用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 無犯罪紀錄證明書(良民證)
樓主: 藍藍爸爸
go

無犯罪紀錄證明書(良民證) [複製鏈接]

請問有試過因為要前往英國讀書而申請《無犯罪紀錄證明書》 嗎?

香港警務處嘅要求很清晰,但英國校方只是在offer letter內要求提交overseas police check,翻查另一份學校文件,即係要刑事記錄。

但校方又唔肯另外出一封信交待要求,大家有經驗嗎?

先謝謝各位!

更新:
25/6/2019 申請
8/7/2019 信上日期
9/7/2019 寄出(因之前查詢進度,所以回覆電郵,已寄出 by registered air mail of the Hongkong Post.)
17/7/2019 大學回覆收到,同一日出CAS
   8    0    0    0

Choisumwong 發表於 19-6-19 17:21
回覆 藍藍爸爸 的帖子

如果大學有要求,就可以帶信去申請。大學係唔會另外發信,可以email去確定,如果回 ...

謝謝回覆!

唯有印offer letter 作為申請,另方面,校方叫學生upload上intranet,但警務處不會交給申請人,只會郵寄掛號去大學。

Choisumwong,你上次係點?

lovenature 發表於 19-6-20 07:40
請問 UCL IC 報那一科要無犯罪紀錄證明書?只是 Medic 須要?

我嘅情況非UCL,要Police check 嘅List有10+學科,例如社工,護士……

Choisumwong 發表於 19-6-20 08:46
回覆 藍藍爸爸 的帖子

Admission offfer 話可以直接寄過去。如要自己upload,可以經英國領事館辦理,警方 ...

你意思係寄去香港嘅英國領事館,自己再去攞返,自行upload?

Choisumwong 發表於 19-6-20 09:53
回覆 藍藍爸爸 的帖子

我既意思係如果想自己upload 去大學,要去英國領事館book appointment ,要求領事館 ...

清楚,謝謝回覆。

Zsokol 發表於 19-6-20 21:43
請攪清楚學校有冇要求你先提供良民證先比你入學.如果冇,好可能你唔需要係香港攪.以我女兒為例,學校是要提供 ...

問得好清楚,16歲後,凡居住滿三個月嘅地區/國家,就要交police check

DKmum 發表於 19-6-20 22:06
我女讀物理治療, CO 要求提交local police check, 請問是如何申請的?是否前往就近警局提出申請便可? ...

香港警務處總部,先上網預約,你上網搵“無犯罪紀錄證明書“。

藍藍爸爸 發表於 19-6-19 13:15
請問有試過因為要前往英國讀書而申請《無犯罪紀錄證明書》 嗎?

香港警務處嘅要求很清晰,但英國校方只是 ...

更新:
25/6/2019 申請
8/7/2019 信上日期
9/7/2019 寄出(因之前查詢進度,所以回覆電郵,已寄出 by registered air mail of the Hongkong Post.)
17/7/2019 大學回覆收到,同一日出CAS

Lofty 發表於 19-7-25 23:06
Oic , 即係去到當地先申請!我以為係在香港警局申請無犯罪紀錄證明, 謝謝

如果所讀嘅學科有呢樣要求,咁16歲以上,凡居住3個月以上嘅地方,都要向當地嘅警察部門申請無犯罪記錄。

如果15歲或之前已往英國讀中學,現在入U,每次放假回港又不足三個月,咁就只係向英國申請無犯罪記錄。

又例如,DSE後,去了台灣讀大學,現在去英國讀Master,咁就要申請香港及台灣的無犯罪記錄。

Lofty 發表於 19-7-29 23:49
回覆 藍藍爸爸 的帖子

謝謝你詳細的回答。即是一直在香港讀書的話就只在港申請無犯罪記錄證明,去到英國大 ...

不用客氣

講多少少,我只處理過家人嘅申請,建議有Agent,就問Agent,無就問學校。

家人原先也收到電郵要做on line DBS check,填填下,有啲地方唔明,問完學校,回覆係海外留學生不用填,只需交無犯罪記錄證明書。

總之,未出CAS前,學校叫交乜,就交乜。

yamsui 發表於 19-8-1 11:09
回覆 藍藍爸爸 的帖子

我問上周申請了, 但不知何時才寄出,富時 説是大約三星期後.請問是否一定要email問進 ...

要電郵,才有可能快啲,現在係留學申請高峰期,要有具體理由。
例如:學校要收到良民證,才發CAS,有CAS才可申請 T4 Visa,2/9又開學,時間緊迫……
‹ 上一主題|下一主題