用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇英國讀中學會考慮讀IB課程
go

有冇英國讀中學會考慮讀IB課程 [複製鏈接]

如題!問左好多人都吾會選擇讀IB!想知原因係咩?
   4    0    0    0

回覆 kat828 的帖子

主要原因是英國 IB schools 選擇得幾十間,如果去英國讀中學又要堅持揀 IB schools,選擇條件如不太偏遠,學費多少,男校或女校或男女校等等的,便要放下,因為選擇少不能再左挑右選。

主要原因係local school 學生如果6th form 才去跟本無咩可能適應考lang A english。

有朋友話IB好難讀

有朋友講如果想小朋友讀IB課程 一般都由初中就入讀國際學校,會比較容易適應,除左語文能力,可能group project既數量同深度都會比較其他課程多,一般學生未必跟得上

讀IB對小朋友英國升讀大學會吾會有影響?

我都無考慮過IB 課程,一來唔係間間學校有得讀,二來自己其實唔係好了解,除非起香港讀開IS ,三來感覺要好叻至讀到,而自己個仔又唔係好叻,穩陣D跟大圍。

回覆樓主:

個人意見,IB係好嘅教育制度,但考試制度未必適合每個人,IB要求2種語文,又文又理,語文能力要求商。如偏理科學生A level可能更適合

我囡在 ESF 由幼稚園讀到 Year 11,再過英國讀緊 A level。
在佢讀小學 Year 2 那年開始,ESF 轉 IB schools,所以佢由讀 PYP 上中學讀 MYP 到 Year 9,Year 10-11 讀 IGCSE

Year 9 近暑假前,打算揾吓英國學校資料,去左較大型的琥 × 教育,問個 agent 揾吓英國  IB schools,因為阿囡讀開 IB,個 agent 攞本似字典厚的英國學校大全俾我,我問佢介紹吓,點知佢要在目錄揾,然後很耐先揭到十幾間俾我,我問佢英國唔多 IB schools 咩,佢話有,但少,如果要有經驗的 IB schools,再少。

我於是開始自己揾左頗多 UK schools 資料,那時決定待阿囡在香港考完 IGCSE 之後,即讀完 Year 11 才過英國。一直都是計畫佢去英國讀大學,決定早 d 係想佢獨立,相信要自己在外生活過才會獨立。

英國 A level 雖然讀 3 科(有香港學生過英國讀 4-5 科唔談論),但每科係 in depth,比起 IB HL 再深一截,IB 要讀 6 科,有 3 科 考 HL,其他考 SL 再淺些,IB subjects 不會比 A level 難,難在要分配時間,做包括 EE extended essay 嘅 research ,另外又要做埋 TOK theory of knowledge 又係倒時間的位,再要做 150 hours CAS creativity, action & service 的東西,全部 compulsory. 我有同事個囡在蘇 × 國際部讀 IBDP,考 IB 果兩年,辛苦位反而不是 6 subjects 而是以上的其他東西,星期六日用很多時間倒在 CAS,平日要預備 TOK & EE research 因為要寫寫寫,所以 6 subjects 唔會似 A level 咁深係有原因,而 IB curriculum 要有 3 科考 HL 其實似乎想貼近英國大學要求 3 科有一定水平的成績。

如果決定去英國讀,真的要認真考慮讀哪個 curriculum
如果不是一定要去英國讀,而是想考慮 IB,香港現時做 IB 的學校居多,可以的。

回覆 angelaclaire 的帖子

而家小朋友讀得開心嗎?

angelaclaire 發表於 19-7-1 01:31

我囡在 ESF 由幼稚園讀到 Year 11,再過英國讀緊 A level。
請問去了那一間?gcse 咩成績?

佢在英國生活了10個月,獨立左很多,而且真是忙到飛起,在英國 boarding 很有規律,才可以用多 d 時間專注 A level subjects。Sixth Form 嘅 timetable 有兩天 full 哂,有兩三天 3-4 free periods,全部 free periods 做功課,所以有同學 take 4 subjects 嘅 timetable full 哂,所以都考慮 drop 一科,讀三科專心讀好。
掛住佢的只是我哋兩公婆,阿囡過到英國少左睇手機,我哋 whatsapp 佢預左大半天後才有機會見佢回覆,有時忙到冇睇㖭。

阿囡覺得英國很適合佢,雖然 sixth form 住 boarding 都要守規矩,佢都開心渡過,有時温習唔落去 dining hall 食 dinner 會有人叫佢,冇得揀。對父母而言,幾好,有人管;對年青人來說,唔食一餐因為我忙緊,在香港,我哋可能由佢,但 boarding school 唔俾喔。我哋都很想佢在安全妥善的環境學獨立,覺得做左正確決定,而英國是不二之選。

回覆 samsam123321 的帖子

阿囡在 Reading 讀一間女校。
IGCSE 共考 10 科,考到 2科A* 8科A
(在英國考的是 GCSE,我囡在香港考的是 IGCSE)

回覆 angelaclaire 的帖子

想問最終會吾會選擇IB?

