用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天佑同荃灣天主教,點揀?
go

天佑同荃灣天主教,點揀? [複製鏈接]

天佑同荃灣天主教 邊間好呢?
各位有冇意見俾我?謝謝
   1    0    0    0

EmilyLaw1116 發表於 19-6-29 17:10
各位有冇意見俾我?謝謝

一定天佑
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-6-29 18:09
一定天佑

點解呢?可以分析一下嗎?謝謝

EmilyLaw1116 發表於 19-6-29 18:18
點解呢?可以分析一下嗎?謝謝

天佑近幾年升中band 1中派位over 40%, 應該係62網派位最好頭4位。因為校舍細同殘舊, 而且每級得2班, 所以少人揀。

荃天印象好似從來唔公布升中派位資料, 所以。。。。 自己估吓啦!

gracelam 發表於 19-6-29 18:42
天佑近幾年升中band 1中派位over 40%, 應該係62網派位最好頭4位。因為校舍細同殘舊, 而且每級得2班, 所以 ...

明白晒,謝謝

EmilyLaw1116 發表於 19-6-29 17:10
各位有冇意見俾我?謝謝

肯定天佑,升中不俗,校風好,只不過校舍細及舊,睇你自己想要邊様。

PY1 發表於 19-7-2 21:29
肯定天佑,升中不俗,校風好,只不過校舍細及舊,睇你自己想要邊様。

係呀,我會揀天佑呀,謝謝你既意見

回覆 EmilyLaw1116 的帖子

荃天同聖十架大家又點睇?

ruudi82 發表於 19-7-2 22:20

荃天好過聖十架,聖十架係happy school,如果係我就會揀荃天

ruudi82 發表於 19-7-2 22:20

兩者比較,當然荃天啦,荃天升中雖然一般,始終有數據支持。聖十架呢2-3年叫做有小小起色,要有升中數據還要看多3-4年(一個小學階段循環)吧。都是果句,要視乎所期望。

各位有冇意見俾我?謝謝
請問天佑同荃基邊間好呢?

天佑只得2班,每年都有3,4個入荃官。但荃天4班可能都只是得3,4個入荃官 ,而且荃天都唔公布升中成績 ,唔知3,4個有冇講多左

Dylanli2017 發表於 19-7-8 15:21

天佑只得2班,每年都有3,4個入荃官。但荃天4班可能都只是得3,4個入荃官 ,而 ...
天佑vs荃灣基慧呢?

LINGGG 發表於 19-7-8 15:24
天佑vs荃灣基慧呢?

天佑派位好過荃基

深天仲好唔好呢?我今日要去選擇2020小一入學

天佑vs荃灣基慧呢?

天佑有公布部分升中學校名無人數
2019年名單有8間B1中學 小六60人^
假設各1/2/3人 升B1 13%/27%/40%

B1* 8
B2A-1C* 1
B2* 3
名單總數: 12間

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 據校務報告 小六60人

荃灣官立中學 (B1)
荃灣公立何傳耀紀念中學 (B1)
可風中學(嗇色園主辦) (B1)
寶安商會王少清中學 (B1)
中華傳道會安柱中學 (B1)
中華基督教會全完中學 (B2)
保祿六世書院 (B1)
保良局羅傑承(一九八三)中學 (B1)
東華三院陳兆民中學 (B2A-1C)
沙田官立中學 (B1)
廖寶珊紀念書院 (B2)
保良局李城璧中學 (B2)

校務計劃及報告
https://www.mpschool.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=57&pageId=82&nnnid=39

2018 - 2019年度學校報告 (p.3 p.20)
https://www.mpschool.edu.hk/CustomPage/57/2018-2019年度學校報告.pdf

A. 升中派位佳績
- 本年度本校有 89%學生獲派首三志願。
 獲派中學包括:荃灣官立中學、荃灣公立何傳耀紀念中學、可風中學(嗇色園主辦) 、寶安商會王少清中學、中華傳道會安柱中學、中華基督教會全完中學、保祿六世書院、保良局羅傑承(一九八三)中學、東華三院陳兆民中學、沙田官立中學、 廖寶珊紀念書院、保良局李城璧中學

天佑vs荃灣基慧呢?

荃基2019年升中派位如下:

B1* 29 (29.90%)
B2A-1C* 2 (2.06%)
B2* 29 (29.90%)
NR 37 (38.14%)
總數: 97人 (100.00%)

https://www.kws.edu.hk/zh_tw/site/view?name=升中資訊

2017/2019年度本校小六學生獲派中學統計
https://www.kws.edu.hk/uploads/files/升中資訊/2019_p01.pdf

gracelam 發表於 19-6-29 18:42
天佑近幾年升中band 1中派位over 40%, 應該係62網派位最好頭4位。因為校舍細同殘舊, 而且每級得2班, 所以 ...

荃天只公布部分升中學校名無人數
2019年名單有10間B1中學 小六98人^
假設各1/2/3人 升B1 10%/20%/31%

B1* 10
B2A-1C* 3
B2* 2
名單總數: 15間

^ 據校務報告 小六98人

本校2018-19年度升中派位結果
https://www.twcps.edu.hk/news/1819secondaryresult

2018-2019 學校報告 (p.5)
https://www.twcps.edu.hk/sites/default/files/docs/1819學校報告.pdf

Kindlewoo 發表於 19-7-29 15:50
深天仲好唔好呢?我今日要去選擇2020小一入學

深天2019年40%升B1中學
係62網只在荃官小及浸聯之後

B1* 39 (40.21%)
B2A-1C* 4 (4.12%)
B2* 15 (15.46%)
NR 39 (40.21%)
總數: 97人 (100.00%)

中學派位結果
http://www.stcpri.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=72&pageId=24&nnnid=71

‹ 上一主題|下一主題