用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇英國讀中學會考慮讀IB課程
go

有冇英國讀中學會考慮讀IB課程 [複製鏈接]

回覆 kat828 的帖子

主要原因是英國 IB schools 選擇得幾十間,如果去英國讀中學又要堅持揀 IB schools,選擇條件如不太偏遠,學費多少,男校或女校或男女校等等的,便要放下,因為選擇少不能再左挑右選。

我囡在 ESF 由幼稚園讀到 Year 11,再過英國讀緊 A level。
在佢讀小學 Year 2 那年開始,ESF 轉 IB schools,所以佢由讀 PYP 上中學讀 MYP 到 Year 9,Year 10-11 讀 IGCSE

Year 9 近暑假前,打算揾吓英國學校資料,去左較大型的琥 × 教育,問個 agent 揾吓英國  IB schools,因為阿囡讀開 IB,個 agent 攞本似字典厚的英國學校大全俾我,我問佢介紹吓,點知佢要在目錄揾,然後很耐先揭到十幾間俾我,我問佢英國唔多 IB schools 咩,佢話有,但少,如果要有經驗的 IB schools,再少。

我於是開始自己揾左頗多 UK schools 資料,那時決定待阿囡在香港考完 IGCSE 之後,即讀完 Year 11 才過英國。一直都是計畫佢去英國讀大學,決定早 d 係想佢獨立,相信要自己在外生活過才會獨立。

英國 A level 雖然讀 3 科(有香港學生過英國讀 4-5 科唔談論),但每科係 in depth,比起 IB HL 再深一截,IB 要讀 6 科,有 3 科 考 HL,其他考 SL 再淺些,IB subjects 不會比 A level 難,難在要分配時間,做包括 EE extended essay 嘅 research ,另外又要做埋 TOK theory of knowledge 又係倒時間的位,再要做 150 hours CAS creativity, action & service 的東西,全部 compulsory. 我有同事個囡在蘇 × 國際部讀 IBDP,考 IB 果兩年,辛苦位反而不是 6 subjects 而是以上的其他東西,星期六日用很多時間倒在 CAS,平日要預備 TOK & EE research 因為要寫寫寫,所以 6 subjects 唔會似 A level 咁深係有原因,而 IB curriculum 要有 3 科考 HL 其實似乎想貼近英國大學要求 3 科有一定水平的成績。

如果決定去英國讀,真的要認真考慮讀哪個 curriculum
如果不是一定要去英國讀,而是想考慮 IB,香港現時做 IB 的學校居多,可以的。

佢在英國生活了10個月,獨立左很多,而且真是忙到飛起,在英國 boarding 很有規律,才可以用多 d 時間專注 A level subjects。Sixth Form 嘅 timetable 有兩天 full 哂,有兩三天 3-4 free periods,全部 free periods 做功課,所以有同學 take 4 subjects 嘅 timetable full 哂,所以都考慮 drop 一科,讀三科專心讀好。
掛住佢的只是我哋兩公婆,阿囡過到英國少左睇手機,我哋 whatsapp 佢預左大半天後才有機會見佢回覆,有時忙到冇睇㖭。

阿囡覺得英國很適合佢,雖然 sixth form 住 boarding 都要守規矩,佢都開心渡過,有時温習唔落去 dining hall 食 dinner 會有人叫佢,冇得揀。對父母而言,幾好,有人管;對年青人來說,唔食一餐因為我忙緊,在香港,我哋可能由佢,但 boarding school 唔俾喔。我哋都很想佢在安全妥善的環境學獨立,覺得做左正確決定,而英國是不二之選。

回覆 samsam123321 的帖子

阿囡在 Reading 讀一間女校。
IGCSE 共考 10 科,考到 2科A* 8科A
(在英國考的是 GCSE,我囡在香港考的是 IGCSE)

