用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求教:IHS 保險 Vs 海外留學保險
樓主: vanlam8
go

求教:IHS 保險 Vs 海外留學保險   [複製鏈接]

vanlam8 發表於 19-6-14 08:49
請問有沒有人只買IHS而不買海外留學保險?兩者有何分別?
謝謝

舉例ihs只包醫療在英國,如學校去歐洲旅行要留學保險

cfs 發表於 19-6-14 11:21
留學生保險有點貴,我都硏究緊,其實航班延誤、行李遣失沒有特別需要,最大問題係醫療。
所以問咗長期在英 ...

ihs.好似排公立醫院?看豆豆先生(劇集),-般等好耐!留學保可看私家醫生及跌打…一年留學保現要多少?好似本港有只醫保俾留學生,會平好多。。。

cfs 發表於 19-6-14 12:42
JLT AXA應該最平喇,$3502一年.
朋友及小孩的病痛就唔駛排,學校都係送去政府醫院,骨折照x-ray石膏同小病痛, ...

孩子-年學費约2萬4千鎊,3百鎊一年ihs-定要俾,俾多3500元留學保,-年约6500元(ihs+.留學保')/650鎊,自己真不用想,俾監護人一年约3千鎊

cfs 發表於 19-6-14 13:01
監護人一年约3千鎊,咁順?!我用間平咋9百磅年費.住先比,唔住唔駛比,暫時無咩機會用到監護人既服務 ...

朋友介紹,不是監護人公司,入住每晚計。。。另留學保约3500元,上次claim佢,賠償番過3500元,賺回-年保費,因打風,轉其它航空公司機票費,住酒店費,的士費,未計食

brother4 發表於 19-6-14 13:06
朋友介紹,不是監護人公司,入住每晚計。。。另留學保约3500元,上次claim佢,賠償番過3500元,賺回-年保 ...

另見家長claim眼鏡,也不平估要過千,手提電話都幾千,手提電腦也三至四千,ipad.也過三千…保費才3500元-年,好抵(不是賣廣告)

fac9123 發表於 19-6-16 12:03
其實學校其間安排嘅trip,如去法國滑雪,如喺當地有意外,JLT嘅保險係咪都保?如冇額外買醫療保,IHS係咪唔 ...

有意外發生應盡快醫冶。。如去法國滑雪,好似孩子學校有幫旅行學生買當地醫保,不幸受傷會送當地公共醫院,盡快/初步醫療,留學保看番内容,打JLT保險可知,計劃特點如歷險運動保障有吊索跳,熱汽球,滑翔,急流,滑水,滑雪都保(-切以英文為準),ihs是英國醫療,免費項目看診及免費處方(藥品需自費),急救醫療,牙醫(有機會收$);眼科初步醫療(驗光自費),另以上家長講X-ray和石膏是免費!

BB.Mummy 發表於 19-6-18 07:58
如學生係讀大學嘅話,海外留學保我覺得必須要

讀大學-定買?

BB.Mummy 發表於 19-6-18 22:04
大學生會歐洲四周圍去,1年3仟幾蚊吾慳得

是的
‹ 上一主題|下一主題