用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大人對小孩講的marginal benefit的言論
樓主: Jane1983
go

大人對小孩講的marginal benefit的言論   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 19-6-21 16:41
美劇有煲開。
哈哈,講講吓,變咗講煲劇。
其實煲劇學英文,其實唔錯。我一直都想同小朋友睇 The West Wing 同 Better Call Saul,不過集數太多,唔知道有無耐性睇哂。

MrBeast 發表於 19-6-21 17:37
講起煲冬瓜就激氣,都煲左唔少,早前考完試上廣州玩,一d都聽唔到 ,今個暑假都係上多d大6玩先得  ...
煲普通話劇,只能夠練到聽力,講真係需要實戰先得。

王家爸爸 發表於 19-6-21 18:55
其實煲劇學英文,其實唔錯。我一直都想同小朋友睇 The West Wing 同 Better Call Saul,不過集數太多,唔知 ...

小朋友幾歳?West Wing太多政治嘢,細路未必鍾意。Better Call Saul太沉鬱,我睇咗幾集就無睇。

Jane1983 發表於 19-6-21 18:29
出貓?唔好啦卦
wont spoil it for u.  小朋友都睇到入哂神,仲要睇字幕

王家爸爸 發表於 19-6-21 18:56
我諗要turn off subtitle 先得,不過古裝劇可能好多唔明

我女幼稚園英普班,小学普教中,屋企無人講,都ok喎~-边开住电腦煲冬瓜綜艺,-边用手机搞第二样野,我仲話唔好嘥电,是但做-样,点知佢話听紧~剛考普通話試都唔係好差喎。佢小学时搭飛机,試过教隔離个普通話人用机上果个娛樂組合听歌睇片,都溝通到。

Jane1983 發表於 19-6-21 19:31
小朋友幾歳?West Wing太多政治嘢,細路未必鍾意。Better Call Saul太沉鬱,我睇咗幾集就無睇。
...
兩套對高中生,應該睇得明。

MrBeast 發表於 19-6-21 19:35
我諗要turn off subtitle 先得,不過古裝劇可能好多唔明
我通常係睇「生肉」版,無字幕。

㷛大6古裝劇都有得著, 因為引用較多古文, 對中文係有一定幫助。

阿女最近睇完整套琅琊榜小說, 剛考完試, 開始㷛埋呢套劇。

王家爸爸    發表於 19-6-21 22:37
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

王家爸爸 發表於 19-6-21 21:30
兩套對高中生,應該睇得明。

高中生又唔同lor  

我自己鍾意睇查案,最近煲Bosch,都好睇。

MrBeast 發表於 19-6-21 19:33
wont spoil it for u.  小朋友都睇到入哂神,仲要睇字幕

請問呢套邊到可以睇到?YouTube or Netflix?

missshasha 發表於 19-6-21 23:12
請問呢套邊到可以睇到?YouTube or Netflix?
試下用英文名 bad genius search 下

Jane1983 發表於 19-6-21 22:57
高中生又唔同lor   

我自己鍾意睇查案,最近煲Bosch,都好睇。
the pursuit of happiness, 不錯的勵志故事,不過記得睇完唔好話呢個故事教訓我地⋯

gracelam 發表於 19-6-21 22:15

阿女最近睇完整套琅琊榜小說, 剛考完試, ...
早前library 見到,不過太多人物角色諗住再遲一年半載 先借

MrBeast 發表於 19-6-22 08:18
早前library 見到,不過太多人物角色諗住再遲一年半載 先借

呢套係比較多角色。 套劇我第一次睇頭6,7集、主要係認人
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-6-22 08:20
呢套係比較多角色。 套劇我第一次睇頭6,7集、主要係認人
個d官配角個個一樣樣,我自己都分不清

Jane1983 發表於 19-6-20 17:12
夫家多學霸,成日爛係看透明世情,同小朋友講d唔使咁搏命讀書ga。用最少的時間讀,考到top10%就够。要做到 ...
我都有講這個道理比小朋友聽, 但我既版本係, 50分提升到60分要改進既係知識。90分到100分要改進既係心態, 技巧, 入場小心。夫家教錯心態, 影響小朋友進步呀。你要幫小朋友。
仔可以自動自覺溫書就好了。

sillydad 發表於 19-6-22 08:30
我都有講這個道理比小朋友聽, 但我既版本係, 50分提升到60分要改進既係知識。90分到100分要改進既係心態,  ...

我始終覺得是成長過程,小朋友要自己去領悟。就算做到狀元又如何?歴介狀元的career 又是怎樣?
不過我同意心態是重要

sillydad 發表於 19-6-22 08:30
我都有講這個道理比小朋友聽, 但我既版本係, 50分提升到60分要改進既係知識。90分到100分要改進既係心態,  ...

係呀!經歷過佢地的人生,有此感悟,係非常合理,但唔適合一個小朋友。

就如網上有人感嘆女人唔使叻,最緊要有手段、嫁得好,你估由細咁樣耳濡目染,會出咩怪物?

Jane1983 發表於 19-6-22 09:50
係呀!經歷過佢地的人生,有此感悟,係非常合理,但唔適合一個小朋友。

就如網上有人感嘆女人唔使叻,最 ...
什麼值博率, 以最少時間得到最大效益, 我相信你的小朋友已經學會。
為何唔比小朋友再多一套工具用。為拿最後的兩三分, 可能要溫十個鐘, 可能都未必得。練習和體驗盡全力後無悔, 體驗有時要盡力, 但結果不可測, 如何放下對結果既執著, 全力以赴。

將來人生總有時候要運用這全力以赴既精神。如果現在口唔試下, 到時要拿出來用便很難了。
仔可以自動自覺溫書就好了。
‹ 上一主題|下一主題