阿囡已在英國讀緊 A level - lower sixth form,也是 year 12,明年讀 upper sixth 也稱 year 13,所以佢在英國冇揀 IB 而是 A level,因為去英國完成中學的 year 12-13,去得英國,真的揀個英國做得最有經驗的 curriculum,GCE A level 的強勢不比 IB 少,很多國家用 A level 而非 IBDP,港英時代,我哋都是考 A level,只是 97 後,Big 6 極權改革香港教育,拎走哂同英國掛鈎的一切,包括 A level curriculum.
如果你想問的是,再揀?會唔會揀 IB,是嗎?
假設我囡繼續在香港讀埋 Year 12-13,佢學校是 IB school,其實一定會讀的是 IBDP or BTEC,我囡在 Year 11 中段學校都要佢哋揀 6 subjects (from group 1-6),其實佢當時都揀左每 group 最想讀的科。

ESF 未轉 IB schools 之前 (記憶是 2007 年轉),都是用番佢哋英童學校 (現稱英基) 大英帝國最強的 A level,在香港是 international 的趨勢强些,所以轉 IB 來配合 (這是個人見解,原因佢哋先清楚)

不過,如果從小跟開 British curriculum,佢哋由幼稚園開始以睇書為樂,小學大概 year 4 (8 歲) 左右開始要做大大小小的 group presentation,上到中學開始學做 research,presentation 已是習慣自己做,佢哋唔難適應 IB or A level 的。

我只覺得 GCE A level 係再令佢哋如魚得水,揀中自己最鍾意,而且最強,又再是入大學想讀的相關科目,這近似如虎添翼。

ALEVEL 有呼吸聲就會收

(很多ALEVEL 差的學校俾錢就入得)

IB 會揀過

平均學生質素, IB 應稍高

你見到年年ALEVEL 都有學生投訴卷難, IB 什少

通常只有IBMYP 學生去讀ALEVEL

無ALEVEL 學校學生去讀IB 

IB學的野, 比ALEVEL淺好多

但IB SET 高返GRADE BOUNDARIES 

ALEVEL SET 低返GRADE BOUNDARIES 

最後其實IB, ALEVEL 學習上, 無大分別

但IB 科目, 六科外, 仲有TOK/EE , 

TOK/EE你可以當半科或1科睇, 

麻煩的IA功課令學生透不過氣

正統的英國學校, 會選PRE U+ ALEVEL 

或活用舊制ALEVEL 

你21世紀, 不是要IB 要求的技能

IB 要求是全面性, 各科都要識

但一個人, 有自己傾向, 你IB 想透過後天的活動

,學習打做一個全面的學生成長, 我發覺不WORK 

ALEVEL 制, 則在IGCSE前盡量讀8-10科

發掘自己興趣, 在再Y12,13 時最強的3-4科

但極不建議讀3科, 4科較好, 什至五科

CAMBRIDGE OFFER 
今年收到CAMBRIDGE OFFER 

要求PHY,FURTHER MATHS,MATHS,

2科A星,1科A, 再指定CHEM 要A或以上

今年都開始開多4科OFFER 

我估名牌大學 陸續要求學生要4科
HKU LAW , 2A星2A 如4科,  3A星如3科

中大LAW , 1A星3A 如4科, 2A星1A, 如3科

港大精算,3A星1A收, 4A星 獎學金
CAMBRIDGE  COLLEGE 獎學金要求4科A星

要三科, 等出左OFFER , 才決定DROP 不DROP

社會競爭越來越大, 不能沿用舊有思維

否則輸得很慘

有OFFER, 才決定DROP 最安全

你永遠不知道 自己最後成績

kat828 發表於 19-6-29 21:07
如題!問左好多人都吾會選擇讀IB!想知原因係咩?

如果讀IB, 香港會不會仲多學校揀

感謝各位意見!其實我自己就偏向IB感覺全面發展學既野範圍好廣!加上老師面試嗰陣又推薦佢去讀IB!有優點又有缺點!都有同小朋友講要寫好多論文!佢又話冇問題!扒文後又好似冇咩人會選IB!攪到我個心好複雜!不過我諗咁多都冇用留返比佢自己選擇算了!

我嗰個好麻煩!讀小學成日挑戰標準答案(例如:短髮點解吾可以寫短頭髮)!作文又覺得太多限制(例如:要加入指定詞語、指定成語、要用指定手法寫)佢鐘意一個標題任由佢發揮就會寫到不停手!所以比我覺得佢好似適合讀IB⋯⋯吾知岩定錯呢?

kat828 發表於 19-7-2 20:19
我嗰個好麻煩!讀小學成日挑戰標準答案(例如:短髮點解吾可以寫短頭髮)!作文又覺得太多限制(例如:要加 ...

我建議你, 將你個女, 每科, 學校老師俾咩grade 列出來
你講的野極抽象

你話佢係咁, 事實又是否真的如此?

學校的成績, 會俾一個答案, 你個女,是否讀ib 

例如, 你校內,英文, 英國文學, 俾c grade 你的
1-9分制, 多少分, 每科, 英文你7分唔到(9分滿分), 好難讀IB 英文

你個女, 點讀ib英文?

你不用post 成績表

只列晒, 校內成績grade  , 才可以評論

分數才是最客觀

‹ 上一主題|下一主題