除八大外, 亦包括公大自資學位及SSSDP資助學位.

PK上圖中, 政府資助學士學位課程 67%, 應該是指八大

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/postsecondary/local-higher-edu/publicly-funded-programmmes/index.html

公帑資助課程

我們現時透過八所大學教育資助委員會(教資會)資助的大學每年提供15 000第一年學士學位課程學額。由2018/19學年起,教資會資助大學提供約5 000個高年級收生學額,為副學位課程畢業生和持有其他相關資歷的學生提供銜接升學的機會。

Poyau 發表於 19-11-12 12:58
培僑校務報告內升本地學士67人
加上非本地學士/本地副學士/其他
總數同全級G12人數相符

三大35%, 五大47% 這兩個數字應該沒錯.

因為報告欄中將這部分學生姓名, 大學, 專業全部列出.

至於八大 67%,

我估計是否因為獲取錄不同於最後入讀,例如獲取錄八大, 同一時間獲海外大學取録,最後出國讀呢?
所以統計上有唔同?

聖公會鄧肇堅上Band1B.

港華Band1C都岌岌可危, 五科4以上是50%, 估計全部科目4以上約4x%.

已經唔只是3322唔掂既問題.

其實中學唔使等考完DSE先知成績, 學校自己都可以評估到本屆學生成績, 所以之前中學覺得唔脫龍唔掂.

講番歷史, A-Level末期好多地區名校目標為本, 用死讀書既方法, 成績已過傳統名校, 但名校點都要加番D全人發展, 但又要保成績, 一批基督教學校即刻轉直資, 選學生. 正是預見到今日既結局.

http://web.wahyan.edu.hk/attachm ... 018-19%20Upload.pdf
Page 10
華仁最佳五科50%, 是指
A 五科同時取得4級既百分比人數. 指既是人數百分比,
B 還是每個人只計最佳五科成績, 然後將所有成績來計過4級既百分比, 指既是考試科目百分比.

根據
2019 DSE
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... ess_Release_Chi.pdf
page 7
全港來計,五科取得四級以上是21.8%,與圖表符合.

答案應該是A (我前文有誤)

再睇圖表,最佳五科同時有Level 3 既有76%, 咁3322 應該低於76%

sunflower2000 發表於 19-11-21 20:46
算1C嗎?
48.6% of our students (HK 37.0%) fulfilled the entrance requirements for universityprogrammes, i.e. core subjects at 3322 or better.

3322率 48.6%, 大概B2A吧..

‹ 上一主題|下一主題