阿囡已在英國讀緊 A level - lower sixth form,也是 year 12,明年讀 upper sixth 也稱 year 13,所以佢在英國冇揀 IB 而是 A level,因為去英國完成中學的 year 12-13,去得英國,真的揀個英國做得最有經驗的 curriculum,GCE A level 的強勢不比 IB 少,很多國家用 A level 而非 IBDP,港英時代,我哋都是考 A level,只是 97 後,Big 6 極權改革香港教育,拎走哂同英國掛鈎的一切,包括 A level curriculum.
如果你想問的是,再揀?會唔會揀 IB,是嗎?
假設我囡繼續在香港讀埋 Year 12-13,佢學校是 IB school,其實一定會讀的是 IBDP or BTEC,我囡在 Year 11 中段學校都要佢哋揀 6 subjects (from group 1-6),其實佢當時都揀左每 group 最想讀的科。

ESF 未轉 IB schools 之前 (記憶是 2007 年轉),都是用番佢哋英童學校 (現稱英基) 大英帝國最強的 A level,在香港是 international 的趨勢强些,所以轉 IB 來配合 (這是個人見解,原因佢哋先清楚)

不過,如果從小跟開 British curriculum,佢哋由幼稚園開始以睇書為樂,小學大概 year 4 (8 歲) 左右開始要做大大小小的 group presentation,上到中學開始學做 research,presentation 已是習慣自己做,佢哋唔難適應 IB or A level 的。

我只覺得 GCE A level 係再令佢哋如魚得水,揀中自己最鍾意,而且最強,又再是入大學想讀的相關科目,這近似如虎添翼。

回覆 kct18 的帖子

阿囡 A level 讀三科。French, Art and Design, Maths

回覆 LLLT 的帖子

絕對認同。A level Art and Design 要修 4-6 cores of work,每天用的時間大約 8-10 hours 已經是少左。

回覆 kct18 的帖子

國學校其實會大約在三月份左右給來年預備讀 L6 學生揀 A level options,當時我哋俾佢自己揀,指標是佢最想在大學讀的科,當然又是同 career path 有關,又要是佢認為最有信心和俾心機讀好的科。對於當時佢仍未知 IGCSE results 之前,要諗讀哪科,我哋唯一可以做的是給她以上指標,由她自己決定。我哋幫佢揀的英國學校,不多香港人或強國學霸,大部分英國人,都是想阿囡不像在香港般圍住的雖然已經讀 IS 左多年的同學,但老實說,少有唔理成績,佢哋仲好緊張㖭,只要父母是香港人或印度人,因為 Indians 讀書都勁,尤其是數理。

阿囡小學時在 ESF 6 年讀的是一間英國人居多的小學,完全唔會比較,同學仔都 very smart and nice,似在英國讀一樣。上到中學,school community 多左很多比較成績的同學,所以讀到 Year 9 開始考慮阿囡去英國讀較理想。我哋兩公婆係另類家長,從來冇要求成績,反而阿囡在 peer group 間得來無必要的壓力。我哋連佢 year 9 揀 IGCSE subject options 都由佢自己揀,反正學校安排哂 senior forms 幫佢哋,又不斷給 year 9 聽 career talks and seminars,最後佢決定完才講番自己讀邊 10 科,我仲問佢 Art and Design 還是  Design Technology,兩科 year 7-9 都有。

IGCSE Art and Design 有考過的都會明白,冇 very strong passion 唔好揀,因為要做嘅多和樣樣要識和做到。阿囡有個朋友一早去了英國由 year 8 讀起,又係 GCSE 揀 Art and Design,考完之後,決定 A level 一定唔揀,佢知道阿囡揀 A level Art and Design,佢只可說,你真係讀,靠你啦,我唔敢揀。

阿囡宜家英國學校 A level 每科有起碼 3 個老師教佢,Art and Design 有 4 teachers and a graduate assistant 有份教,每個 term 每科都會有 comments from 3-4 teachers,每個都很詳細。仲細緻過 ESF school teachers,以前阿囡每科只有 1-2 teachers 教佢,因為始終香港讀書,全校師生比例多過英國學校。我囡 French 有 3 teachers,今年 L6 上學期只有兩個學生 take French,阿囡話哪同學係 French girl,共修 4 subjects, 2nd term drop French,因為 fully packed schedules throughout the term,想專心讀其他 3 subjects,所以阿囡現有 3 teachers 教佢一個 French student. 老師和學生都得益。

‹ 上一主題|下一主題